1SEP2017

Närings- och innovationsminister besökte Upplands-Bro

Under onsdagen besökte närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) Upplands-Bro kommun. Tre nedslag i det lokala företagandet gjordes under besöket som också innefattade glasblåsande för ministern.

Mikael Damberg (S), näringsminister, Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande och Mathias Forsberg, näringslivschef.

Mikael Damberg (S), näringsminister, Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande och Mathias Forsberg, näringslivschef. Foto: Anna Malm Kelfve

Upplands-Bro kommun har ett starkt företagsklimat och ett nära samarbete med de lokala företagarna. Bland andra framgångsfaktorer ses kommunens geografiska läge i regionen.

– Vi strävar efter att föra en konstruktiv och tydlig dialog med företagare i kommunen, för att gemensamt mejsla fram de viktiga frågorna som utvecklar näringsklimatet, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande. Hon lyfter särskilt fram den upphandlingspolicy som arbetats fram i samarbete mellan kommunen, det lokala näringslivet och de fackliga organisationerna.

Under besöket fick Mikael Damberg träffa representanter för Maskinentreprenörerna som har ett samarbete med Upplands-Bro Gymnasiet. Över hela landet deltar drygt 200 elever i utbildningar som arrangeras av Maskinentreprenörerna, vars vision är att vara en förebild inom modern branschutbildning där varje individ utvecklas till sin fulla potential. En sistaårselev på Upplands-Bro Gymnasiet gav sin syn på utbildningen och berättade om framtidsutsikter.

Glasbolaget är företag som håller till vid Ragn-Sells deponianläggning. Där får de tillgång till deponigas från organiskt avfall som driver glasugnen. Ugnen håller konstant 1 120 grader, dygnet runt, året om. Recykling står i centrum för företaget som enbart använder återvunnet glas och främst återvunnen miljökristall. 

Mikael Damberg blåser glas. Ammy från Glasbolaget assisterar.

Mikael Damberg blåser glas. Ammy från Glasbolaget assisterar.

Erika och Ammy som driver Glasbolaget berättade om sin verksamhet som utöver glashyttan även innefattar en utställningsdel samt ett café. Därefter fick näringsministern prova att blåsa ett rosa glas.

Minsterns besök i Upplands-Bro kommun avslutades med ett besök på Repus Ventilation där också några av de olika företagsnätverken i kommunen fick möjlighet att beskriva sina verksamheter.

– Upplands-Bro har ett stort och varierande näringsliv. Vi är glada att vårt arbete med att ständigt förbättra näringslivsklimatet uppmärksammas från nationellt håll. Att kunna visa den bredd, alltifrån hårda maskiner till konstnärligt skapande, som de drygt
2 000 företagen i kommunen står för gör oss extra stolta, säger Mathias Forsberg, näringslivschef.

Relaterade nyheter

  • 13 DEC 2019
    En topplacering i landet när det kommer till att ge service till företag . Ett högt betyg till kommunens näringslivsklimat och en ny företagsetablering, i snitt varannan dag, under hela året. Det är några exempel på det positiva...
  • 12 DEC 2019
    Nu finns ett nytt av Upplands-Bro kommuns näringslivsbilaga ute. Bilagan skickas till alla hushåll och företag i kommunen via tidningen Upplands-Brodirekt.
  • 9 DEC 2019
    Hjalmar Bengtsson Raymond, vd för Nybroplans Express, berättade om företaget och visade upp verksamheten för politiska sekreterare Marcus Sköld (M), näringslivschef Marcus Nybom och näringslivsutvecklare Nassim Nyholm, fredagen den...