21DEC2017

Här är årets stipendiater inom miljö och kultur

Varje år delar Upplands-Bro kommun ut miljö- och kulturstipendier. Bland årets stipendiater hittar vi bland annat en talangfull pianist, en person med stor kännedom om kommunens forntidshistoria och en förskolekock som lagar mat med en stor portion kärlek för hållbarhet och gastronomi.

Förskolekocken Emil Spanos tilldelas årets miljöstipendium för sin insats att minska klimatpåverkan och samtidigt erbjuda god och näringsrik mat.

Förskolekocken Emil Spanos är årets mottagare av kommunens miljöstipendium – ett pris som varje år delas ut till någon som uppmuntrat utvecklingen av kommunens miljöarbete.

– Det känns överraskande att vinna. Jag jobbar ju bara med det jag tycker om. Att bli uppmärksammad för det är jättekul. Jag försöker lära barnen att miljön och jorden är viktig, säger en glad Emil Spanos, som jobbar på Norrboda förskola.

”Höja kvaliteten på den offentliga gastronomin”

Emil Spanos är en av Sveriges i särklass bästa förskolekockar. I år kom Emil tvåa i den prestigefyllda tävlingen Årets Kock, i White Guide Junior. Utöver andraplatsen knep han även bronspengen i kategorin Årets förskolekök. White Guide Juniors syfte är att ”bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta och sprida goda exempel från skolmatsverige”.

En hint av curry

Emil tilldelas årets miljöstipendium för sin för sin långsiktiga insats med att minska klimatpåverkan och samtidigt erbjuda god och näringsrik mat. Genom hårt arbete har han lyckats minska matsvinnet. Bland annat genom att ta hand om biprodukterna som till exempel morotskalen och vassle från färskosten.

Dessutom lagar Emil all mat från grunden. Barnen uppskattar särskilt hans vegetariska soppor som han lagar två gånger i veckan. Den stora favoriter är en zucchini- och potatissoppa med en hint av curry.

– Emil är en inspirationskälla för många i kommunen och har genom sitt målmedvetna arbete, och inte minst sitt Instagram-konto (@forskolekocken), visat att jobba med att minska klimatpåverkan kan vara både kul och interaktivt, säger Sara Ridderstedt (MP), ordförande i kommunens hållbarhetsutskott.

Alla vinnare (från vänster): Irène Seth, Eva Mering, Helena Åkerlund, Börje Sandén, Emil Spanos, Victoria Zetterström, Alice Power, Alvar Nilsson och stipendiekommitténs ordförande Linda Pettersson (S).

 

Fler stipendier delades ut

Förutom kommunens miljöstipendium, delades ett antal andra stipendier ut. Årets kultur- och miljöstipendium tilldelades följande stipendiater:

10.000 kr till Alice Power (Charlie Normanstipendiet)

Alice Power är en flicka med en vilja och ambition att utveckla sitt musicerande och sin talang. Hennes fina pianospel och hennes vilja att glädja andra med sin musik är värd all beundran och hon tilldelas därför årets Charlie Normanstipendium.

8.000 kr till Alvar Nilsson

Alvar Nilsson har lett Ceciliakören och Capella Cantica sedan 1967. Han tilldelas stipendiet för sin entusiasm, musikglädje, kreativitet och stora kunnande.

8.000 kr till Eva Mering

För sitt arbete med Andreas- och Gospelkören till vilka hon även skriver text och musik som berör. Eva Mering är en inspirerande körledare som skapar sångglädje.

5.000 kr till Helena Åkerlund

Tilldelas ett stipendium för sitt arbete med kommunens ungdomar med konst i alla former och som en uppmuntran till fortsatt eget skapande.

5.000 kr till Irène Seth

Irène Seth har genomfört ett stort bokprojekt som berättar om gården Almare Stäkets tidiga historia. Resultatet har blivit ett praktverk i text och bild.

5.000 kr till Börje Sandén

Börje Sandén har under alla år bidragit till kännedomen om kommunens forntidshistoria genom sitt stora och generösa engagemang.

5.000 kr till Victoria Zetterström

Victoria Zetterström är en ung kommuninvånare som satsar på en framtid som musikalartist. Stipendiekommittén vill på detta sätt uppmuntra hennes arbete.

Mer om årets miljö- och kulturstipendium

Stipendierna delades ut i samband med kommunfullmäktige den 20 december.

Relaterade nyheter

  • 20 FEB 2020
    $ingress
  • 20 FEB 2020
    Den 11 mars, klockan 13.00-18.00, kan du lämna in ditt konstverk för att delta i Vårsalongen 2020 Konst & Hantverk. Vårsalongen är en jurybedömd konstutställning där lokala konstnärer och hantverkare ställer ut sina konstverk.
  • 10 FEB 2020
    Snart är det sportlov. I årets sportlovsprogram finns sportlovsbio, musikproduktion i studio, hästskötsel, värmekameraexperiment, bågskytte, träning, teater, teaterskola och aktiviteter på fritidsgårdarna och i simhallen. Ha så roligt...