15JUN2017

Möt Upplands-Bro i Almedalen

Under Almedalsveckan finns Upplands-Bro kommun på plats i Visby, som arrangör av två seminarier. Båda dessa seminarier har hållbarhet, trygghet och inkludering i fokus.

Nyfiket i Brohuset. Foto: Lilié Biskopsdotter

Tillsammans med Brandkåren Attunda arrangerar Upplands-Bro kommun de två seminarierna som visar styrkan i samarbete och gemensamt ansvarstagande mellan olika myndigheter.

Beskrivning av seminarierna:

Är bilbränder ett resultat av social utsatthet och utanförskap?
Måndag den 3 juli klockan 10.45–11.30Wisby Strand Congress & Event, Donnersgatan 2. Lokal Ala.

I Stockholms län uppstår ibland oroligheter som yttrar sig genom anlagda bilbränder. De uppstår på vissa platser men inte andra. Går det att koppla bilbränder till social utsatthet? Vad utmärker platser som har problem med bilbränder och vad kan göras?

Medverkande
Ola Carlén, strateg, Brandkåren Attunda
Maria Johansson, kommundirektör, Upplands-Bro kommun
Jonas Levin, utredare, Upplands-Bro kommun
Magnus Nilsson, kommunpolis, Polisen
Moderator: Ida Texéll, förbundsdirektör/räddningschef Brandkåren Attunda

Trygghet och säkerhet ur ett genusperspektiv. Framtidens säkerhet fixar kvinnorna?
Måndag den 3 juli klockan 11.40–12.20Wisby Strand Congress & Event, Donnersgatan 2. Lokal Ala.

Bilden av vad som är säkerhet skiljer sig beroende på vem du talar med. Bilden av vad du är rädd för och vad du är orolig för skiljer sig också beroende på vem du talar med. Vi fokuserar på kvinnans betydelse för hållbarhet och ett säkert samhälle.

Medverkande
Ida Texéll, förbundsdirektör/räddningschef, Brandkåren Attunda Homa Khosrawi, integrationsstödjare, Upplands-Bro kommun
Vesna Jovic, vd, SKL
Hiba, ambassadör ”Backa systerskapet”, Fryshuset
Moderator: Minou Sadeghpour

– Vi har valt att medverka under Almedalsveckan eftersom vi har något viktigt att dela med oss av till övriga kommuner runt om i Sverige. Det arbete som Upplands-Bro kommun och Brandkåren Attunda gjort tillsammans visar att det går att närma sig och hitta lösningar på det utmanande samhällsproblemet med bilbränder, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tio tjänstemän från kommunen kommer att finnas på plats i Almedalen. Förutom att delta vid de två egna seminarierna ska tjänstemännen delta vid seminarier som arrangeras av andra för att därigenom få ny kunskap och inspiration till utveckling för Upplands-Bro kommun.

– Kostnaden för kommunens medverkan är ungefär 80 000 kronor. Jag har full respekt för att det är mycket pengar. Dock är det en klok investering, då vi stärker kommunens varumärke samt ger tjänstemännen möjlighet till kompetensutveckling. Vi ser till exempel att det seminarium vi arrangerade om demens i Almedalen 2016 lett till att Upplands-Bro uppmärksammas och lyfts fram som ett gott exempel inom demensvård över hela landet, säger Maria Johansson, kommundirektör.

Relaterade nyheter

Upp