17JUL2018

Stipendium för skolarbete om alzeimers och kost

Mathias Rengius, så heter eleven på Upplands-Brogymnasiet, som tilldelas ett stipendium för sitt skolarbete om hur kostvanor kan påverka sjukdomens alzeimers.

Mathias Rengius med stipendiet som delas ut av Alzeimersfonden.

– Det känns väldigt kul att få den här typen av uppskattning, berättar Mathias, som tilldelas stipendiet på 1000 kronor av Alzeimerfonden.

Medelhavskost

Mathias har nyligen avslutat sin utbildning på naturvetenskapliga linjen på Upplands-Brogymnasiet. Som examensarbete valde Mathias att skriva ett arbete om hur kost kan påverka sjukdomen alzeimers framfart.

Enligt Mathias arbete kan kosten faktiskt påverka sjukdomen innan den brutit ut. Framförallt handlar det om så kallad medelhavskost - det vill säga fleromättade fetter, som bland annat finns i olivolja och Omega 3-fettsyror. Även frukt och grönt har en positiv inverkan.

Nu uppmärksammas skolarbetet av Alzeimerfonden med ett stipendium på 1000 kronor. Det är första gången Alzeimerfonden delar ut ett stipendium för ett skolarbete.

Läkarlinjen

I höst börjar Mathias plugga läkarlinjen i Uppsala. Och han vet redan vad han ska använda pengarna från stipendiet till.

– Det blir nog kurslitteratur eller kanske grejer till lägenheten, avslutar Mathias.

Relaterade nyheter

  • 30 DEC 2019
    Varje år genomför Skolverket en mätning av det så kallade Salsavärdet* i skolor över hela landet. Salsa är Skolverkets metod att vikta meritvärdet utifrån ett antal faktorer som föräldrars utbildningsnivå, andel elever med utländsk...
  • 21 NOV 2019
    Från och med nästa år blir FN:s konvention om barnets rättigheter lag i Sverige. Förskolorna i Upplands-Bro firade detta med en ljusmanifestation på Barnkonventionsdagen onsdagen den 20 november. 1500 ljuslyktor tändes i Bro och Kungsängens...
  • 16 OKT 2019
    När Lärarförbundet presenterar sin ranking över landets kommuner hamnar Upplands-Bro kommun på plats nummer 174:e i landet och som nummer tio av länets 26 kommuner. Rankingen mäter flera olika delar, bland annat elevernas meritvärde...