19JUL2017

Årets Upplands-Brofestival utlovar fler tjejer på scenen

Nedräkningen har börjat inför det som för många ungdomar – och en och annan vuxen – blir sommarlovets avslutningsfest: Upplands-Bro Festivalen lördagen den 26 augusti. Projektledaren Sharmarke "Shacke" Elmi ser speciellt fram emot att det blir extra mycket tjejer på scenen i år. Och lokala förmågor dessutom.

– Vi har ett par danstjejer och en sångerska som är från kommunen, kan han avslöja redan nu.

Scenen står tom bakom Sharmarke "Shacke" Elmi vid Lillsjöns badplats. Men den 26 augusti kommer den att fyllas av artister när Upplands-Bro Festivalen drar i gång. Foto: Martin Vind Zettersten

Lillsjöscenen står tom denna soliga julidag, när vi möter kommunens ungdomsproducent Sharmarke "Shacke" Elmi vid Lillsjöns badplats. Dörren till sceningången står och slår i vinden och badgästerna har ryggarna vända mot oss – och blickarna riktade mot solen och ut över Lillsjöns vatten. Men den 26 augusti blir det annorlunda. Då kommer förhoppningsvis över 1000 par ögon att riktas åt vårt håll, där vi nu sitter, och scenen som ska fyllas av artister.

– Vi har ett flertal stora akter i år. Alla är inte 100 procent klara, så det vore fel att avslöja dem redan nu. Men det här är den största och mest attraktiva lineupen hittills, säger Shacke.

Alla intresserade har själva kunnat lämna förslag på artister på Instagramkontot @upplandsbrofestivalen. Över 100 förslag har hittills kommit in, och än är det inte för sent att komma med fler.

Det talas gott om festivalen

Projektgruppen, som förutom Shacke består av Dylan Baban, Aria Karadaghi och Arivan Mustafa, försöker möta upp önskemålen så gott det går. Men det finns samtidigt en budget att hålla, och riktigt stora artister kan lätt sluka hela plånboken. Många ställer dock upp mot ett lägre gage än annars, eftersom det talas gott om festivalen i artistkretsar. Genren som dominerar är hiphop.

– Det är den musik vi får mest tips om. Flera har också önskat samma artister, berättar Shacke.

Det här blir fjärde gången som han är med och arrangerar festivalen, som tidigare hette Lillsjöyran. Men det var innan Shacke kom med i bilden.

– Sedan byttes namnet till Upplands-Bro Festivalen. Vi kände att det var dags för en nystart.

Mycket har hänt sedan dess och festivalen har vuxit både innehållsmässigt och publikmässigt. I år hoppas man kunna spränga 1000 besökare-vallen. Shacke minns första gången han var med och arrangerade:

– Då var jag kanske 19 år och vi fick styra det tillsammans med fritidsledarna. Första året var svårt. Vi var nya, vi var unga. Vi har lärt oss mer för varje år. Nu går det på autopilot och vi jobbar för att det ska vara tryggt och säkert för alla som deltar.

Får hjälp med säkerheten

Många föräldrar har hört av sig och undrat över just säkerheten och andra praktiska frågor, som hur deltagarna kan ta sig hem efteråt. Festivalen pågår från klockan 19.00 till 23.30 och i år kommer extrabussar att sättas in. Arrangörerna får också hjälp av både polis, fritidsgårdar, kommunen och 20–30 volontärer. Det är många som ställer upp frivilligt, både vänner, unga och äldre.

Festivalens största målgrupp är framför allt ungdomar som går i årskurs 8 till gymnasiets andra år.

– Sedan kommer både föräldrar och lite äldre, men de håller sig på lite avstånd.

Vad är det som gör festivalen speciell?

– Stämningen. Det är bara glada miner och allmänt bra kemi. Jag vet själv hur det var när jag var yngre, att man inte kunde dra in till festivalerna i stan. Men nu har man en egen här.

Kan avslöja en artist redan nu

Lineupen, det vill säga artistlistan, kommer att presenteras successivt på Instagramkontot @upplandsbrofestivalen. Tanken är att inte släppa all information med en gång, utan på så sätt hålla intresset uppe ända fram till festivaldagen.

Dock kan vi, redan nu, avslöja åtminstone en av artisterna. Arrangörerna har låtit oss – före någon annan – få glänta på scendörren och gett oss en förhandstitt på en av dem som gömmer sig backstage. Så sent som i dag (19/7) blev det nämligen klart att följande artist ska uppträda den 26 augusti: Den tonårige hiphopstjärnan Jireel. Klicka här för att komma till hans Facebook-sida, där du hittar mer information om artisten, bilder, video med mera.

Relaterade nyheter

  • 20 FEB 2020
    $ingress
  • 20 FEB 2020
    Den 11 mars, klockan 13.00-18.00, kan du lämna in ditt konstverk för att delta i Vårsalongen 2020 Konst & Hantverk. Vårsalongen är en jurybedömd konstutställning där lokala konstnärer och hantverkare ställer ut sina konstverk.
  • 10 FEB 2020
    Snart är det sportlov. I årets sportlovsprogram finns sportlovsbio, musikproduktion i studio, hästskötsel, värmekameraexperiment, bågskytte, träning, teater, teaterskola och aktiviteter på fritidsgårdarna och i simhallen. Ha så roligt...