• Foto på tre sommarjobbare och deras handledare som plockar skräp
  Så många ungdomar får sommarjobb i år
  417 ungdomar får ett sommarjobb att gå till i Upplands-Bro kommun denna sommar. Det efter att mer pengar sköts till efter ett ordförandebeslut i gymnasie- och arbetslivsnämnden.
  Läs mer


 • EU-minister besökte elever på Upplands-Brogymnasiet
  EU-minister Jessika Rosvall (M) besökte Upplands-Brogymnasiets samhällsklasser för att tala om varför Europaparlamentsvalet är viktigt och vad en EU-minister gör.
  Läs mer


 • Här kan du fira nationaldagen!
  Torsdag 6 juni firar vi Sveriges nationaldag i Kungsängen och Bro. Firandet bjuder på underhållning och aktiviteter för alla åldrar. Det bjuds på allt från musik, dans och ansiktsmålning till pyssel, trolleri och fikaförsäljning.
  Läs mer


 • Det vi gör i vardagen spelar stor roll för vår motståndskraft
  Idag deltog Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun i Sveriges Radio P1 Morgon tillsammans med Peter Bennesved, Idéhistoriker och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, i en diskussion om hur Sveriges civila försvar byggs upp.
  Läs mer


 • Aktivitetscontainern tillbaka i Bro - se programmet här!
  Den välbesökta aktivitetscontainern från förra sommaren kommer tillbaka till Bro! Under sommaren kommer aktiviteter för kommuninvånare i alla åldrar att arrangeras i och kring containern. Detta är en del av Omdaning Bros arbete med att skapa fler mötesplatser i Bro.
  Läs mer

 • Foto på publik som står bakom ett staket med en ordningsvakt framför
  Nu ökar vi tryggheten ytterligare i kommunen
  Genom de många dialoger vi har och har haft med medborgare i kommunen, framkommer att brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder är en prioriterad fråga för medborgarna liksom för kommunen. Alla invånare i Upplands-Bro ska uppleva att det är tryggt att bo, leva och verka i kommunen.
  Läs mer

 • En häst bakifrån
  Upptäck gödselkartan - skänk, sälj eller hämta hästgödsel
  Hästgödsel är en resurs som kan användas i större utsträckning än vad som görs idag. Upplands-Bro kommun har tagit fram ett kartverktyg där den som har hästgödsel – och den som vill ha hästgödsel – kan hitta varandra. En win-win för båda parter, och i förlängningen även en vinst för miljön.
  Läs mer
  Hästgödsel är mindre näringsrikt än kogödsel och används därför inte i samma utsträckning inom jordbruket idag. Det är inte ovanligt att hästgödsel behandlas som avfall och transporteras flera mil, vilket påverkar miljön och ofta är kostsamt. Eller så får det ligga kvar i hagen vilket riskerar att bidra till övergödning av vattendrag och sjöar.Men hästgödsel är en resurs som kan användas för odling, både inom storskalig matproduktion och småskalig hobbyodling. Det innehåller en del näringsämnen, men framför allt har det egenskaper som ökar mullhalten i jorden, skapar bättre förutsättningar för maskarnas aktivitet och långsiktigt främjar odlingslandskapet.Upplands-Bro kommun har därför tagit fram ett kartverktyg där ”leverantörer” (hästgårdar och stall) och potentiella ”mottagare” av hästgödsel (jordbrukare, trädgårdsföreningar och andra odlingsentusiaster) kan hitta varandra.En förmedling Kartverktyget fungerar endast som en kontaktförmedling, transaktionen sköts av parterna själva. En leverantör väljer själv om hen vill skänka eller sälja sitt gödsel.Gödselkartan har tagits fram av Upplands-Bro kommun. Idén kom till inom projektet Åtgärdssamordning för vatten, där Upplands-Bro samarbetar med grannkommunerna Håbo och Sigtuna kring hästgödselhantering utifrån EU:s vattendirektiv om hållbara vatten. Kartverktyget kommer att användas i alla tre kommuner.


