11JUL2017

På "Årets hästarbetsplats" satsar man på arbetsmiljön

Ridskolechefen Agneta Dahlöf med ridponnyn "GP" (Grand Prix), en beskedlig 17-åring med mycket arab i sig. Foto: Martin Vind Zettersten

Upplands-Bro ryttarförening har utsetts till "Årets hästarbetsplats 2017". Stipendiet tilldelas en arbetsplats som visar stor motivation till att utvecklas utifrån företagande och arbetsmiljö. Så hur är det att arbeta på "Årets hästarbetsplats"? Vi träffar ridskolechefen Agneta Dahlöf, mitt i hagen där föreningens hästar går på sommarbete i Lejondals naturreservat i Bro.

Det är ett speciellt år för Upplands-Bro ryttarförening, UBRF. Föreningen har fått ett nytt stall, som invigs den 27 augusti, en ny belyst utomhusridbana och dessutom har de utsetts till "Årets hästarbetsplats" av Hästföretagarcentrum tillsammans med Hästnäringens Yrkesnämnd. Stipendiet består bland annat av teambuilding, företagsrådgivning och arbetsmiljöutbildning. Och det är just arbetsmiljön som UBRF vill sätta fokus på.

– Att vi är bäst innebär egentligen att vi uttrycker en vilja att bli bättre, förklarar Agneta Dahlöf när vi slår oss ned på en mossbevuxen sten i hästhagen. På vår ena sida har vi Lejondalssjöns vatten, på den andra en klunga hästar som nyfiket betraktar oss.

Arbetsmiljön hade hamnat i skymundan

– Vi är en bransch som lite sent har vaknat vad gäller arbetsmiljön. Många av oss har kanske varit lite naiva arbetsgivare, berättar hon och förklarar att fokus tidigare har legat på att kunna hästar och möta kundernas behov, medan arbetsmiljön hamnat lite i skymundan.

Men så började arbetsmiljöverket och branschorganisationerna att ta tag i frågan.

– Då började vi gå utbildningar för att bli bättre. Nu har vi börjat förstå vad det innebär att vara arbetsgivare. För även om vi är en ideell förening så måste vi att ett sunt företagsklimat.

I Lejondals friluftsområde går föreningens hästar på sommarbete.

Bygget av det nya stallet har också inneburit en fantastisk möjlighet att kunna jobba med arbetsmiljön.

– Vi har fått vara med och tycka och önska i hela kedjan. Vi har blivit väldigt fint lyssnade på, säger Agneta Dahlöf.

Högteknologisk mockning i nya stallet

Man har tänkt mycket på funktion. Bland annat har det nya stallet en "high tech"-mockningsränna med automatisk utgödsling, ett annars tungt arbete.

– Det är som att vi har förbättrat hårdvaran nu. Stipendiet innebär en fantastisk chans att få hjälp med de lite mjukare bitarna, som den psykosociala arbetsmiljön.

Upplands-Bro ryttarförening har 28 hästar – många svenska halvblod och olika ponnyraser.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Vi börjar med att fodra hästarna. Sedan släpper vi ut dem i hagen och gör rent i stallet och resten av anläggningen. Sedan är det mycket administration – det är inte som för 20 år sedan. Men jag mockar fyra dagar i veckan, berättar Agneta.

Här råder ingen prestige. Man arbetar i lag, hjälper varandra och delar på de tunga och monotona uppgifterna – men även dessa kan vara kreativa sysslor!

– När jag skottar skit kan jag komma på bra saker!

På eftermiddagen är det dags att ta in hästarna igen. Sedan följer ridlektioner fram till klockan tio på kvällen. Personalen får jobba i skift, eftersom stallet har öppet från sju på morgonen till halv elva på kvällen.

"Jag gillar kontakten med hästarna", säger Agneta Dahlöf. Men för att den ska uppstå krävs att man ägnar mycket tid åt dem.

Ridläraryrket är fortfarande kvinnodominerat och det kan dessutom vara svårt att hitta ny personal, något som Agneta hoppas att det ändras på i och med alla förändringar mot en attraktivare arbetsplats. Men även om alla ridlärare är kvinnor, finns det andra som skapar lite mångfald på arbetsplatsen.

– Vaktmästaren är från Syrien och vi har en pensionerad bilmekaniker som är en jäkel på att fixa saker. Sedan har vi ofta praktikanter som placerats här av kommunen. En gång hade vi en kurdisk sexbarnsmamma, som aldrig tidigare arbetat, som ville komma och prova. Det fungerade jättefint!

På käpphäst för alla människors lika värde

– Vi går Stockholm Pride för andra året i rad. Vi tog med två trähästar förra året. I år ska vi ha käpphästar.

Trots dessa insatser är hästintresset bland unga fortfarande störst hos tjejerna, något som Agneta tror delvis beror på att killar lättare blir retade om de intresserar sig för hästar.

– Man måste vara ganska tuff för att orka stå emot, konstaterar hon.

När hästarna kommer hem från grönbetet väntar ett helt nytt stall och en ny ridbana på dem. Den 27 augusti blir det invigning av stallet.

Söndagen den 27 augusti invigs det nya stallet i Bro. Då blir inte bara arbetsmiljön bättre.

– Det blir mycket mer lättskött och mindre skitigt. Och sedan är det vackert också! Men det har ju inte varit det viktigaste, skrattar Agneta Dahlöf.

Nyfikna på besökarna i hagen

Under tiden vi pratat har ridskolans hästar blivit alltmer nyfikna och närgångna. Eftermiddagens värme sätter fart på bromsarna, och dessa blodsugande insekter gör i sin tur hästarna oroliga. Det är en fantastisk känsla att vara omringad av så många hästar, men man vill ju inte komma i vägen för en irriterad, bromsbiten kille som är huvudet högre än en själv! Jag tackar för detta härliga möte och önskar "Årets hästarbetsplats" lycka till med det fortsatta arbetet och det nya stallet!

I hästbranschen har tidigare fokus legat på framför allt hästarnas och kundernas väl. Nu satsar man på den egna arbetsmiljön.

Relaterade nyheter

  • 23 APR 2020
    Upplands-Bro kommun har beslutat att ställa in, eller skjuta upp, alla kultur- och fritidsevenemang där kommunen är huvudarrangör. Evenemangen ställs in på grund av coronaviruset.
  • 29 MAR 2020
    Upplands-Bro kommun ordnar även denna sommar öppen fritidsverksamhet i form av dagkollo på Hällkana. För en låg avgift erbjuds ditt barn en eller flera veckor med massor av aktiviteter och äventyr i en härlig miljö.
  • 23 MAR 2020
    Upplands-Bro kommun har beslutat att ställa in, eller skjuta upp, alla kultur- och fritidsevenemang där kommunen är huvudarrangör. Evenemangen ställs in på grund av coronaviruset.