25AUG2017

Möt Tove - en av många ungdomar som fick sommarjobb via kommunen

Upplands-Bro är en av tre kommuner i Stockholms län som erbjuder sommarjobb till alla ungdomar som söker. Tove Andersson, 16 år, är en av ungdomarna som fått prova på arbetslivet för första gången i sommar.

– Det har varit jätteroligt att lära känna alla kollegor och få en inblick i arbetslivet. Jag har fått ansvar och har blivit behandlad som en kollega. Det känns bra att få känna på den känslan, säger Tove.

Viktig erfarenhet

Tove sitter på en bänk utanför Upplands-Brogymnasiet och berättar om sina erfarenheter. Hösten känns i luften, och för tre dagar sedan började hon första ring på naturvetenskapliga linjen.

Förutom sol och bad har sommaren inneburit tre arbetsveckor på simhallen i Bro. Jobbet har bidragit med både erfarenhet och roliga stunder tillsammans med kollegor och badgäster. Just arbetslivserfarenheten tycker Tove känns extra viktig.

– Alla arbetsgivare vill ha folk med erfarenhet. Därför är det jättebra att kommunen kan erbjuda alla sommarjobb, förklarar Tove.

Meningsfull sommar

Sommarjobben, som lockade 450 unga är en medveten satsning från kommunens sida. Målet är att ge alla möjlighet till en aktiv och meningsfull sommar.

– Vi är jättestolta över att kunna erbjuda alla ungdomar sommarjobb i kommunen. Många föräldrar är väldigt tacksamma över att alla ungdomar får möjlighet att jobba, säger Johan Boström, chef för arbetsmarknadsenheten, på Upplands-Bro kommun.

Nya riktlinjer

Nytt för i år är att alla sommarjobb finns inom kommunala verksamheter. Bakgrunden till förändringen är nya riktlinjer från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Anledningen till de nya riktlinjerna är högre krav på kontroll och arbetsmiljöansvar.

Tillsammans har kommunens verksamheter inventerat möjligheter för att kunna skapa fler jobb. Omställningen har gått bra, även om Johan, ser utrymme för förbättringar. Till exempel att bygga nya rutiner kring administration och rekrytering.

– Jag vill ge en stor eloge till alla kommunens kontor som slutit upp och tagit fram arbetsuppgifter till ungdomarna. Och det har varit bra och meningsfulla arbetsuppgifter. Vi har faktiskt inte hunnit med att göra allt, berättar Johan.

Många ungdomar har jobbat inom äldreomsorgen, förskolan eller med underhåll av lokaler. Andra har jobbat med markvård, städning av grönytor eller kultur- och dansprojekt.

Ett givet svar

Vår intervju börjar lida mot sitt slut och Tove slänger på sig ryggsäcken. När hon får frågan om hon kommer att söka sommarjobb nästa år igen är svaret självklart. Tove skickar också med ett tips till nästa sommars ungdomar.

– Sök! Slösa inte bort den här chansen, och ha kul, avslutar Tove.

Namn: Tove Andersson
Ålder: 16 år
Pluggar: Natur
Skola: Upplands-Brogymnasiet
Drömyrke: Ingen aning

Relaterade nyheter