30JAN2017

Solrosens dagverksamhet i Kvistaberg är invigd

På torsdagen invigdes Solrosens dagverksamhet, som flyttat till Kvistaberg. Med ett klipp av Socialnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) och Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Naser Vukovic (S) har nu personer som har en demenssjukdom en ny samlingsplats.

Socialnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) och Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Naser Vukovic (S) klippte det blågula bandet när Solrosens nya verksamhet invigdes i Kvistaberg. Foto: Ulf Rask

Socialnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) och Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Naser Vukovic (S) klippte det blågula bandet när Solrosens nya verksamhet invigdes i Kvistaberg. Foto: Ulf Rask

Det var en efterlängtad dag för alla deltagare vid Solrosen när den nya dagverksamheten invigdes. Tidigare höll Solrosen till vid Norrgården i Bro. Efter att Kvistaberg restaurerats är det nu en väldigt naturskön plats som personer med olika former av demens kan träffas och delta i någon av de många aktiviteter som erbjuds.

Kvistaberg byggdes av amatörastronomen och konstnären Nils Tamm. Nu har hans bostadshus renoverats och anpassats för kommunal verksamhet. Bland annat har en rullstolsramp byggts, så att alla kan vara med. All verksamhet är på nedre plan och tillgänglig för alla.

Det finns även en övervåning, med en mindre hiss. Där planeras det att erbjudas lokaler för möten och konferenser.

Det var många som ville vara med på invigningen och det blev trångt när alla samlades för mingel.

Invigningsceremonin inleddes av socialchef Eva Folke som hälsade alla välkomna och lämnade sedan över till Socialnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) och Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Naser Vukovic (S).

– Vilken möjlighet det här är för alla deltagare, en miljö som inspirerar och all personal som är utbildade Silviasystrar med specialkunskap, säger Ina Teljstedt.

– ­Det här har varit en lång resa, men nu är vi framme. Jag är helt tagen av miljön här och det är stort för alla som varit aktiva hantverkare, säger Naser Vukovic.

Sedan klippte de gemensamt av det blågula bandet och Solrosen i Kvistaberg var därmed invigd.

I samband med invigningen presenterades det anrika husets historia av Kultur- och fritidsnämndens chef Bo Sundqvist. Han berättade om hur uppförandet började 1909 och sedan utvecklades och växte. Nästan hundra år senare, 2008, köpte kommunen fastigheten och 2012 började renoveringen. Nu är det äntligen dags för att ha verksamhet i Kvistaberg.

Avdelningschef Helena Åhman berättade om den nya organisationen. Tidigare var Solrosens dagverksamhet är en del av Norrgården, men är nu en del av förebyggande verksamheten för äldre.

Därför blev det ett symboliskt överlämnande från Ann-Sofi Sundman, enhetschef på Norrgården, till gerontolog och äldrepedagog Mirjam Brocknäs.

Mirjam passade på att, tillsammans med sina medarbetare, berätta om hur de jobbar (metodik) vid Solrosens dagverksamhet.

Invigningsceremonin avslutades med att Jan Rehnberg, utredare vid Socialstyrelsen, berättade om ett arbete som pågår just nu. Det ska arbetas fram ett underlag till regeringen. Ett underlag som ska resultera i en plan hur vården inom demensområdet ska se ut 2022.

Jan besökte Solrosen bara för någon vecka sedan.

– Vi reser runt mycket för att se olika verksamheter och vi vet att det händer mycket bra här, berömde Jan.

Sedan fick alla gäster möjlighet att besöka de olika rummen, där det blev utförligare presentationer om arbetsmetoderna och aktiviteterna som bjuds. Invigningen avslutades med musik/dans och mingel med kaffe och visionsbakelse.

Relaterade nyheter

Upp