3JUN2018

Solig invigning av kommunens tionde naturreservat

I strålande sol och till ackompanjemang av svängig blåsmusik invigdes Lillsjön-Örnässjöns naturreservat. Dagen fylldes av bandklippning, barnlopp, fågelskådning, frisbeegolf, korvgrillning, sportfiske och ponnyridning.

Lisa Edwards (C) och Sara Ridderstedt (MP) klippte invigningsbandet. Foto: Susanne Lindqvist

Upplands-Bro kommuns tionde naturreservat invigdes vid Lillsjöns badplats lördagen den 2 juni.

Besökarna kunde testa fågelskådning, frisbee-golf och sportfiske. Örnässtallet hade med sig två islandshästar och erbjöd ponnyridning och Fryshuset skötte korvgrillningen.

Ett femtiotal barn mellan 3 och 10 år sprang allt vad de orkade i barnloppet. Loppet var 200 meter långt och alla fick en chokladmedalj som pris. 

Kommunekolog Johan Björklind Möllegård var nöjd med invigningsdagen.

-Reservatet har grundats för att kommunen vill bevara och utveckla området kring Lillsjön och Örnässjön både med tanke på friluftsliv och naturvärden, förklarade han.

Örnäs islandshästar erbjöd ponnyridning. Foto: Susanne Lindqvist

Örnässtallets ponnyridning var ett uppskattat inslag. Foto: Susanne Lindqvist

Johan Björklind Möllegård och Helene Sundberg.

Johan Björklind Möllegård och Helen Sundberg, kommunens ekologer, var ansvariga för invigningen. Foto: Susanne Lindqvist

 

I gassande sol plockade Sara Ridderstedt (MP) och Lisa Edwards (C) fram den stora guldsaxen för att klippa av det traditionella invigningsbandet. Bandet utgjordes av ett så kallat naturvårdsband, som används för att märka upp värdefulla träd som ska sparas vid avverkning.

-I en kommun som växer så mycket som vi är det oerhört viktigt att växa hållbart och att säkra områden för natur- och rekreation, biologisk mångfald och ekosystemtjänster för framtida generationer, säger Sara Ridderstedt (MP), ordförande i kommunens hållbarhetsutskott.

Lisa Edwards (C), gruppledare för Centerpartiet, lyfte i sitt tal fram termen skogsbada, som fanns med på Språkrådets lista över nyord 2017.

- Det handlar om att man öppnar sina sinnen och mår bättre av att vistas i skogen. Forskningen har visat att faktorer som påverkar rekreationsvärdet positivt är stor andel lövträd, öppna/glesa skogar samt närhet till vatten. Allt detta finns i Lillsjön-Örnässjöns naturreservat, säger hon.

Brunna discgolf fanns på plats med prova-på-aktiviteter.

Brunna discgolf fanns på plats med prova-på-aktivitet. Foto: Susanne Lindqvist

Fågelholk och fladdermusholk. Foto: Susanne Lindqvist

Besökarna fick träffa kommunens naturbevakare/viltvårdare: Ulf Pettersson, Göran Nilsson och Peter Suneson. Foto: Susanne Lindqvist

Besökarna fick träffa kommunens naturbevakare/viltvårdare: Ulf Pettersson, Göran Nilsson och Peter Suneson. Foto: Susanne Lindqvist

Många av kommunens föreningar var på plats. Tibble sjöscoutkår, kommunens naturbevakare och viltvårdare, Kungsängens sportfiskeklubb, Brunna discgolf, Fryshuset och Naturskyddsföreningen var några deltagare.

Kommunen bjöd på fika och grillkorv under dagen. Många hade dessutom egen picknickmat med sig och passade på att ta ett dopp i sjön. Stämningen var på topp helt enkelt!

Om naturreservatet

Lillsjön och Örnässjöns naturreservat är ett populärt friluftslivsområde. Här finns bad, motionsspår, vindskydd och grillplatser. Inför invigningen har nya vindskydd satts upp. Grillhusen har fått en översyn och tillgänglighetsanpassats. Även ridstigarna och promenadvägarna har förbättrats.

Här finns fina naturmiljöer, både odlingsmark och skog. Det finns flera sällsynta växter i naturreservatet. Vid Örnässjön växer till exempel fältgentiana och ängsnycklar.

I december 2016 beslutade kommunfullmäktige att göra området till naturreservat.

Kö till korvgrillning. Foto: Susanne Lindqvist

Fryshuset slet med korvgrillningen i värmen. Foto: Susanne Lindqvist

Fina priser i tipsrundan.

Fina priser i tipsrundan. Foto: Susanne Lindqvist

Relaterade nyheter

  • 29 MAR 2020
    Upplands-Bro kommun ordnar även denna sommar öppen fritidsverksamhet i form av dagkollo på Hällkana. För en låg avgift erbjuds ditt barn en eller flera veckor med massor av aktiviteter och äventyr i en härlig miljö.
  • 23 MAR 2020
    Upplands-Bro kommun har beslutat att ställa in, eller skjuta upp, alla kultur- och fritidsevenemang där kommunen är huvudarrangör. Evenemangen ställs in på grund av coronaviruset.
  • 23 MAR 2020
    Upplands-Bro kommun har beslutat att ställa in, eller skjuta upp, alla kultur- och fritidsevenemang där kommunen är huvudarrangör. Evenemangen ställs in på grund av coronaviruset.
Upp