29OKT2018

Konjunkturprognos i fokus under näringslivslunch

Tillväxten i världen ökar. Samtidigt råder ett oklart politiskt läge med Brexit och handelskrig vid horisonten. Det motsattsförhållandet stod i fokus när Lena Fahlén, ställföreträdande chef för ekonomisk analys, på Handelsbanken gästade kommunens näringslivslunch den 25 oktober.

Lena Fahlén, ställföreträdande chef för ekonomisk analys, på Handelsbanken gästade kommunens näringslivslunch den 25 oktober.

Lena växlade perspektiv från världsekonomi, till Sveriges ekonomi för att till sist landa i ett regionalt Stockholmsperspektiv. Internationellt står Trump, handelskrig med hot om tullar och den ekonomiska situationen i Italien på agendan. I USA ligger stort fokus på Ryssland och Kina.

I Sverige är förstås regeringsbildningen en het fråga. Men även andra frågor tar plats.

– I Sverige är frågor kring bostadsmarknaden och när Riksbanken ska höja räntan i fokus, säger Lena.

I Stockholm är bostadsfrågan konstant aktuellt. Läget bedöms som fortsatt osäkert men Handelsbanken bedömer att bostadsbyggandet kommer att minska.

– Handelsbanken bedömer att bostadsbyggande kommer minska med 10 procent, säger Lena.

Praktik med språk

Näringslivslunchen gästades också av Anne Hansson, projektledare hos Vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun. Anne informerade om SFI-at work – ett nytt initiativ med fokus på att hitta praktikplatser för elever som går på SFI för att lära sig svenska. Kort sagt går upplägget på att eleven spenderar halva sin tid på en praktikplats och halva sin tid i skolbänken. Målet är att snabbare få ut SFI-elever i arbetslivet. Elever matchas mot företag som anmäler intresse.

– Vi har redan fått in en del företag, men vi behöver ännu fler, säger Anne, och uppmanar fler företag att ansluta sig till projektet.

Välbesökt lunch

70 personer deltog i näringslivslunchen som arrangerades på Bro Hof i Bro. Även Birgitta Dickson, ordförande i Företagarna Upplands-Bro/Håbo och Karin Åkerblom Lingois, kontorschef på Handelsbanken deltog under lunchen.

Innan lunchen började välkomnade Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, alla besökare.

– Näringslivsluncherna är viktiga för kommunen och ett ypperligt tillfälle för kommunens alla företag, stora som små, att träffas och knyta kontakter, säger Nina Rönnberg, tf. näringslivschef, Upplands-Bro kommun.

Relaterade nyheter

  • 5 FEB 2020
    Nu kan du som företagare inom välfärdsområdet träffa kommunens tjänstepersoner via välfärdslotsen för ett inledande möte när du söker etableringsmöjligheter.
  • 13 DEC 2019
    En topplacering i landet när det kommer till att ge service till företag . Ett högt betyg till kommunens näringslivsklimat och en ny företagsetablering, i snitt varannan dag, under hela året. Det är några exempel på det positiva...
  • 12 DEC 2019
    Nu finns ett nytt av Upplands-Bro kommuns näringslivsbilaga ute. Bilagan skickas till alla hushåll och företag i kommunen via tidningen Upplands-Brodirekt.