13SEP2018

Så räknas de sista rösterna i kommunen

Idag avslutar valnämnderna i Sveriges kommuner räkningen av de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen. Röster som räknas är främst brevröster och röster från ambassader, samt förtidsröster som lämnats in under valhelgen. När räkningen är färdig, ska rösterna kontrollräknas av Länsstyrelsen en sista gång innan det slutgiltiga valresultatet presenteras tidigast på fredag.

Avprickning av väljare i röstlängden.

Anna-Lena Örvander, utvecklingsstrateg på Upplands-Bro kommun, har jobbat med valet i över ett års tid. Hon är en av dem som räknade färdigt rösterna i Upplands-Bro under gårdagen. Två stora kartonger med drygt 800 röster räknades och skickades in till Länsstyrelsen för slutgiltig kontrollräkning.

– I Upplands-Bro har vi fått in ett tjugotal röster från ambassader och ett 100-tal brevröster från utlandet. Under själva rösträkningen har vi haft ett par nyfikna invånare som sett på när vi räknat rösterna. Rösträkningen är öppen för allmänheten, säger Anna-Lena.

6 500 förtidsröster

Drygt 6 500 förtidsröster har tagits emot i kommunens förtidsröstningslokaler. Omkring 500 av dessa har skickats vidare till valdistrikt i andra kommuner.

Valkansliet från vänster: Olle Nykvist, Sanna Ajaxén, Karl Öhlander, Julia Parkin, Anna-Lena Örvander och valnämndens ordförande, Bengt Johansson (S), förbereder den preliminära rösträkningen.

Ökad valdeltagande

Valdeltagande i riksdagsvalet förväntas öka jämfört med riksdagsvalet 2014, något som Anna-Lena, tycker är positivt.

– Det är kul att valdeltagandet ökar. Det märks att valet berör och engagerar, säger Anna-Lena.

Valdeltagande riksdagsval

Efter avprickningen i röstlängden läggs rösterna i urnor för respektive val.

Slutgiltigt valresultat

Siffrorna i rösträkningen kan förändras tills det slutliga valresultatet är fastställt. Det slutliga valresultatet för val till riksdagen presenteras tidigast fredagen den 14 september.

– Det ska bli skönt när valet är över. De senaste veckorna har varit minst sagt intensiva, säger Anna-Lena och skrattar.

Här presenteras det slutgiltiga valresultatet

I valkassarna packas rösterna, efter räkning, för vidare transport till Länsstyrelsen.

Sedelräknare som räknar valsedlar (röster).

Relaterade nyheter

Upp