23JAN2018

Rekordmånga företag väljer Upplands-Bro

De senaste fem åren har varit rekordår för företagsetableringar i Upplands-Bro kommun. Det berättar kommunens näringslivschef Mathias Forsberg som ser goda förutsättningar för kommunen att fortsätta utvecklas.

Det mesta pekar uppåt för näringslivet i Upplands-Bro.

Alla branscher växer i kommunen men snabbast växer transport- och logistiksektorn.

– Vårt geografiska läge gör kommunen till en väldigt attraktiv plats för logistikföretag. Ett tiotal företag med över 1 000 arbetstillfällen har etablerat sig och det finns fortfarande mark kvar med plats för fler etableringar. E-handeln är en växande trend som är gynnsam för kommunen eftersom den skapar fler jobb till kommunen än klassisk logistik, säger näringslivschef Mathias Forsberg.

Förutom uppsvinget inom logistiksektorn har utvecklingen av handelsområdet Brunna Park och flytten av arméhögkvarteret till Livgardets område i Kungsängen bidragit till de positiva siffrorna.

Kommunen topprankad

Det var under en näringslivslunch i Kungsängen som näringslivschefen blickade tillbaka på de gångna årens siffror.

Kommunen har byggts ut kraftigt under de senast 10 åren. Men trots expansionen har servicen till företagen bibehållits – kommunens service till företag var bäst i Stockholms län både 2014 och 2016. I Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner har Upplands-Bro de tio senaste åren, klättrat från plats 225 till plats 30.

Bostäder på gång

Under lunchen berättade också samhällsbyggnadschef Mathias Rantanen om planerna för nya bostäder i kommunen. Under 2017 antogs detaljplaner för 3 000 nya bostäder. Idag finns omkring 11 000 bostäder i kommunen. Även förskolor, skolor, äldreboende och idrottshallar finns med i planerna. Under kommande år finns förutsättningar för detaljplaner som kan möjliggöra ytterligare 5-6000 nya bostäder.

– Nu börjar vi skörda frukterna av de senaste årens arbete vilket betyder att vi kommer att kunna bygga många fler bostäder i kommunen. Men det ställer också krav på bättre infrastruktur och service från kommunens sida, säger samhällsbyggnadschef, Mathias Rantanen.

Avtackning och blommor

I slutet av lunchen avtackades Mathias Forsberg, som går vidare till Sigtuna kommun, efter sex år i rollen som näringslivschef.

Ny näringslivsutvecklare efter Marcus Nybom är Nassim Nyholm och ny näringslivschef kommer att rekryteras under året.

Näringslivslunchen genomfördes torsdagen den 17 januari 2018.

Mathias Forsberg avtackades under lunchen efter sex år som näringslivschef i kommunen.

Relaterade nyheter

  • 21 NOV 2019
    Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) inledde morgonen med att hälsa alla välkomna och tackade Ragn-Sells för att de "öppnade portarna". Företaget öppnar portarna är ett koncept som arrangeras ett par gånger per år. 
  • 18 NOV 2019
    Thomas Söderholm, platschef till Edström Logistics AB, berättade om företaget och visade upp verksamheten för kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M), politiska sekreterare Marcus Sköld, näringslivschef Marcus Nybom och näringslivsutvecklare...
  • 15 NOV 2019
    Torsdagen den 14 november besökte kommunens näringslivsstab Hackholmssund Konferens tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M). Besöket är ett av många planerade besök som genomförs för att starta en dialog om förutsättningarna...