16APR2018

Frewito är årets företag i Upplands-Bro

Frewito – så heter vinnaren av priset årets företag – som delades ut på Upplands-Brogalan i fredags. Företaget, som har sin verksamhet i Bro, säljer, monterar och reparerar entreprenadmaskiner. Sedan starten har företaget expanderat kraftigt.

Från vänster: Magnus Bromark, vd Sparbanken, Maria Johansson, kommundirektör, Anna Thorburn och Fredrik Thorburn, Frewito och Birgitta Dickson, ordförande i Företagarna, Upplands-Bro/Håbo.

– Vi har hållit på i 18 år. Vi bytte lokal i höstas med börjar redan bli trångbodda, berättar en glad Fredrik Thorburn, ägare av Frewito.

Skräddarsydda lösningar

Sedan starten år 2000 har företaget gått från en person till femton anställda. Även inriktningen på verksamheten har utvecklats. Till en början utförde företaget mestadels reparations- och servicearbeten, på främst traktorer. Idag erbjuder Frewito skräddarsydda lösningar för en rad olika maskiner.

Företaget är utrustat med dubbla verkstadslokaler och sex servicebussar för att kunna arbeta på plats hos kunden, men också ute på fältet.

– Med stort yrkeskunnande har Fredrik burit upp Frewito till ett lönsamt, välmående och erkänt serviceföretag. En oberoende aktör som med lokalt patos, tydligt kvalitetsfokus och en ständigt ökande kundkrets, som tillsammans med sina medarbetare, bygger ett företag för framtiden, förklarar Birgitta Dickson, ordförande för Företagarna Upplands-Bro/Håbo, som läste upp vinnarmotiveringen under galan.

Årets hållbara företag

Under galan delades ett nytt pris ut – årets hållbara företag. Priset gick till familjeföretaget Frölunda gård som drivs av Therese Ekerholm och Clas af Ugglas.

– Med ett stort miljöengagemang, socialt engagemang och kunskap driver företaget traditionellt jordbruk. De har startat och driftsatt en ny solcellsanläggning, ersatt vanlig diesel med HVO-bränsle för sina lantbruksmaskiner och är nu nästintill fossilfri i sin drift, säger kommunens utvecklingschef, Karl Öhlander, som delade ut priset.

Företaget har även startat upp en ny och unik avloppsanläggning, TreeWell, som bygger på mikrobiologi vilket gör att de inte behöver tömma slam och inte tillför några kemikalier i sin reningsprocess. Vinnarna mottog priset under applåder från publiken.

– Både Therese och jag tycker de här frågorna är viktiga och vi har alltid haft engagemang i att försöka bli lite bättre. Och då har vi förmånen att få jobba med att kunna göra det också. Vi har turen att få förverkliga de här grejerna, säger Clas.

Från vänster: Rolf Dickson Könberg, Kintore Kompetens, Clas af Ugglas och Therese Ekerholm, båda Frölunda gård och Karl Öhlander, utvecklingschef, Upplands-Bro kommun.

Fler vinnare

Damernas stora pris: Larmassistans
Motivering: Larmassistans tilldelas Damernas stor pris för sitt enträgna arbete med att skapa trygghet i vårt närområde. Ett säkert kort på vår ort!

Årets nyetablering: Mekonomen
Motivering: En satsning på service, bilar och Bro där Thomas Karlsson ger hopp och framtidstro och redan nu expansion i såväl lokal som personal. Traditionell know-how, mångårig erfarenhet och nyaste teknik i skön förening.

Årets inspiratör: Kranzbolaget
Motivering: Kaarina Kranz tilldelas priset Årets Inspiratör för att hon tar sig an viktiga och svåra uppgifter och genomför dem på ett skickligt sätt!

Årets UF-företag: Bright Pack
Motivering: Max och Tim Mårtensson, Niklas Forsberg och Linnéa Karlsson fanns på plats för att ta emot galagästernas applåder och berätta mer om sin produkt, reflexryggsäcken som ska bidra till att minska antalet trafikolyckor.

Upplands-Brogalan 2018

Om Upplands-Brogalan

Upplands-Brogalan arrangeras av Upplands-Bro Kommun, Företagarna och Damernas affärsnätverk för att uppmärksamma kommunens fantastiska företagare. Innan galan arrangeras en företagsmässa där företagare kan visa upp sin verksamhet och knyta kontakter. Galan är öppen för alla och 2018 arrangerades galan för sjätte året i rad.

Relaterade nyheter