24AUG2018

Grattis Kulturskolan till 60 år!

I år fyller Kulturskolan i Upplands-Bro 60 år. Det kommer att firas med en hejdundrande jubileumsföreställning på temat musik och dans från nu och då. Boka lördagen den 8 december redan nu! 

Så här Kulturskolans jubileumslogga ut.

- Just nu planerar vi jubileumsförställningen för fullt. Besökarna kan räkna med en härlig festföreställning, säger Åsa Källström Hellgren, som är chef för Kulturskolan i Upplands-Bro.

Temat för föreställningen är musik och dans från nu och då. Datumet är lördagen den 8 december och platsen Ekhammarscenen. 

Och Kulturskolan har vanan inne. Femtioårsjubileet firades med en fantastisk tidskavalkad från starten 1958 och framåt. Konferencier var Lasse Åberg. De som uppträdde var klädda i tidstypiska kläder och framförde den musik som var populär under varje tidsepok. Så det finns all anledning att ha stora förväntningar på årets jubileumsföreställning.

Upplands-Bro kommuns Kulturskola startade sin verksamhet 1958, då som Kommunala Musikskolan. 2003 ändrades namnet till Kulturskolan för att bredda verksamheten och har sedan dess varit en populär verksamhet där barn och ungdomar har kunnat förverkliga sina drömmar inom musik, dans, teater och film.

I år kommer mycket av fokus att ligga på jubileet men det blir även en del andra nyheter.

-I höst inleder vi ett samarbete med Råbyskolan för att erbjuda dansprofil. Vår teaterlärare kommer också att vara där och samarbeta med eftermiddagsverksamheten, säger Åsa Källström Hellgren.

Under året visar Kulturskolans elever upp vad de lärt sig på olika konserter, dansuppvisningar och teaterföreställningar. En av de föreställningar som drar mest publik är vårens Frökonsert, där de som går sin allra första termin på Kulturskolan uppträder med sång, musik och dans. På sommaren ordnas popkollo, danskollo och teaterkollo för barn och unga på mellan- och högstadiet.

Under 2017 gick över 900 barn någon kurs hos Kulturskolan, som även har undervisning i grundskolan för närmare 600 elever i veckan.

De yngsta eleverna är 4 år och de äldsta är 19. De spelar instrument, sjunger, dansar och spelar teater.

-Vi har också arbetat med att öka andelen pojkar hos oss och det går åt rätt håll, säger Åsa Källström Hellgren.

Tack vare en utökad budget har Kulturskolan i Upplands-Bro kunnat korta köerna. De flesta kan börja sin kurs direkt eller får kanske vänta en termin.

- Målet är att alla barn och unga ska känna till vad man kan göra i Kulturskolan och också erbjudas plats för att göra det, säger Åsa Källström Hellgren.

Läs mer på Kulturskolans webb

Relaterade nyheter

  • 16 JUL 2019
    Forntid möter nutid när gruppen Ingrid Olterman Dans tar med publiken på en unik upplevelse på historisk mark i föreställningen Dans på Rösaring. På Arkeologins dag, söndagen den 25 augusti, ges två föreställningar – där även publiken...
  • 17 JUN 2019
    Söndagens hopptävlingar på kommunens ridanläggning i Bro inleddes med avtäckning av den offentliga konst som placerats vid entrén till anläggningen. På den lilla stallbacken välkomnas nu besökarna av fyra små betonghästar, som man...
  • 12 JUN 2019
    Vi väver, stickar, syr, virkar och broderar i Upplands-Bro – detta är temat för sommarens stora textilutställning i Konsthallen. Under invigningen fanns mästerspinnaren och vävaren Stefan Moberg på plats vid sin vävstol. Kultur- och...