10SEP2018

Succé för årets Fest i byn

Årets upplaga av Fest i byn bjöd på en extra stor bredd av aktiviteter. Knallar, femkamp, loppis, rykande färsk mat, musik, ponnyridning och helikopterfärder. Politikerna var där. Shirley Clamp och Jan Johansen var där. Och det kändes som om hela Upplands-Bro var där. Dessutom skedde ett par viktiga invigningar under dagen: Öppnandet av fotoutställningen "Bilder från Bro" samt invigningen av kommunens nya ungdomsverksamhet Bro:n, som flyttat in i nyrenoverade lokaler. 

Fest i byn i Bro Centrum 2018

Det kändes som om hela Bro hade hittat till centrum i lördags, när Fest i byn firades med mängder av aktiviteter. Foto: Martin Vind Zettersten

- Det blev en succé, kunde Maria Palm konstatera, en av projektledarna inom fritidsenheten som arrangerat folkfesten tillsammans med Bro Centrum.

- Det var väldigt välbesökt och det var många glada miner. Det var en bra blandning på saker, konstaterade många. Målsättningen är ju att det ska vara en familjedag, säger hon.

Någonting för alla åldrar

En som håller med om att det var en särskilt bra bredd på aktiviteterna i år är Nickie Ekström, som passade på att loppisfynda tillsammans med dottern Agnes, 3 år.

- Det är jättekul för barnen. Sist vi var här tyckte jag inte det var så mycket för de små.

Loppmarknad på Fest i byn

Agnes, 3 år, loppisfyndar tillsammans med mamma Nickie Ekström.

Gruppledarna invigde på scenen

Lördagens fest inleddes med invigningstal av Jan Stefanson (KD) och Lisa Edwards (C), som såhär dagen innan valet passade på att betona vikten av demokrati och uppmana alla att gå och rösta.

Lisa Edwards (C) och Jan Stefanson (KD)

Lisa Edwards (C) och Jan Stefanson (KD) invigde festen.

Sedan brakade det loss med dansant gymuppvisning till dundrande musik när föreningen Gymmix uppträdde framför scenen.

Uppvisning med föreningen Gymmix

Energin flödade när Gymmix uppträdde.

Mängder av gotter och roliga aktiviteter

För den som inte ville hänga vid scenen hela dagen fanns mängder av andra aktiviteter och godsaker att ägna sig åt: ponnyridning, karuseller, karameller eller en rykande färsk "köfte" direkt från grillen, som spred en förförisk doft av turkiska köttbullar över centrumgatan.

Godisförsäljning under Fest i byn

Godis i förföriska färger...

Clown under Fest i byn

... och en lika färgglad clown!

Sockervaddstillverkning

Fluffig rosa sockervadd...

Påsar med sockervadd

... blir till frestande strutar.

Första Sandénstipendiet delades ut

En viktigt händelse under dagen var utdelningen av det allra första Sandénstipendiet som i år gick till makarna Irène och Johan Seth.

Sandénstipendiet är nytt för 2018 och instiftades till Gudrun och Börje Sandéns ära. Makarna Sandén har genom föreningen Upplands-Bro kulturhistoriska forskningsinstitut verkat i kommunen i 50 år. Stipendiet ska gå till någon som har bidragit till kulturhistorisk verksamhet lokalt. I år fick makarna Seth ta emot stipendiet med bland annat motiveringen:

"För många års insiktsfullt och målmedvetet arbete med bevarande av det historiskt betydelsefulla Almare Stäket och för deras öppna attityd till kulturhistorisk verksamhet."

Gudrun och Börje Sandén

Gudrun och Börje Sandén har fått ge namn åt kommunens nya stipendium. Till vänster syns dagens konferencier, artisten Jan Johansen, samt kultur- och fritidsnämndens ordförande Andreé Wright (MP).

Andreé Wright, Börje Sandén och Irène Seth

Andreé Wright överlämnar stipendiet till Irène Seth. I mitten syns Börje Sandén, som fått låna sitt namn till stipendiet.

Andreé Wright, Irène och Johan Seth

Johan Seth tar emot blommor för sitt kulturhistoriska arbete.

