29MAR2018

Festligt firande av nya medborgare

Det blev både högtidligt och många skratt när Upplands-Brobor med nytt svenskt medborgarskap deltog i medborgarceremonin onsdagen den 28 mars. Ett femtiotal inbjudna var där tillsammans med familjemedlemmar och vänner.

I år hölls den traditionsenliga medborgarskapsceremonin på stora scenen i Kulturhuset i Kungsängen.

Kulturskolans brassensemble med ungdomar från 13 till 18 år bjöd på glad musik. Fredrik Hellgren ledde gruppen, som också kompade när alla stämde upp i den svenska nationalsången.

Gästerna hälsades välkomna av kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S). Namnen på de nya medborgarna lästes upp ett och ett och de nya medborgarna fick komma fram och hämta ett minnesbevis och en symbolisk gåva, ett glasfat från Bro glasbruk. Barnen fick den kluriga boken ABC å allt om D.

Camilla Janson tycker att festen blev väldigt lyckad med en stor variation i åldrar, kvinnor och män samt olika bakgrunder. Kommunens vision är Kommunen som ger plats och medborgarskapsceremonin är ett sätt att visa detta i konkret handling.

- Medborgarskapet representerar medlemskapet i det svenska samhället, säger hon. Ceremonin är ett fint tillfälle att välkomna nya medborgare och kommuninnevånare men även en symbol för att gemenskap har en viktig plats i Sverige och Upplands-Bro kommun.

Medborgarskapet ger många rättigheter, men också skyldigheter, poängterade Camilla Jansson i sitt tal.

Många glada gäster

De nya medborgarna uppskattade festen och några, som familjen Kana, hade med sig blommor som de gav till Camilla Janson. Familjen kommer från Syrien och de tyckte att det var en fin gest av kommunen.

– Vi vill tacka Sverige för ert välkomnande. Ni tog emot oss när många andra länder stängde sina gränser, sa Rahaf, som arbetar som kock på Kafé Nyfiket i Bro.

Både hon och hennes make Samer, som också är kock, uppskattade den klassiska svenska buffén som hade dukats upp med sill, lax, rostbiff, potatis och – förstås - köttbullar och prinskorv.

Bland gästerna fanns även en föregångare till Camilla Janson, Göran Hedberg, som var kommunstyrelsens ordförande 1990-1991. Han var där tillsammans med sin fru Raisa Khomich, som har immigrerat från Vitryssland och är ny svensk medborgare.

Upplands-Bros egen bakelse

Till efterrätt serverades kommunens visionsbakelse. Susanne Schenström, som skapat bakverket och tillika är chef för kommunens kontaktcenter, berättade om symboliken. Mandelmassan står för värme och engagemang, limen och citronen är inslag av nytänk och framtidstro och lakritsen i marängen står för att vi vågar ta modiga beslut.

– Och björnbären, som jag plockade i trädgården, för all den fina natur som vi har i vår kommun.

Hiba Kana, 7 år, spred glädje på festen. Foto: Kristina Andersson

Relaterade nyheter

  • 31 OKT 2019
    Fikasugen efter konserten eller utställningen? Nu finns det ett kafé i Kulturhuset igen. Fredagen den 8 november öppnar Café Boulevard och ägarna firar detta med en invigning klockan 13!
  • 29 OKT 2019
    Thomas Sekelius, youtuber och författare till boken Two Faced, kommer till Kulturhuset torsdagen den 7 november. Kom och hör honom berätta om sig själv, sin youtubekarriär, sin bok och självklart sminket!
  • 28 OKT 2019
    Nu är tidningen Min historia 2019 tryckt. Tidningen delas ut gratis till deltagarna i konstprojektet – bland annat fritidsbarn på Finnstaskolan, Härneviskolan och Råbyskolan. Den finns också att hämta i Kulturhuset och på biblioteken...