17NOV2017

Amanda och Mikael vann Funkisfestivalen

Fantastiska framträdanden, glitter, glamour, glädje och dans. Dessa ord sammanfattar delfinalen av Funkisfestivalen som gick av stapeln på torsdagskvällen. Vann gjorde Amanda Nilsson och Mikael Bjerkestrand som framförde Summer Nights från filmen Grease.

Alla deltagande artister dansar.

Alla deltagande artister dansar. Foto: Anna Malm Kelfve

Tolv artister tävlade i årets upplaga av Funkisfestivalen. Upplands-Bros deltävling lockade ungefär 200 besökare som ivrigt hejade på artisterna. Ella Ahlqvist, årets gästartist, inledde kvällen med att sjunga Lalehs låt ”Bara få vara mig själv”. Därefter äntrade alla deltagande artister scenen och framförde en dans som de övat på under hösten tillsammans med en koreograf.

Kvällens gästartist Ella Ahlqvist.

Kvällens gästartist Ella Ahlqvist.

Fartfyllda låtar blandades med lugna ballader och dansnummer. Bredden var som vanligt stor. Något som alltid finns på plats är glädjen. Bland såväl artister som publik. Kvällens presentatörer var Fatima Lundberg, Mikael Bjerkestrand (som själv tävlade), Daniel Odén (som för några år sedan själv vann deltävlingen) och Helena Karlsson som arbetar inom daglig verksamhet. 

Amanda Nilsson och Mikael Bjerkestrand, vinnare av årets delfinal i Upplands-Bro.

Amanda Nilsson och Mikael Bjerkestrand, vinnare av årets delfinal i Upplands-Bro.

För juryn väntade ett svårt arbete. Att utse en vinnare bland alla fantastiska artister var en utmaning. En av jurymedlemmarna sa skämtsamt att det var lika bra att packa ihop och smyga hem, arbetet att kora en vinnare var alltför svårt. Juryn bestod av Tina Teljstedt (KD), ordförande i Socialnämnden, Kerstin Ahlin (S), vice ordförande i Socialnämnden, Alf Andersson, Upplands-Bro anhörigförening, Johan Boström, enhetschef och Regine som representerade målgruppen.

Vinnare av deltävlingen blev Amanda Nilsson och Mikael Bjerkestrand med duetten Summer Nights från Grease. De kommer att få representera Upplands-Bro i den nationella finalen av Funkisfestivalen som äger rum på Cirkus i Stockholm under våren 2018.

Derun Amin, vinnare i kategorin Bästa scennärvaro

Derun Amin, vinnare i kategorin Bästa scennärvaro

Matilda Bergström, vinnare i kategorin Bästa koreografi.

Matilda Bergström, vinnare i kategorin Bästa koreografi.

Gustav Elgstedt, vinnare i kategorin Bästa scenkläder

Gustav Elgstedt, vinnare i kategorin Bästa scenkläder

Utöver vinnare utsågs också vinnare i tre olika kategorier. Derun Amin vann kategorin Bästa scennärvaro för sitt bidrag Despasito där han sjöng och dansade. Kategorin Bästa scenkläder vanns av smokingklädde Gustav Elgstedt som sjön Öppna din dörr. Matilda Bergström vann kategorin Bästa koreografi för sitt dansbidrag.

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum första gången år 2011, sedan dess har det blivit ett årligt återkommande evenemang.

Målet med Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som leder till att så många personer som möjligt med intresse för att sjunga ska få möjlighet att stå på scen och delta på någon nivå.

Relaterade nyheter