11SEP2017

Fest i byn bjöd på mat, musik och marknad i Bro Centrum

Vädergudarna höll sig i schack när Fest i byn firades i lördags i Bro Centrum. Det var många som hade kommit för att delta i folkfesten, och de sporadiska droppar som föll från himlen var ingenting som lade sordin över stämningen.

– Det känns jättebra, konstaterar Cia Ekberg, projektledare för festen, när hon tar en paus i en av kafé Nyfikets fåtöljer.

Upplands-Bro Dansgymnaster höjde pulsen på scenen. Foto: Martin Zettersten

Torgen i Bro Centrum har fyllts med festdeltagare denna något mulna lördag. Här kan de göra allt från att prova på boxning till att öva brandsläckning. Det finns någonting för alla smaker: marknadsstånd, lotterier, pilkastning, dans, sång och god mat. Mohan Akhter, 9 år, som besöker festen tillsammans med mamma Amna Akhter, ger en snygg uppvisning i boxning tillsammans med Bro IK:s sparringpartner. Men han är inte här för att prova på – han har redan boxats i föreningen i tre år.

Bro IK Boxning är en av många föreningar som har tagit tillfället i akt för att visa upp sina verksamheter. Här hittar vi Röda Korset, hembygdsföreningar, idrottsföreningar och Lions med flera. Framför en stor regnbågsflagga står Markus Nielsen och representerar Pride i Upplands-Bro.

Trygghetsarbete kan vara riktigt kul

Både lokala politiska partier och Upplands-Bro kommun har sina representanter på plats. Inne i Brohuset kan man bland andra träffa kommunens samhällsbyggnadschef och diskutera framtidens byggplaner.

Intill centrumparkeringen, bredvid två stora brandbilar från Brandkåren Attunda, står kommunens nya grannstödsbil och framför den hittar vi grannstödsförarna K G Sjöblom och Claes Åkerström. Bilen körs av frivilliga förare och används till att patrullera på kommunes gator för att skapa trygget och förebygga brott.

– Jag har varit med sedan det startade och det är fortfarande lika kul. Det är berikande, konstaterar Claes Åkerström.

Finska piroger gick åt som smör i solsken

Inne på kafé Nyfiket kan man både träffa integrationsstödjare och avnjuta en kulinarisk mezetallrik. Där hittar vi också Cia Ekberg, projektledare för Fest i byn.

– Jag kommer precis från finska föreningen Kalevas sektion och de hade sålt slut på alla 600 pirogerna, berättar hon.

Cia Ekberg har en intensiv vecka bakom sig, med förberedelser in i det sista.

– Det känns jättebra nu. Jag är otroligt nöjd med vår söta lilla scen.

Nytt för i år är att scenen byggts upp inne på torget framför Brohuset, där framträdandena avlöser varandra under dagen. Konferencier är Anna Wilhelmson, som också leder allsång för barnen. Rätt vad det är promenerar hon ned från scenen och sträcker fram mikrofonen till en flicka som sjunger med i "Här kommer Pippi Långstrump".

Andra som uppträder är Gamla Häggvikarna från Funkismello, en melodifestival för personer med funktionsvariationer, Upplands-Bro Dansgymnaster och Upplands-Bro Poetiska sällskap. Även Bro IK Boxning kör en uppvisning, som minst sagt svingar, från scenen!

Bro IK arrangerade prova-på-boxning, men för Mohan Akhter, 9 år, var det inte första gången. Han har boxats i klubben i tre år.

Pilkastning, bollkastning och lotterier gav festen lite tivolikänsla.

Många föreningar fanns på plats. Här ser vi Birgitta Sjö från Bro Härads Röda Korsetkrets.

Anna Wilhelmson roade både stora och små med bland annat allsång för barnen.

Homa Khosrawi i full färd med att förse hungriga festdeltagare med mat inne på kafé Nyfiket.

Markus Nielsen representerade Pride i Upplands-Bro.

Flera politiska partier fanns på plats och informerade. Miljöpartiet hade laddat med färska gurkor.

Bert Gustafsson från Bike People expresslagade cyklar på torget.

Brandkåren Attunda visade upp sina brandbilar och informerade. Här får Ruben, 12 år, testa att släcka en brand.

Grannstödsförararna Claes Åkerström och KG Sjöblom framför kommunens nya grannstödsbil.

Ingen fest utan marknadsstånd och hoppborg!

Relaterade nyheter

  • 24 JAN 2020
    Bro:n – ungdomsverksamheten  för unga mellan 16 och 20 år i Bro – arrangerar en jobbmässa den 27 februari och bjuder in företag att träffa och rekrytera ungdomar till extra- eller sommarjobb.
  • 27 DEC 2019
    Bland Upplands-Bro kommuns kultur- och miljöstipendiater 2019 finns bland annat ett metalband och Systerskap i Bro, en ideell förening som vill skapa gemenskap genom snällhet. Stipendierna delades ut den 18 december vid kommunfullmäktiges...
  • 20 DEC 2019
    Glitter, glamour, fullfjädrade artister, levande musik och mycket sångglädje. Så kan man sammanfatta fredagseftermiddagen när Funkisfestivalen intog Stora scenen i Kulturhuset.