31JAN2017

Filmprojekt återskapar minnen för personer med demens

Stockholms läns landsting Kulturförvaltningen har startat ett projekt i samarbete med Demensförbundet om filmvisningar med samtal särskilt för demenssjuka. I måndags genomfördes de första testvisningarna på dagverksamheten vid Kvistaberg.

Marja-Liisa och Lasse uppskattade filmvisningen i Kvistaberg. Foto: Mirjam Brocknäs

Marja-Liisa och Lasse uppskattade filmvisningen i Kvistaberg. Foto: Mirjam Brocknäs

Filmvisningarna genomförs för att prova hur arkivfilm fungerar för att skapa en meningsfull tillvaro och om visningarna kan väcka minnen. Kulturförvaltningen samlar ihop erfarenheterna från bland annat Upplands-Bro kommuns Silviasyster.

– På dagverksamheten arbetar vi mycket med reminiscens metoden, berättar kommunens gerontolog Mirjam Brocknäs.

Reminiscens betyder hågkomst eller minne och metoden bygger på personers minnen. Upplevelser från barn- och ungdomsåren finns kvar länge hos den demenssjuke. Med hjälp av aktiviteter som kan skapa minnen, som exempelvis film, kan kommunikationen underlättas.

– Amanda och Erik från landstings kulturförvaltning kom till Kvistaberg med många filmer och som återkallade de äldres minnen, berättar Edrissa Dem och Annicka Löfgren, Silviasystrar på dagverksamheten för personer med demenssjukdom i Upplands-Bro kommun.

– Det var roligt att se att de äldre fick möjlighet att berätta vem man har varit, vilket medför en ökad självkänsla, skildrar Malin Labbé, Silviasyster på dagverksamheten.

 De äldre uppskattade besöket från Erik och Amanda mycket.

– Först ville jag inte titta på film, men sedan blev jag väldigt glad att jag gjorde det, säger Ulla som är en av deltagaren.

– Det har varit dagens höjdpunkt, tycker deltagarna Marja-Liisa och Lasse.​

Deltagarna fick se några olika filmer.

Deltagarna fick se några olika filmer.

Relaterade nyheter

Upp