Matförgiftning

Om du misstänker eller blir sjuk av ett livsmedel som du har köpt eller blivit serverad i Upplands-Bro kommun ringer du till vårt kontaktcenter som kopplar dig vidare till inspektör på livsmedelsavdelningen. Ring så fort som möjligt, eller använd vår e-tjänst, så att vi kan starta en snabb utredning och i bästa fall förhindra att fler drabbas.

Tänk på innan du ringer:

  • Vad åt du till frukost, lunch och middag?
  • Ta reda på samtliga ingredienser i det du åt.
  • Var ni fler i sällskapet?
  • Vad åt de andra, är de också sjuka?
  • Vilket företag står bakom förpackningen? (Om du köpt färdigmat)


Utredning

Det är svårt att utreda och få fram vad misstänkta matförgiftningar exakt beror på. Oftast ringer bara en person, men det kan vara 100 som ätit exakt samma maträtt den dagen. Är det fler personer och flera olika sällskap blir det lättare att hitta en gemensam nämnare och vi kan snabbare ringa in var problemet är.


Vad beror magsjuka på

Det som gör oss magsjuka är antingen förgiftning eller infektion. Förgiftning orsakas av gifter som finns naturligt i vissa livsmedel eller som har bildats när bakterier har växt till i livsmedlet. Infektion orsakas av att bakterier eller virus infekterar människans mage och tarm.


Ersättning

​Det är inte Upplands-Bro kommun som hjälper dig att få eventuell ersättning för lidanden utan vår uppgift är att utreda så fler inte blir drabbade. Man kan vända sig till ansvarsnämnden för hotel och restaurang för hjälp i sådana frågor.

Upp