27MAR2017

Earth Hour uppmärksammades med temadag om miljö och klimat 

Upplands-Bro kommun uppmärksammade årets Earth Hour i lördags med en temadag om miljö- och klimatfrågor i Kulturhuset i Kungsängen. Besökarna kunde testa klimatvågen, gå in på solkartan, lyssna på en föreläsning om matsvinn och mycket annat spännande. Barnen bytte leksaker, klimatpysslade och såg musikföreställningen Blommig falukorv.

Margrit Ericsson fick många miljötips av avfallshandläggaren Marjut Rehn.

Earth Hour är en global klimatmanifestation där den mest kända symbolhandlingen är att släcka ljuset under en timme på kvällen. Upplands-Bro uppmärksammade årets Earth Hour med en temadag om miljö och klimat i Kulturhuset i Kungsängen och uppmanade också alla att släcka ljuset en timme på kvällen.

Sara Ridderstedt (MP), ordförande i kommunens Hållbarhetsutskott, presenterade dagen och berättade om kommunens eget arbete och vikten av att ställa om till en klimatsmart värld.

Alla besökare kunde lämna ett eget klimatlöfte på det speciellt arrangerade klimatträdet, vilket Sara Ridderstedt också gjorde. Hon lovade bland annat att sträva efter att minska matsvinnet och att äta mer vegetariskt. Det var två ämnen som hon också tog upp i sitt anförande.

Dagens externa gäst var författaren och föreläsaren Andreas Jakobsson, som 2015 gav ut boken Svinnlandet. Han pratade om hur mycket matvaror som slängs i onödan och vad man kan göra för att motverka svinnet. Bland annat sa han att bäst före-datumet inte är samma sak som sista förbrukningsdag. Ofta är matvarorna fullt ätbara långt efter angivet bäst före-datum. 

Malvina Hagbjörk är kommunens miljöstrateg och hon presenterade bland annat den intressanta solkartan. Genom solkartan på kommunens webbplats går det att leta upp den adress man är intresserad av, till exempel sin egen bostadsadress om man exempelvis bor i villa.

Sedan går det att göra en kalkyl på hur mycket el och värme som man kan producera om man installerar solceller. Upplands-Bro har genom samarbetsprojektet Energi- och klimatrådgivningen varit med att ta fram det här systemet.  

Östen och Yvonne Gidlund från Kungsängen blev intresserade och hade många synpunkter och förslag på miljöarbetet.

– Det är bra att den här temadagen arrangeras. Det är viktigt med saklig dialog och alla behöver mer information för att kunna fatta vettiga beslut, sa Östen. 

Birgitta Govén är energi- och klimatrådgivare och visade på ett pedagogiskt sätt hur man kan mäta sin egen klimatpåverkan via den så kallade klimatvågen. Olika aktiviteter under ett år gav olika tunga säckar. Att till exempel minska matsvinnet och att äta mer vegetariskt gav en relativt lätt säck. En lång flygresa resulterade i en mycket tung säck.

Alla säckar som man hade samlat på sig vägdes sedan och man kunde se vilken klimatpåverkan man hade och vad man kunde göra för att minska den.

Christine Blom från Tibble testade klimatvågen och kunde konstatera att hon låg under medelvärdet för svenskar i allmänhet.

 – Det här var intressant. Jag gör så gott jag kan och det känns bra att jag ligger en bra bit under medelsvensken, sa hon.

Marjut Rehn, som är avfallshandläggare, gav tips på vad man kan göra hemma för att minimera avfallen, till exempel att sopsortera och återvinna mer. Hon presenterade också den så kallade avfallstrappan. 

Margrit Ericsson från Kungsängen var mycket intresserad och fick många bra tips av Marjut.

Barnen kunde byta leksaker och klimatpyssla. Bland annat kunde de på ett papper med en labyrint hjälpa Elmer att ladda bilen.

Dagen avslutades med en musikföreställning för barn. Det var Stina Agnas Band som framförde Blommig falukorv, som bland annat bygger på tolkningar av Hasse Alfredsons visor för barn.

Relaterade nyheter