29OKT2018

Konjunkturprognos i fokus under näringslivslunch

Tillväxten i världen ökar. Samtidigt råder ett oklart politiskt läge med Brexit och handelskrig vid horisonten. Det motsattsförhållandet stod i fokus när Lena Fahlén, ställföreträdande chef för ekonomisk analys, på Handelsbanken gästade kommunens näringslivslunch den 25 oktober.

Lena Fahlén, ställföreträdande chef för ekonomisk analys, på Handelsbanken gästade kommunens näringslivslunch den 25 oktober.

Lena växlade perspektiv från världsekonomi, till Sveriges ekonomi för att till sist landa i ett regionalt Stockholmsperspektiv. Internationellt står Trump, handelskrig med hot om tullar och den ekonomiska situationen i Italien på agendan. I USA ligger stort fokus på Ryssland och Kina.

I Sverige är förstås regeringsbildningen en het fråga. Men även andra frågor tar plats.

– I Sverige är frågor kring bostadsmarknaden och när Riksbanken ska höja räntan i fokus, säger Lena.

I Stockholm är bostadsfrågan konstant aktuellt. Läget bedöms som fortsatt osäkert men Handelsbanken bedömer att bostadsbyggandet kommer att minska.

– Handelsbanken bedömer att bostadsbyggande kommer minska med 10 procent, säger Lena.

Praktik med språk

Näringslivslunchen gästades också av Anne Hansson, projektledare hos Vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun. Anne informerade om SFI-at work – ett nytt initiativ med fokus på att hitta praktikplatser för elever som går på SFI för att lära sig svenska. Kort sagt går upplägget på att eleven spenderar halva sin tid på en praktikplats och halva sin tid i skolbänken. Målet är att snabbare få ut SFI-elever i arbetslivet. Elever matchas mot företag som anmäler intresse.

– Vi har redan fått in en del företag, men vi behöver ännu fler, säger Anne, och uppmanar fler företag att ansluta sig till projektet.

Välbesökt lunch

70 personer deltog i näringslivslunchen som arrangerades på Bro Hof i Bro. Även Birgitta Dickson, ordförande i Företagarna Upplands-Bro/Håbo och Karin Åkerblom Lingois, kontorschef på Handelsbanken deltog under lunchen.

Innan lunchen började välkomnade Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, alla besökare.

– Näringslivsluncherna är viktiga för kommunen och ett ypperligt tillfälle för kommunens alla företag, stora som små, att träffas och knyta kontakter, säger Nina Rönnberg, tf. näringslivschef, Upplands-Bro kommun.

Relaterade nyheter

  • 23 JUN 2020
    Är ditt företag på jakt efter ny mark eller nya lokaler? Eller är ditt företag intresserat av att sälja mark eller hyra ut lokal i Upplands-Bro? Då ska du delta i kommunens Arena för tillväxt den 28 september!
  • 15 JUN 2020
    Nu inledes processen med att ta fram en ny näringslivsstrategi. Du som är företagare i kommunen kan vara med och påverka. Delta i enkätundersökningen nedan och anmäl dig till en av våra workshops redan nu.
  • 4 JUN 2020
    Foodtrucks, grönsaksstånd, eller kanske ett tillfälligt loppisbord? Den som är intresserad kan hyra plats på kommunens torg. Platserna kan hyras per dag eller för en längre period.
Upp