28SEP2017

"Bra företagsklimat i Upplands-Bro kommun"

Svenskt Näringslivs regionchef Annika Bröms inledde torsdagens näringslivsfrukost med att redogöra för kommunens resultat i deras rankning av företagsklimatet. Upplands-Bro ligger på plats 30 av landets 290 kommuner – och har därmed sprungit förbi elva kommuner bara det senaste året.

Det var fullsatt på torsdagens näringslivsfrukost på Bro Park. Foto: Martin Vind Zettersten

– Upplands-Bro har klättrat och lyckats hålla sig kvar i toppen. De har ett bra och stabilt klimat, och det är tack vare att man inte nöjer sig utan fortsätter att utvecklas, säger Annika Bröms.

Hon förklarar att en av anledningarna till att kommunen ligger så bra till har med tjänstemännens positiva attityd att göra.

Kommunen får inte bli en flaskhals

– Det handlar om att man välkomnar företag och ser dem som jobbskapare – och inte som problem, säger Annika Bröms.

Här nämner hon skräckexempel från andra håll i landet, där kommunen fungerat som en flaskhals när nya företag velat etablera sig.

Annika Bröms är regionchef för Stockholms län på Svenskt Näringsliv.

Även om Upplands-Bro utmärker sig som en företagsvänlig kommun, finns det fortfarande utmaningar kvar att arbeta med.

– Det stora utmaningen nu är att det är svårt att hitta rätt kompetens, säger hon men tillägger samtidigt att det är ett problem som vi har gemensamt med hela länet. Företagen har helt enkelt svårt att hitta folk med rätt utbildning och erfarenhet när de rekryterar.

Bra dialog trots hårt tryck på kommunen

Mathias Forsberg, näringslivschef i Upplands-Bro kommun, tog vidare ordet och redogjorde för de senaste årens expansiva näringslivsutveckling. En kärnfråga för kommunen är tillgängligheten på mark när nya företag vill etablera sig.

– Vi har varit en av rikets mest expansiva kommuner under tio år, med massor av nya företag som genererat arbetstillfällen. En eloge till företagen och till oss själva för att vi lyckats upprätthålla bra service, dialog och tillsammans utvecklat kommunen trots det extrema trycket på senare år, säger han.

Mathias Forsberg, näringslivschef, bjöd på en odyssé genom de senaste årens näringslivsutveckling.

Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande, understryker vikten av ett bra företagsklimat.

– Vi vill fortsätta utveckla kommunen tillsammans med företagen, säger hon.

Målet är att det ska vara enkelt att starta, driva och utveckla företag i Upplands-Bro kommun.

– Ett bra företagsklimat och växande näringsliv är en avgörande förutsättning för tillväxt.

Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande, inledde frukosten med att hälsa alla välkomna.

Hans-Cristian Nyström, kyrkoherde i Svenska kyrkan Kungsängen-Västra Ryd, tog tillfället i akt och berättade för frukostgästerna om Kungsängens kyrka som nyinvigs den 8 oktober. Han är mycket nöjd med renoveringen av kyrkobyggnaden.

– Den är helt enkelt född på nytt! Den är fantastisk, konstaterar han.

Ny filmstudio erbjuder regn inomhus

Sist ut bland talarna denna morgon var Eric Hasso, vd för Upplands-Broföretaget Igelkott Film AB. Han avslutade frukosten med att bjuda in alla till dagens stora event: Invigningen av en helt ny filmstudio i kommunen.

Här kommer man bland annat att kunna spela in bilscener i studiomiljö – och man säger sig vara ensamma i hela Norden med att kunna erbjuda regn inomhus!

Eric Hasso, vd för Igelkott Film AB, berättade om den nya filmstudion.

Näringslivsfrukosten är ett återkommande arrangemang av Upplands-Bro kommun.

Jan Stefanson (KD), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, passar på att dokumentera händelsen med mobilen.

Relaterade nyheter

  • 1 APR 2020
    Det är mycket på gång i Liliés Café i Ladan på Öråkers gård utanför Kungsängen. Det stod klart när Lilié Biskopsdotter tog emot representanter från Upplands-Bro kommun den 1 april.
  • 24 MAR 2020
    Idag, tisdag, träffades representanter för kommunledningen och företagare inom besöks- och restaurangnäringen i Upplands-Bro. Genom dialog och gemensamma krafttag vill man hitta lösningar på den tuffa situation som företagen befinner...
  • 24 MAR 2020
    Idag, tisdag, träffades representanter för kommunledningen och företagare inom besöks- och restaurangnäringen i Upplands-Bro. Genom dialog och gemensamma krafttag vill man hitta lösningar på den tuffa situation som företagen befinner...
Upp