17JUL2018

Stipendium för skolarbete om alzeimers och kost

Mathias Rengius, så heter eleven på Upplands-Brogymnasiet, som tilldelas ett stipendium för sitt skolarbete om hur kostvanor kan påverka sjukdomens alzeimers.

Mathias Rengius med stipendiet som delas ut av Alzeimersfonden.

– Det känns väldigt kul att få den här typen av uppskattning, berättar Mathias, som tilldelas stipendiet på 1000 kronor av Alzeimerfonden.

Medelhavskost

Mathias har nyligen avslutat sin utbildning på naturvetenskapliga linjen på Upplands-Brogymnasiet. Som examensarbete valde Mathias att skriva ett arbete om hur kost kan påverka sjukdomen alzeimers framfart.

Enligt Mathias arbete kan kosten faktiskt påverka sjukdomen innan den brutit ut. Framförallt handlar det om så kallad medelhavskost - det vill säga fleromättade fetter, som bland annat finns i olivolja och Omega 3-fettsyror. Även frukt och grönt har en positiv inverkan.

Nu uppmärksammas skolarbetet av Alzeimerfonden med ett stipendium på 1000 kronor. Det är första gången Alzeimerfonden delar ut ett stipendium för ett skolarbete.

Läkarlinjen

I höst börjar Mathias plugga läkarlinjen i Uppsala. Och han vet redan vad han ska använda pengarna från stipendiet till.

– Det blir nog kurslitteratur eller kanske grejer till lägenheten, avslutar Mathias.

Relaterade nyheter

  • 27 MAR 2020
    Fastighetsbolaget Genova Property Group har tecknat en avsiktsförklaring med Engelska skolan om att uppföra en skola i Brunnaområdet i Upplands-Bro. Skolan planeras att bli en F-9-skola med plats för 600 elever.
  • 19 MAR 2020
    – UBG är en traditionell skola i ordets bästa bemärkelse. En varm och rolig skola med tio program att välja mellan, både teoretiska och praktiska. Här finns något för nästan alla, säger Christian Eklöv Hagman, rektor på Upplands-...
  • 18 MAR 2020
    Upplands-Brogymnasiet övergår till att undervisa på distans istället för i skolans lokaler, enligt direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Detta för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Elever ska ta ansvar och...
Upp