 • Fler ungdomar erbjuds sommarjobb
  Gymnasie- och arbetslivsnämndens ordförande har tagit ett ordförandebeslut om att utöka ferieverksamheten så att fler ungdomar får chansen att arbeta i sommar.
  Läs mer

 • Kvinna framför EPA
  Se hela programmet för Kungsdagen!
  Nu är programmet för Kungsdagen den 25 maj klart! Kom och se mellostjärnan Lia Larsson och andra artister, upplev marknad med försäljning och utställare, ansiktsmålning, food trucks och lokala restauranger, dansuppvisningar, besök av polis och räddningstjänst. Dessutom firar vi att kulturhuset i Kungsängen fyller tio år med en massa roliga aktiviteter!
  Läs mer

 • Visionsbild för Viby torg i Brunna.
  Nu börjar arbetet med att bygga Viby
  I det nya området Viby i Brunna, Kungsängen ska cirka 850 bostäder samt en förskola och grundskola med idrottshall samt matbutik och närservice växa fram under kommande år. Arbetet påbörjas under våren.
  Läs mer


 • Brandskyddsarbetet i kommunen bäst i Sverige enligt det lokala näringslivet
  Upplands-Bro hamnar på plats 120 av 213 kommuner i den årliga NKI-undersökningen (Nöjd-kund-index) som presenteras idag, 24 april, men är bäst i Sverige inom brandskydd. Rankingen gäller kommunernas service till lokala företag och 191 kommuner kvalificerades till rankingen.
  Läs mer
  Företagare och näringsliv


 • Frivilliga resursgruppen viktig del i ett stärkt civilförsvar - i SVT Nyheter idag
  Sju kommuner i Stockholms län saknar avtal om stärkt civilförsvar med frivillig organisationerna. Upplands-Bro kommun är inte en av dem. Idag intervjuas Ida Texell i SVT Nyheter om vikten av samverkan och att Frivilliga resursgruppen är ett viktigt komplement till kommunens eget civilförsvar.
  Läs mer
  Trygghet och säkerhet, Kommun och politik


 • Så säkrar Upplands-Bro civila försvaret - i SVT Nyheter idag
  Idag intervjuas Upplands-Bros kommundirektör Ida Texell i SVT Nyheter om kommunens beredskaparbete. I inslaget besöks också äldreboendet Kungsgården som berättar om hur de har arbetat med beredskap. Se hela inslaget nedan.
  Läs mer
  Trygghet och säkerhet, Kommun och politik


 • Kommunfullmäktige 24 april 2024 klockan 18:30– se direktsändning från mötet
  Onsdag 24 april klockan 18:30 sammanträder kommunfullmäktige. Mötet direktsänds i kommunens webb-TV.
  Läs mer
  Kommun och politik


 • Upplands-Bro swimrun har öppnat för anmälningar
  Succén Upplands-Bro swimrun är tillbaka för tredje året i rad och redan nu går det att anmäla sig. Årets tävling avgörs den 7 september.
  Läs mer
  Uppleva och göra


 • GVI Upplands-Bro och Järfälla har genomfört sitt andra call-in
  Med hjälp av strategin GVI vill Upplands-Bro, Järfälla, Polismyndigheten och Kriminalvården tillsammans minska och förebygga utvecklingen av det grova våld som utförs av kriminella grupper i de båda kommunerna. Arbetet är inne i en intensiv fas och ett andra call-in är nu genomfört.
  Läs mer
  Trygghet och säkerhet

 • Bild med datum
  Rapport från kommunstyrelsemötet 10 april
  I filmen sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) de viktigaste besluten på det senaste kommunstyrelsemötet.
  Läs mer


 • Skapa trygghet och gemenskap, bli grannstödsförare!
  Grannstödsbilen i Upplands-Bro har rullat i över 14 år. Under dessa år har förarna knutit relationer bakom ratten och förenats i sitt gemensamma intresse av att bidra till samhället. Nu träffas grannstödsförarna och fikar en gång i månaden för att stärka gemenskapen och planerar för hur de ska locka fler att gå med.
  Läs mer
  Trygghet och säkerhet


 • Kom och fira valborg i Kungsängen!
  Tisdag den 30 april kl 18.00 - 22.00 är det traditionellt valborgsfirande i Kungsängen på gamla IP, på grusplanen vid korsningen vid Kyrkvägen och Bygdegårdsvägen.
  Läs mer


 • Artisten Lia Larsson uppträder på Kungsdagen!
  En av Sveriges populäraste profiler på TikTok, 23-åriga Lia Larsson, blir årets huvudartist på Kungsdagen i Kungsängens centrum den 25 maj.
  På TikTok har Lia Larsson över 430 000 följare och hennes låtar har spelats över 30 miljoner gånger på Spotify. Nyligen blev hon känd för en ännu bredare publik när hon deltog i Melodifestivalen med låten 30 km/h.

