22SEP2017

Här besöker kommunen militärövningen Aurora 17

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) besökte militärövningen Aurora 17, tillsammans med oppositionsråd Fredrik Kjos (M). Foto: Martin Zettersten

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) och oppositionsråd Fredrik Kjos (M) besökte Livgardet i Kungsängen, där Aurora 17 – Sveriges största militärövning på 20 år – pågår för fullt. Klädda för lera och regn begav sig delegationen ut i övningsområdet för att bland annat möta amerikanska soldater som bevakar ett minerat område sedan gryningen.

På vägen ut passerar vi ökenfärgade amerikanska stridsvagnar, som kamouflerat sig med granruskor för att smälta in i det svenska landskapet. Här och var står soldater utposterade och med jämna mellanrum stoppas regementsstabschefens bil av vaktkontroller. Plötsligt korsas vägen av en bandvagn som utan problem far fram över betesmarken i full fart. Korna och hästarna har flyttats för att inte bli skrämda av vapensalvor och granatexplosioner. Människorna som bor inom övningsområdet har dock kunnat bo kvar.

– Men de är helt införstådda i att övningen pågår, säger regementsstabschef Lars Wikström.

Major Andreas Lunde förevisar ett minerat område för Camilla Janson (S), Fredrik Kjos (M), regementsstabschef Lars Wikström och Livgardets kommunikationschef Paula Levänen.

Syftet med Aurora 17 är att öka den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige. I övningen ingår över 19.000 kvinnor och män ur Försvarsmakten och Hemvärnet samt 1.500 personer från Danmark, Finland, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Frankrike och USA. Anledningen är det försämrade säkerhetsläget i omvärlden.

Simulerat anfall klockan 00.00 i natt

Målet med försvarsmaktsövningen är bland annat att se till att våra förband är tränade och att skapa en tröskeleffekt.

– Det ska inte vara intressant att angripa Sverige, förklarar Lars Wikström.

Det man framför allt övar på i Upplands-Bro kommun är operativa transporter. En stor del av stridsövningarna är förlagda till Gotland, men i natt smäller det norr om Stockholm. Klockan 00.00 blir det krigsutbrott vid Arlanda, då Sverige anfalls. Senast klockan 15.00 på lördag ska fienden vara besegrad.

Här och var blir kommunens delegation stoppad av militärfordon.

Livgardets hela övningsområde i Kungsängen är förklarat skyddsobjekt från klockan 06.00 den 22 september till klockan 24.00 den 24 september. Under denna tid måste boende inom området eskorteras till och från sina bostäder. Det kommer att köras tunga fordon utan belysning mitt i natten, sprängas och skjutas med skarp ammunition – så att röra sig fritt skulle innebära en direkt fara för livet.

Trångt i matsalen om morgnarna

Sedan i måndags är även "övningsledning mark" stationerade i Kungsängen.

– Det har fungerat riktigt bra, men det är trångt i matsalen med 800 som äter frukost på en timme, konstaterar Lars Wikström.

Soldat Filip Hårdén bevakar en nybyggd bro inne på övningsområdet.

Den kommunala delegationen är mycket nöjd med Livgardets förevisning av militärövningen.

– Det är verkligen intressant att ta del av Aurora 17, en viktig övning och ett viktigt steg i att utveckla svensk försvarsförmåga, säger Camilla Janson (S).

Oppositionsrådet instämmer.

– Sveriges försvarsförmåga är viktig i en orolig omvärld och i det spelar Livgardet en central roll. För oss är det angeläget att relationen till Livgardet är bra, säger Fredik Kjos (M).

Oppositionsråd Fredrik Kjos (M) i samspråk med major Andreas Lunde.

Man får se upp var man sätter fötterna. Här ligger en mina begraven.

Med en fältdator kan man få överblick över övningen.

Överallt ser man soldater och militärfordon.

Lars Wikström är regementsstabschef på Livgardet i Kungsängen.

Relaterade nyheter

Upp