7AUG2018

Turista i din egen kommun!

Nyfiken på vad din egen kommun har att erbjuda? Hoppa på kommunens fortsatta guidade turistbuss och upplev kommunens sevärdheter och smultronställen på ett nytt och annorlunda sätt. Den 20 oktober åker vi till Glasbolaget, Bro Park, Rösaring och Brostenen. Häng med!

Häng med på kommunens fortsatta busstur den 20 oktober.


Så funkar det

I höst startade kommunens nya turistbussar där du får besöka några av våra kända och okända sevärdheter - samtidigt som du får rolig och matnyttig information vid varje stopp av vår duktiga guide. Glöm inte att du måste ha en förbokad biljett (se nedan).

Bussturen – Bro Park, Glasbolaget, Rösaring och Brostenen

Under bussturen stannar vi på fyra platser.

 • Bro Park - Personalen guidar oss bakom kulisserna på galoppbanan! Vi besöker stallet där vi träffar en tränare och hästarna. Vi tittar in i vågrummet och träffar en jockey som visar sin utrustning och berättar om livet som jockey.

Personalen på Bro Park visar galoppbanan.

Lär dig mer om glasblåsning!

 • Glasbolaget i Bro - Ägarna visar oss runt, vi får se glasblåsning och kan titta på konstnärliga arbeten i utställningsdelen. Ni kan köpa enklare fika (kaffe och bulle). Betalning enbart med kontant eller swish.
 • Rösaring - Vi promenerar upp i skogen till den 500 meter långa processionsvägen som leder Rösaring. Här får vi lära oss mer om labyrinten från järnåldern/vikingatiden, som fortfarande finns kvar på platsen. Härifrån har man en fantastisk utsikt. Det här stoppet innebär en lite längre vandring i skogen. Det är bra med bekväma skor då vägen är lite knölig.

Ett av besöksmålen - Rösaring.

 • Brostenen - Vi stannar och tittar på runstenen i Bro socken som även kallas Assurs sten eller Assursstenen. Den har tidigare varit inmurad i vapenhuset till Bro kyrka.

Datum

Datum: Lördag 20/10, kl. 10.00-15.00

Samlingsplats: Bro station.

Pris och anmälan

Bussturen kostar 50 kronor för vuxna. Barn och unga upp till 18 år åker med gratis. Anmäl dig längst ner på sidan. Självklart är även du som inte bor i kommunen välkommen att åka med.

 Tillgänglighet

Det går bra att ha med rullator på bussen. Vid ett par stopp, till exempel Rösaring, promenerar vi en bit i skogen men på de flesta ställena är det relativt lätt att ta sig fram.

För rullstolar så löser vi det med specialfordon i mån av efterfrågan. Om du har rullator eller rullstol och vill åka ska du kontakta nassim.nyholm@upplands-bro.se för mer information.

Vår guide – Lars Holmblad

Bussturerna kommer att guidas av Lars Holmblad – lokalhistoriker, arkeolog och författare. Lars har bland annat jobbat på Riksantikvarieämbetet och Historiska museet. Han har också skrivit böckerna Vikingarnas värld, Nordisk vikingaguide och Vikingarnas skepp.

Det stora historieintresset väcktes när Lars som sexåring besökte Läckö slott och till sin stora förvåning upptäckte att även människor på slottet använde vanliga dass. Intresset späddes på under bärgningen av regalskeppet Vasa.

Lars är en underhållande guide och kommer att dela med sig av sina kunskaper både i och utanför bussen.

Läs mer och anmäl dig

Biljetterna kostar 50 kronor. Barn och unga upp till 18 år åker med gratis, men måste ändå ha en bokad biljett. Enklast är att boka online (nedan). Från och med fredagen den 24 augusti går det även att köpa biljetter i Kontaktcenter i Kungsängen och i Bro simhall. Där gäller enbart kontant betalning.

Relaterade nyheter

 • 2 OKT 2018
  Näringslivsklimatet i kommunen tillhör toppskiktet i Sverige. Det visar en färsk ranking från Svenskt Näringsliv. Upplands-Bro klättrar från plats 30 till plats 16, av 290 kommuner – vilket innebär en toppnotering för kommunen.
 • 27 SEP 2018
  Har ni en projektidé? Vill ni utveckla ert lokalsamhälle till en bättre plats att bo, leva, arbeta och driva företag på? Då kan Leader vara rätt för er. Det går att göra nästan ”vad som helst” med stöd av Leader!
 • 25 SEP 2018
  I söndags arrangerades Stockholm Cup International - årets höjdpunkt på galoppbanan Bro Park i Bro. Många hade samlats för att mingla och njuta av hästtävlingarna. Kommunen var på plats och träffade företagare och besökare och delade...