17JUL2018

Stipendium för skolarbete om alzeimers och kost

Mathias Rengius, så heter eleven på Upplands-Brogymnasiet, som tilldelas ett stipendium för sitt skolarbete om hur kostvanor kan påverka sjukdomens alzeimers.

Mathias Rengius med stipendiet som delas ut av Alzeimersfonden.

– Det känns väldigt kul att få den här typen av uppskattning, berättar Mathias, som tilldelas stipendiet på 1000 kronor av Alzeimerfonden.

Medelhavskost

Mathias har nyligen avslutat sin utbildning på naturvetenskapliga linjen på Upplands-Brogymnasiet. Som examensarbete valde Mathias att skriva ett arbete om hur kost kan påverka sjukdomen alzeimers framfart.

Enligt Mathias arbete kan kosten faktiskt påverka sjukdomen innan den brutit ut. Framförallt handlar det om så kallad medelhavskost - det vill säga fleromättade fetter, som bland annat finns i olivolja och Omega 3-fettsyror. Även frukt och grönt har en positiv inverkan.

Nu uppmärksammas skolarbetet av Alzeimerfonden med ett stipendium på 1000 kronor. Det är första gången Alzeimerfonden delar ut ett stipendium för ett skolarbete.

Läkarlinjen

I höst börjar Mathias plugga läkarlinjen i Uppsala. Och han vet redan vad han ska använda pengarna från stipendiet till.

– Det blir nog kurslitteratur eller kanske grejer till lägenheten, avslutar Mathias.

Relaterade nyheter

  • 28 JUN 2019
    När sammanställningen över meritvärden 2019 gjorts ses en kraftig ökning i Upplands-Bro kommuns skolor. Meritvärde för 2019 ligger på 245,8 vilket är en ökning från 235,6 år 2018. Två av tre av de kommunala skolorna ökar meritvärdet...
  • 14 JUN 2019
    Förskolan Blomman i Bro har byggts ut för att täcka de volymökningar som finns och kommer att finnas på sikt. Med sång och goda tilltugg invigdes de nya lokalerna. I stället för traditionell bandklippning fick barnen knyta ihop två...
  • 13 JUN 2019
    Varje år delar Upplands-Bro kommun ut ett pedagogiskt pris till en eller flera verksamheter som särskilt utmärkt sig inom ett förutbestämt fokusområde, som i år är det språkutvecklande arbetssättet. Vinnare av 2019 års pedagogiska...