9SEP2018

Solsken och långa köer på valdagen

Kön ringlar lång utanför Finnstasalen. Unga och gamla väljare väntar tålmodigt på sin tur att få lägga sina röster i valurnan. Utanför Finnstasalen välkomnas Elena Sahlin av solens strålar när hon kommer ut från vallokalen.

Elena Sahlin är en av de många Upplands-Brobor som valde att rösta på valdagen.

– Jag tycker det är viktigt att rösta. Dels för att alla länder i världen inte har samma möjligheter att rösta som i Sverige. Och dels för att landet är splittrat och därför är det viktigt att rösta och visa vad man står för, säger Elena, och visar stolt upp sitt röstkort.

Elena är en av många Upplands-Brobor som väljer att rösta på valdagen.

Kommunen har 85 000 valkuvert i beredskap.

200 personer

På Upplands-Bro kommun påbörjades arbetet med valet för drygt ett år sedan. De senaste månaderna har arbetet intensifierats. En av dem som jobbar med valet är Julia Parkin, utredare på kommunledningskontoret.

– Sammanlagt är vi ungefär 200 personer som jobbar med valet i Upplands-Bro. Under valdagen har vi 14 vallokaler och en förtidsröstningslokal i Kungsängen, berättar Julia.

En annan person som jobbat med valet under en lång tid är utvecklingsstrateg Anna-Lena Örvander, som för tillfället staplar lådor med förtidsröster i kommunhuset. Arbetsdagen avslutas när alla röster är räknade, berättar Anna-Lena. Det kan innebära allt från 22.00 till 03.00.

– Det är viktigt att allt fungerar ute i vallokalerna och att de som jobbar i lokalerna har all information de behöver. Även logistiken måste fungera på bästa möjliga sätt, förklarar Anna-Lena.

 

Ulla-Britt Mazarakis sken ikapp med solen på valdagen.

En självklarhet

I en annan del av kommunen har Ulla-Britt Mazarakis precis röstat på Lillsjöskolan.

– Det är så självklart för mig att rösta och ta del i hur samhället formas och styrs. Det är var och ens självklara skyldighet att vara med och bestämma hur samhället ska utformas, säger Ulla-Britt, och skiner ikapp med solen.

Atusa Rezai, vice ordförande i valdistriktet Råby.

Demokratiskola

I Råbyskolan sitter Atusa Rezai på en stol i skolmatsalen och tar emot väljare. Tystnaden i rummet blandas med sorlet från kön längre ut i korridoren.

Atusa är vice ordförande i valdistriktet Råby. Till vardags jobbar hon som utvecklingsstrateg i kommunen och under sommaren och hösten har hon jobbat med projektet Demokratiskolan – ett projekt som riktar sig till unga och förstagångsväljare. Hon skiner upp när Demokratiskolan kommer på tal.

– Några av kommunens ungdomar efterfrågade ett forum att diskutera ungdomars rättigheter och möjligheter i kommunen. Det var så projektet startade, förklarar Atusa.

Sammanlagt har fyra ungdomar sommarjobbat med demokratifrågor under sommaren. Målet är att öka valdeltagandet, uppmuntra till politiska diskussioner och få unga att reflektera kring sina drömmar och mål.

– Projektet avslutades med att ungdomarna fick träffa två personer som jobbar inom ungdomarnas drömbranscher. Projektet har varit lyckat och vi planerar att fortsätta med projektet i höst och involvera skolor och fritidsgårdar, säger Atusa.

Valdagen bjöd på solsken och behagliga temperaturer.

Intensivt arbete

När valurnorna stänger ikväll klockan 20.00 påbörjas arbetet med att räkna rösterna.

– Det är ett intensivt men roligt arbete. Det är kul att träffa alla som engagerar sig i valet i olika åldrar och med olika erfarenheter. Alla engagerade gör ett kanonjobb, avslutar Anna-Lena, och fortsätter packa valmaterial.

Valdeltagandet i Upplands-Bro

I det senaste riksdagsvalet 2014 deltog 85,8 procent av svenskarna i valet. Sedan valet 2002 har valdeltagandet ökat. Det hittills högsta valdeltagandet i Sverige var vid riksdagsvalet 1976, då 91,8 procent av de som fick rösta deltog. Även i valet 1982 var valdeltagandet över 91 procent. 2002 noterades en bottennotering då endast 80,1 procent röstade.

I valet 2014 röstade 85,59 procent av Upplands-Broborna – en ökning med en procentenhet jämfört med valet 2010.

Så röstade Upplands-Broborna i riksdagsvalet 2014

Relaterade nyheter

Upp