15JUN2018

Ny del av Stories: "Vägen in"

Alla behöver en utsträckt hand någon gång, kanske speciellt om du är ny på en plats. I Upplands-Bro finns många verksamheter som ska ge människor vägar in i ett samhälle som inte alltid är så lätt att lära känna: Idrottsklubbar, SFI, öppna förskolans språkträning och ett snabbspår till arbete.

Joseph Colley från Bro är fotbollsspelare i Chelsea. Foto: Åsa Sjöström

Fredagen den 15 juni publiceras den fjärde delen av Stories, en serie längre berättelser om Upplands-Bro.

Få lite fotbollsfeeling hemma hos Maryam, som kom till Bro från Gambia, och hennes son Joseph som idag är proffs i Chelsea. Möt Nadia, Fartun, Kristina, Vladimir, Suzan, Rami, Katipa och lille Sufyan på Språk med barn, ett av Upplands-Bros integrationsprojekt på öppna förskolan i Bro. Ta en sväng förbi byggröran på Kungsängens torg, där Semira, civilingenjör från Addis Abeba, hjälper med sina kunskaper när det nya torget växer fram.

Fotografen Åsa Sjöström, uppvuxen i Bro, tog med sig journalisten Behrang Behdjou för att träffa och prata med ungdomar och vuxna.

Utdrag ur del 4

"Det var bra att växa upp i Bro, säger han. Alla ville samma sak, att bli fotbollsproffs – allt vi gjorde var att spela fotboll. Om vi inte hade träning gick vi till grusplanen på Fjärilsstigen och spelade fotboll. Bro var lugnt och kommer alltid att vara hemma för mig."

"Det finns så klart människor som inte lyckas och hamnar snett, av olika skäl, men det finns också väldigt, väldigt starka individer. Vissa av dem har gått igenom hemska saker och jag är imponerad bara av att de går upp ur sängen varje dag."

"Det är ett snabbare sätt, att man kan börja redan på SFI-nivå, lära sig yrkeskunskaper och därmed yrkesinriktad svenska, för att fortast möjligt komma i arbete."

Om Stories

Stories är en serie berättelser från Upplands-Bro kommun där du möter människor som jobbar, lever och engagerar sig i kommunen. Med Stories vill vi uppmuntra till samtal och lyfta fram olika röster och tankar om frågor som rör kommunen.

Sammanlagt kommer vi att publicera fem berättelser i Stories. Vårens berättelser handlar om Bro. De tidigare delarna publicerades den 29 april, den 11 maj och 25 maj 2018.

Läs fjärde delen av Stories: Vägen in.

Relaterade nyheter