8JUN2018

Utforska kommunen med flygbilder i 360 grader

Besök naturreservat och kulturhistoriskt intressanta platser i Upplands-Bro från din dator eller mobiltelefon. Med hjälp av flygbilder i 360 grader kan du uppleva platserna hemifrån soffan.

En vy från Upplands-Bro 360 där du kan se platser i kommunen ovanifrån.

Nu finns det 15 besöksmål i Upplands-Bro kommun som du kan utforska från din dator eller din mobil genom flygbilder i 360 grader. Besöksmålen är framför allt kommunens naturreservat men även kulturhistoriskt intressanta platser och badplatser. Se naturen från ovan och få extra information i form av text, bilder och korta filmer.

Du kan gå in direkt från datorn eller mobilen via länkarna längst ner. Du kan också uppleva flygbilderna i 3D med hjälp av VR-glasögon.

Kommunekolog Johan Björklind Möllegård är ansvarig för projektet, som kallas Upplands-Bro 360.

Han har arbetat tillsammans med fotografen Can Burcin Sahin, som under närmare ett års tid har filmat intressanta platser i kommunen med drönare och samlat in bildmaterial.

Syftet är att sprida kunskap om vad som finns att se runt om i kommunen.

-Vi vill visa upp intressanta platser för barnfamiljer, nyinflyttade och grupper som inte kan ta sig ut så lätt, till exempel äldre. Vi hoppas också att det ska locka barn och ungdomar eftersom det är ny teknik, säger Johan Björklind Möllegård.

I framtiden kanske det läggs till nya områden men framför allt kommer det att läggas till ny information, nya filmer och bilder, kanske ljudinspelningar.

-Det är roligt att visa saker som folk inte har koll på. Till exempel undervattensfilmerna där vi simmade under vattnet i våtdräkt och filmade småsvaltingen, en väldigt hotad art som bara finns på ett tjugotal platser i landet.

Johan Björklind Möllegårds egen favoritplats av besöksmålen i Upplands-Bro 360 är Norra Björkfjärden, ett vackert naturreservat som består av många småöar.

-Man kan säga att det är Upplands-Bro kommuns egen skärgård. Där finns väldigt fin natur både på land och under vattnet men man måste ha egen båt för att ta sig dit.

På de små öarna finns det gott om gamla tallar och under vattnet växer den hotade småsvaltingen. Och nu kan du alltså besöka Norra Björkfjärden i Upplands-Bro 360.

Så här gör du

Du kan utforska flygbilderna i 360 grader direkt från din dator eller mobil.

Du kan även se projektet i virtual reality, VR. Med hjälp av VR-glasögon och din mobiltelefon kan du uppleva besöksmålen i 3D.

För att använda VR behöver du ladda ner gratisappen Roundme för Android eller iOS till din mobiltelefon. I appen kan du söka på "Upplands-Bro 360" eller på de olika naturreservaten.

Välj vilket område du vill besöka genom att använda länkarna nedan.

Relaterade nyheter

  • 16 JUL 2019
    Forntid möter nutid när gruppen Ingrid Olterman Dans tar med publiken på en unik upplevelse på historisk mark i föreställningen Dans på Rösaring. På Arkeologins dag, söndagen den 25 augusti, ges två föreställningar – där även publiken...
  • 17 JUN 2019
    Söndagens hopptävlingar på kommunens ridanläggning i Bro inleddes med avtäckning av den offentliga konst som placerats vid entrén till anläggningen. På den lilla stallbacken välkomnas nu besökarna av fyra små betonghästar, som man...
  • 12 JUN 2019
    Vi väver, stickar, syr, virkar och broderar i Upplands-Bro – detta är temat för sommarens stora textilutställning i Konsthallen. Under invigningen fanns mästerspinnaren och vävaren Stefan Moberg på plats vid sin vävstol. Kultur- och...