9MAR2017

Integration lockade drygt 160 kvinnor till Nyfiket

På Internationella kvinnodagen stod integration och gemenskap kvinnor emellan i fokus på Nyfiket. Drygt 160 kvinnor tog tillfället i akt och besökte caféet där nyanlända kvinnor serverade en uppsjö av maträtter och bakverk.

Kvinnogruppen har varit igång sedan september förra året och lockar hela tiden nya deltagare. Dels genom ett aktivt informationsarbete men också genom att ordet sprids från person till person. Deltagarna tar med sig nyfikna släktingar eller väninnor. Målet är att nyanlända kvinnor ska få kontakt med redan etablerade kvinnor och därigenom öka både det egna nätverket och också få information om det svenska samhället. 

– Det finns många fördelar med projektet, berätta Homa Khosrawi, som arbetar som integrationsstödjare på Upplands-Bro kommun. Bland annat ger det en möjlighet att komma hemifrån, träna svenska och att kunna prata öppet i en trygg miljö. Den gemensamma nämnaren är att alla är kvinnor och det underlättar för dem att vara med och utföra aktiviteter som de aldrig har utfört tidigare. De får möjlighet att prata om saker som rör dem. Vi pratar om ämnen som kulturkrockar, jämställdhet, rättigheter samt sociala koder som främjar deras utveckling och integration.

Homa Khosrawi, integrationsstödjare, hälsar alla välkomna till Nyfiket.

Homa Khosrawi, integrationsstödjare, hälsar alla välkomna till Nyfiket.

– För många av kvinnorna är det ett stort lyft att kunna vara med i verksamheten, då invandrade kvinnor ofta har en längre väg in på arbetsmarknaden och övriga samhället än män. Det stärker självförtroendet så att de ska bli en resurs till hela kommunen och samhället, fortsätter Homa.

När flyktingströmmarna ökade kraftigt under hösten 2015 valde många människor att engagera sig i mottagandet av de nyanlända och många fantastiska projekt runt om i Sverige tog form. Läsprojekt, kompisprojekt, språkintroduktion och många andra initiativ arrangerades. 

I Upplands-Bro valde många att engagera sig i Upplands-Bro volontärerna. En av dem var Katarina som nu riktat sitt engagemang till att bland annat vara ett stöd för nyanlända kvinnor i det så kallade kvinnoprojektet. Ungefär 25 kvinnor är idag aktiva inom kvinnogruppen, av den är ungefär 70 procent nyanlända.

Katarina, en av de engagerade volontärerna

Katarina, en av de engagerade volontärerna

Kvinnoprojektets mål är att underlätta för nyanlända kvinnor att knyta kontakt med kvinnor som bott i Sverige tidigare. En av de deltagande kvinnorna är Tahani som bott i Sverige i ett och ett halvt år.

– Jag har lärt känna många nya vänner och trivs jättebra i Upplands-Bro, säger Tahani som vill studera till sjuksköterska.

Några av de nyanlända kvinnor som är engagerade i verksamheten på Nyfiket.

Några av de nyanlända kvinnor som är engagerade i verksamheten på Nyfiket.

Nyfiket är ett nav i integrationsverksamheten. Det är ett café och mötesplats som ligger i Brohuset. Nyfiket kommer att öppna för allmänheten i slutet på mars. Öppettiderna hittar du längre ned i texten.

– Att se den glädje och gemenskap kvinnorna i projektet visar är fantastiskt. Att gemenskap och integration går hand i hand blir väldigt tydligt och vi är glada och stolta över att redan nu kunna se resultat från projektet. Vår förhoppning är att ännu fler kvinnor, både nyanlända och redan etablerade, väljer att engagera sig och bidra med sina erfarenheter, säger Eva Folke, socialchef i Upplands-Bro kommun.

Öppettider Nyfiket:

Måndag, onsdag, torsdag: 10-16

Tisdag: 10-20

Fredag: 10-15

Relaterade nyheter