- Jag är oerhört tacksam att Johan och jag har fått det här priset tillsammans. Det är fantastiskt, en hederssak, säger Irène Seth.

Hon betonar vikten av att sprida kunskap om kommunens historia.

- Om man växer så mycket som vi gör i kommunen, då behöver man veta vart man kommer ifrån för att förstå vart man ska. Om man förstår historien får man en förankring tillsammans.

Full fart på scenen hela dagen

Scenframträdandena avlöste sedan varandra under dagen: Karateuppvisning med Tatakai Kyokushin Bro, musik med Kulturskolans elever, presentation av årets idrottsprestationer, allsång med Jan Johansen och framträdanden av bland annat Lilié Biskopsdotter, Mikael Bjerkestrand och allra sist, men inte minst, Shirley Clamp.

Föreningen Tatakai Kyokushin Bro

Karateföreningen Tatakai Kyokushin Bro på väg mot scenen för att uppträda.

Kulturskolans elever på scen

Elever från Kulturskolan öste loss på scenen.

Artisten Emelie Battah

Emelie Battah sjöng finstämt för publiken.

Shirley Clamp

Shirley Clamp bjöd på höjdpunkter ur sin långa musikaliska karriär.

Invigning av utställningen Bilder från Bro

Under våren och sommaren har kommunen publicerat en serie längre berättelser om Upplands-Bro under namnet Stories. Serien är resultatet av ett samarbete mellan fotografen Åsa Sjöström och författaren Behrang Behdjou. Under Fest i byn invigdes fotoutställningen "Bilder från Bro" med Åsa Sjöströms fotografier, men för er som inte var där går det bra att se utställningen fram till den 23 september i Konstkuben i Brohuset.

 Behrang Behdjou, Åsa Sjöström och kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).

Behrang Behdjou och Åsa Sjöström får ta emot blommor av kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).

Behrang Behdjou och Åsa Sjöström

Åsa Sjöström visar upp boken med samma namn som utställningen: Bilder från Bro.

- Ni har fått med alla de positiva värdena, men också utmaningarna som vi står inför och vilka vi tar på allvar och löser tillsammans, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) i sitt invigningstal och löste sedan, tillsammans med Åsa Sjöström, upp det ceremoniella bandet.

"Häftigt att hon gått i Broskolan"

Åsa Sjöström växte själv upp i Bro och hon är glad över hur uppskattat projektet varit bland ungdomarna.

- Mitt främsta intryck är hur hjärtligt och uppskattat det varit bland ungdomarna att vi varit här. De har tyckt att det varit häftigt att jag också gått i Broskolan, säger hon.

Fast Behrang Behdjou inte kommer från Bro kan han känna igen sig.

- Det är samma erfarenhet som man gör i andra områden. Det är så oerhört många som vill ha en förändring, som vill så mycket men inte vet hur, som behöver hjälp att kanalisera det de vill göra, säger han.

Invigning av Ungdomsverksamheten Bro:n

Under Fest i byn invigdes ytterligare en viktig plats för Bros unga. Ungdomsverksamheten Bro:n startar upp i nyrenoverade lokaler i Broskolan. På plats fanns Andreé Wright (MP) som inte bara invigde lokalen, utan även passade på att inviga fotbollsspelet!

Andreé Wright (MP)

Andreé Wright (MP) invigde fotbollsspelet i Bro:ns nya lokaler.

Och här kommer fler bilder från festen:

Fest i byn

Folkvimmel och drömfångare.

Karusell

Full fart i karusellen.

Helikopter.

Den som kände för en flygtur...

Bro centrum

... kunde få se festen från ovan!

Vilgot Nielsen, 3 år.

"Jag vill flyga igen!", utropade Vilgot Nielsen, 3 år, efter helikopterturen.

K G Sjöblom

Grannstödsförare K G Sjöblom fanns inte bara på plats för att visa upp grannstödsbilen. Han kunde också visa hur man svingar en slägga.

Femkamp

Fler fanns det som kunde visa hur man får klockan att ringa.

Kvinnorna i Nyfiket

Kvinnorna i Nyfiket såg till att ingen gick hungrig därifrån.

Kvinnorna i Nyfiket.

Foto: Martin Vind Zettersten

Relaterade nyheter

Upp