31JAN2017

Filmprojekt återskapar minnen för personer med demens

Stockholms läns landsting Kulturförvaltningen har startat ett projekt i samarbete med Demensförbundet om filmvisningar med samtal särskilt för demenssjuka. I måndags genomfördes de första testvisningarna på dagverksamheten vid Kvistaberg.

Marja-Liisa och Lasse uppskattade filmvisningen i Kvistaberg. Foto: Mirjam Brocknäs

Marja-Liisa och Lasse uppskattade filmvisningen i Kvistaberg. Foto: Mirjam Brocknäs

Filmvisningarna genomförs för att prova hur arkivfilm fungerar för att skapa en meningsfull tillvaro och om visningarna kan väcka minnen. Kulturförvaltningen samlar ihop erfarenheterna från bland annat Upplands-Bro kommuns Silviasyster.

– På dagverksamheten arbetar vi mycket med reminiscens metoden, berättar kommunens gerontolog Mirjam Brocknäs.

Reminiscens betyder hågkomst eller minne och metoden bygger på personers minnen. Upplevelser från barn- och ungdomsåren finns kvar länge hos den demenssjuke. Med hjälp av aktiviteter som kan skapa minnen, som exempelvis film, kan kommunikationen underlättas.

– Amanda och Erik från landstings kulturförvaltning kom till Kvistaberg med många filmer och som återkallade de äldres minnen, berättar Edrissa Dem och Annicka Löfgren, Silviasystrar på dagverksamheten för personer med demenssjukdom i Upplands-Bro kommun.

– Det var roligt att se att de äldre fick möjlighet att berätta vem man har varit, vilket medför en ökad självkänsla, skildrar Malin Labbé, Silviasyster på dagverksamheten.

 De äldre uppskattade besöket från Erik och Amanda mycket.

– Först ville jag inte titta på film, men sedan blev jag väldigt glad att jag gjorde det, säger Ulla som är en av deltagaren.

– Det har varit dagens höjdpunkt, tycker deltagarna Marja-Liisa och Lasse.​

Deltagarna fick se några olika filmer.

Deltagarna fick se några olika filmer.

Relaterade nyheter

  • 20 JUN 2019
    Varje år hålls ett traditionsenligt midsommarfirande på Vävnadsvägen för deltagare inom Daglig verksamhet. På plats finns då de allra flesta deltagare, samt medarbetare och övriga inbjudna gäster. I år besökte närmare 100 personer...
  • 21 MAJ 2019
    Måndagen den 20 maj startade Internationella Seniorkampen med närmare 400 anmälda 65-plussare från Sverige och Tyskland. Seniorkampen anordnas på initiativ av förebyggande enheten för äldre i Upplands-Bro kommun – och i år för allra...
  • 17 APR 2019
    För två år sedan började socialtjänsten i kommunen att arbeta på ett nytt sätt för att göra barn delaktiga i utredningar. Då skapade Barn- och ungdomsenheten häftet ”Min utredning”, där barn på ett enklare och tydligare sätt fick medverka...