9MAR2018

Snart flyttar ugglor in i kommunala bostäder

Snart får djuren vid Lejondalssjön nya grannar. Förra veckan installerades 20 nya bostäder för ugglor, fåglar och fladdermöss i skogen. De nya bostäderna rapporteras ha öppen planlösning och bjuda på naturnära läge med enastående sjöutsikt. Bostäderna är anpassade för både familjer och singelhushåll.

Tilltänkt hyresgäst.

Sökes: Uggla

Idén till de nya bostäderna kommer från Irene Grankvist som är en hängiven naturvän och fågelholkskonstruktör. Sammanlagt har Irene, som är engagerad i Naturskyddsföreningen, konstruerat över 50 fågelholkar.

En dag beslöt sig emellertid Irene för ett nytt projekt – att locka en ny invånare till kommunen – den majestätiska slagugglan.

På nätet hittade Irene en ritning på en slaguggleholk, och förra veckan installerades den nya holken på en hemlig plats i skogen. Nu återstår det bara att överlämna nycklarna till den tilltänkta hyresgästen.

– Min förhoppning är att slagugglan ska flytta in i kommunen. I Uppsala har liknande försök lyckats, förklarar Irene, som bad kommunen och Naturskyddsföreningen om hjälp att hänga upp den tunga holken.

 

Även en förbipasserande ryckte in för att få den nya bostaden på plats.

Lokalproducerade bostäder

Förutom slaguggleholken installerades också nya bostäder till fladdermöss och fåglar. Bostäderna är lokalt tillverkade i kommunen. Närmare bestämt av snickeriet i Bro, som är en del av kommunens arbetsmarknadsenhet.

Holken hängdes upp i en kedja som omslöts av en gummislang för att skydda trädet.

Sara Ridderstedt (MP), ordförande i hållbarhetsutskottet i Upplands-Bro var en av dom som fick äran att vara med och inviga de nya bostäderna.

– Fågelholkarna gynnar artrikedomen och den biologiska mångfalden i våra skogar, vilket är viktigt. Att bostäderna dessutom är lokalproducerade är extra positivt, säger Sara, som också meddelar att kommunen inte kommer att tillämpa någon bostadskö för de nya bostäderna.

Hållbarhetsutskottets ordförande, Sara Ridderstedt (MP), deltog i upphängningen av fågelholkarna.

Blir det några hyresgäster?

Om några månader ska dom nya bostädernas popularitet kontrolleras. Kommunekolog, Johan Björklind, planerar återbesök för att se om holkarna fått några nya hyresgäster.

– Det finns en bra chans att en uggla flyttar in. Fast kanske snarare en kattuggla än en slaguggla. Vi får helt enkelt se vad som händer, avslutar Johan.

Kommunekolog, Johan Björklind, hoppas att slagugglan kommer att etablera sig i kommunen.

Fakta: Slaguggla

Slagugglan påminner till formen om en större variant av kattuggla. Slagugglan är 50-59 cm lång och har ett vingspann på 103-124 cm. 

Både dess lockläte och varningsläte har en skorrande hundskallslikande nasal karaktär. Hanens sång består av ett sjustavigt rytmiskt djupt hoande. Först två stavelser följda av fyra sekunders tystnad, följt av två liknande stavelser omedelbart följt av tre till.

Slagugglan är en stannfågel med en stor utbredning i Europa och norra Asien, från Sachalin, Japan och Korea i öster till Skandinavien i väst.

Källa: Wikipedia

Relaterade nyheter

  • 17 MAR 2020
    Under vecka 13 påbörjar Trafikverket arbetet med att gräva ned en optokabel längs Enköpingsvägen. Kabeln är en del i Trafikverkets arbete med att digitalisera trafikövervakningen.
  • 10 MAR 2020
    Nu påbörjas arbetet med att förbättra trafiksäkerheten på Granhammarsvägen i Kungsängen. Målet med arbetet är att förbättra trafikmiljön – både säkerhetsmässigt och trafikmiljömässigt.
  • 9 MAR 2020
    Fett i avloppet orsakar problem. Fettet täpper till och orsakar stopp i avloppsledningar, problem i pumpstationer och leder till onödiga kostnader. Vi vill minska mängden fett i avloppet. Och du kan hjälpa oss.