  Läs mer


 • Här är de nominerade till årets hållbara företag 2024
  Kommunen delar årligen ut pris till ett företag som arbetar för en hållbar tillväxt och som har bidragit till att göra Upplands-Bro till en bättre kommun att bo och verka i. Här kan du läsa om de nominerade företagen. Vinnaren utses på Näringslivsfestenden 18 april.
  Läs mer
  Företagare och näringsliv

 • Socialnämndens ordförande och socialchef i Upplands-Bro
  Kommunen kvalitetssäkrar stödet till Upplands-Broborna
  Socialtjänsten ska bli mer tillgänglig och kunskapsbaserad och jobba mer förebyggande. För att möta kraven i den nya socialtjänstlagen ser socialkontorets verksamheter just nu över sina arbetssätt.
  Läs mer
  Stöd och familj


 • Kommunbussen blir förtidsröstningslokal
  9 juni är det EU-val i Sverige. I EU-valet går det att förtidsrösta och nytt för i år är att vi även erbjuder förtidsröstning i kommunbussen.
  Läs mer


 • Ny sagostig i Bro invigd!
  Upplands-Bro öppnar dörrarna till en ny värld av sagor och äventyr med invigningen av Sagostigen vid Vinterrum. Vinterrum är en naturlig ingång till skogen bakom Broskolan som nu fått en extra rolig dimension för de yngre besökarna.
  Läs mer

 • Man med bygghjälm på huvudet och en borr i handen.
  Dags att förverkliga byggdrömmen? Kom ihåg att ansöka om bygglov!
  Funderar du på att bygga nytt, bygga om eller riva något hemma hos dig? Då kan du behöva ansöka om bygglov hos kommunen. Här delar Hany Touman, bygglovschef i Upplands-Bro, med sig om hur han och hans medarbetare kan hjälpa dig genom byggprocessen.
  Läs mer


 • Barnens idéer förverkligas när förskolegård i Bro utvecklas
  På Blommans förskola i Bro pågår ett projekt där barnen är med och planerar och bygger upp nya lek- och lärmiljöer ute på gården.
  Läs mer


 • Kommunstyrelsen beviljar medel till projektet ”ett sammanhållet Bro”
  Kommunstyrelsen beslutade i mars att bevilja projektet ”ett sammanhållet Bro” 1,4 miljoner kronor från den sociala investeringsfonden. Projektet är en del av Omdaning Bro.
  Läs mer


 • Hembygdsforskaren Ulf Björkdahl är årets Upplands-Broare
  Utmärkelsen Årets Upplands-Broare 2023 går till hembygdsforskaren Ulf Björkdahl. Han får priset för sitt ihärdiga och engagerade arbete med att kartlägga och tillgängliggöra Upplands-Bros historia. Utmärkelsen delades ut i samband med kommunfullmäktiges möte 27 mars.
  Läs mer
  Uppleva och göra


 • Kommunfullmäktige 27 mars 2024 klockan 18:30– se direktsändning från mötet
  Onsdag 27 mars klockan 18:30 sammanträder kommunfullmäktige. Mötet direktsänds i kommunens webb-TV.
  Läs mer

 • Glad flicka som håller målade ägg framför ögonen.
  Här är påsklovsprogrammet 2024!
  Snart är det dags för påsklov! Här hittar du årets program med massor av roliga aktiviteter. Fler tips publiceras löpande. Trevligt lov!
  Läs mer
  Uppleva och göra

