31AUG2018

5 tips till dig som röstar för första gången

Efter en intensiv sommar på Demokratiskolan uppmanar nu Demokratiambassadörerna Melody, Thilda, Aladdin och Amanda förstagångsväljare i kommunen att rösta.

Eleverna i Demokratiskolan uppradade tillsammans med sin handledare Atusa Rezai och sina guider vid ett av sommarens studiebesök.

Eleverna i Demokratiskolan tillsammans med sin handledare Atusa Rezai och sina guider vid ett av sommarens studiebesök.

Demokratiskolan skapades efter att ungdomar under årets Demokratidag efterfrågade ett forum för att diskutera ungdomars rättigheter och möjligheter. Under sommaren fick därför sommarjobbare både gå och utveckla kommunens första Demokratiskola.

Du kan träffa Demokratiskolan på Fest i Byn lördag den 8 september i Bro centrum.

Demokratiambassadörernas topp 5 tips inför valet:

 • Läs på om partierna
  Det är viktigt att vi sätter oss in i partiernas valprogram. Gå ihop med några vänner, syskon eller klasskompisar och fördjupa er i olika samhällsfrågor. Idag finns det bra och enkla tv-program så som till exempel Jag röstar på SVTplay och URskola.
 • Var källkritisk
  Numera finns det många olika informationskanaler och politiskt vinklade budskap. Därför är det viktigt att vara försiktig med vad du läser och ta reda på var källan till innehållet kommer ifrån.
 • Gör flera valkompasser
  Idag har till exempel Valkompassen, SVT, Aftonbladet, Expressen och SVD olika valkompasser. En valkompass hjälper dig att ta reda på vad de olika partierna står i olika frågor och hur det stämmer överens med din världsbild. När du har svarat på alla frågor får du se vilket parti som bäst stämmer överens med hur du svarat på frågorna.
 • Låt dina värderingar styra ditt val
  Värnar du om kvinnors rättigheter? Om aborträtten? Barns rättigheter? Eller om klimatet? Välj ett parti som stämmer överens med dina värderingar! Låt dig inte påverkas om hur andra ska rösta.
 • Förtidsrösta
  Det finns fortfarande möjlighet att förtidsrösta! Innan 9 september kan du rösta var i landet som helst. Ta med dig legitimation/pass/körkort och ditt röstkort!

Relaterade nyheter

Upp