6SEP2017

Sportcamp – ett kul och utvecklande sommarjobb

I somras jobbade Liban Mohamud, 17 år, som ungdomsledare på Upplands-Bro Sportcamp - kommunens nya satsning på sommarjobb. Ett jobb som Liban tycker var både kul och utvecklande.

För Liban Mohamud var sommarjobbet på Sportcamp både kul och lärorikt.

– Det var kul att jobba med barn och jag lärde mig mer om hur de tänker och fungerar. Det är utvecklande att jobba i en ledande roll och organisera människor, säger Liban.

Om Sportcamp

Upplands-Bro är en av tre kommuner i Stockholms län som erbjuder sommarjobb till alla ungdomar som söker. I år introducerade kommunen, i samarbete med Fryshuset, ett nytt koncept – Sportcamp. Sportcamp pågick under nio sommarveckor och erbjöd aktiviteter, i både Bro och Kungsängen, för unga i åldern 7-19 år. Liban var en av ungdomarna som jobbade med att planera och genomföra aktiviteterna.

Fotboll, lekar och korvgrillning

Förmiddagarna var vigda åt de yngre ungdomarna och på eftermiddagarna aktiverades de lite äldre ungdomarna. Fotboll, lekar i sporthallen i Bro, basket och korvgrillning är exempel på några av aktiviteterna som anordnades. Ungdomarna som jobbade med Sportcamp hjälpte också till med trygghetsvandringar och städning av kommunens allmänna utrymmen.

Sammanlagt fick Sportcamp 3600 besök.

– Det är bra att Fryshuset finns i Bro. De tar med ungdomar på aktiviteter och ger även ungdomar tillfällen till jobb. Jag har själv jobbat på politikerveckan i Järva, säger Liban, som till vardags läser ekonomiprogrammet på Upplands-Brogymnasiet.

”Det stöttar vi fullt ut”

En annan person som ser positivt på kommunens satsning på sommarjobb och Sportcamp är kommunpolisen Magnus Nilsson.

– Alla initiativ som syftar till att ge ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning och mening i tillvaron är positivt, även för vår del. Och då har vi Sports camp och H.I.T i det här fallet, som är bra initiativ och hjälper ungdomarna framåt. Så det stöttar vi fullt ut, säger, Magnus.

H.I.T är en utbildning som Fryshuset arrangerar i samarbete med kommunen. H.I.T står för hopp, inkludering och trygghet. Ett av syftena med utbildningen är att få ungdomar att upptäcka sina egna drivkrafter.

Skapa goda förutsättningar

Fryshuset och Upplands-Bro samarbetar för att öka ungas möjlighet att delta i samhället.

– Det gör vi bland annat genom ungdomsdrivna aktiviteter som Sportcamp och genom utbildningar som H.I.T. där vi ger unga kunskap och verktyg för att själva bidra till att skapa positiva förändringar. Unga är kreativa och har ofta bra lösningar, säger Payam Boroodjeni, platschef för Fryshuset i Husby.

Namn: Liban Mohamud
Ålder: 17 år
Pluggar: Andra året på Ekonomiprogrammet
Skola: Upplands-Brogymnasiet
Drömyrke: Vet inte ännu

Se filmen om Sportcamp

Relaterade nyheter