 • Agneta och Lena utanför dörren till soprummet hos bostadsrättsföreningen i Kungsängen
  Nu blir det enklare för hushåll att sortera och återvinna förpackningar
  Just nu införs fastighetsnära insamling (FNI) av förpackningar i många av kommunens flerbostadshus. När fler förpackningar sorteras ut minskar också mängden restavfall och kostnaden för avfallshämtning kan bli lägre.
  Läs mer


 • Klimatrapport om kommuners koldioxidbudget
  Klimatkollen släppte nyligen uppdaterad data om Sveriges kommuners koldioxidbudget utifrån en ny beräkning där Upplands-Bro kommun utpekas som den kommun vars koldioxidbudget tar slut snabbast. Den nya beräkningen är baserad på en rättvis klimatomställning och Parisavtalets mål på en maximal uppvärmning av jorden med 1,5 grader.
  Läs mer

 • Bild med datum
  Rapport från kommunstyrelsemötet 13 mars
  I filmen sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) de viktigaste besluten på det senaste kommunstyrelsemötet.
  Läs mer


 • Upplands-Bro kommun vinner tvist om fastighetsöverlåtelse
  Den 14 mars meddelade Svea hovrätt sin dom i den tvist om en fastighetsöverlåtelse som har pågått i snart fem år mellan Upplands-Bro kommun och fastighetsbolaget Kungsängen Exploatering AB. Hovrätten dömer till kommunens fördel.
  Läs mer


 • Här är årets Upplands-Brokonstnärer!
  Ett porträtt på en tankfull kvinna och en serie av fyra årstider i tovad teknik fick flest röster på årets vårsalong i Kungsängens konsthall. Därmed kan Saga Malmsten Bäverstam och Catharina Pamp Storbjörk titulera sig Årets Upplands-Brokonstnärer.
  Läs mer

 • Barn på en klippa vid vattnet.
  Plocka skräp tillsammans och tjäna en slant!
  Upplands-Bro kommun deltar varje år i den nationella aktiviteten Skräpplockardagarna, som organisationen Håll Sverige Rent ordnar. Den 15–19 april genomförs årets omgång. Här kan skolklasser, förskolegrupper och ungdomsföreningar göra en viktig insats för närmiljön och samtidigt tjäna pengar.
  Läs mer
  Förskola och skola, Gata och trafik


 • Kungsängen, en av nio officiella platser för Natoceremoni
  I dag var Livgardet en av nio officiella platser där man höll en Natoceremoni med anledningen av Sveriges inträde i Nato. Kommundirektören, Ida Texell och kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos var inbjudna att delta.
  Läs mer


 • Gå en kulturskolekurs för halva priset!
  Drömmer du om att spela ett instrument, sjunga i kör, dansa, spela teater eller lära dig att måla? Då finns en bra möjlighet att förverkliga den drömmen. Från 18 mars sänker kulturskolorna i Upplands-Bro terminsavgiften till halva priset för kurser fram till sommaren.
  Läs mer


 • Samhället tolererar inte våld
  Majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet, behöver resurserna riktas mot de mest våldsdrivande individerna och deras grupptillhörigheter. I Upplands-Bro kommun är brottsförebyggande arbete ett högt prioriterat utvecklingsområde och nolltolerans för grovt våld ett rättesnöre.
  Läs mer


 • Prao-resan, en gemensam satsning för framtidens arbetskraft
  Genom att knyta starka band mellan utbildning och yrkesliv öppnar man dörrar för eleverna och möjliggör en bättre förståelse för arbetsmarknadens behov och utmaningar.
  Läs mer


 • Var med och forma den framgångsrika Talkshowen!
  Den tredje upplagan av den omtyckta talkshowen för kommunens unga ägde rum den 2 mars på Stora Scenen i Kulturhuset. Precis som de två tidigare upplagorna, fick även denna ett positivt mottagande från besökarna och nu söks framtidens talkshowarrangörer!
  Läs mer


 • Skola och näringsliv, en strategi för framgång!
  Upplands-Bro kommun satsar på att förstärka banden mellan skola och näringslivet. Satsningen går under namnet ”Skola och näringsliv” med målet att identifiera områden för samverkan.
  Läs mer

 • Ett kollage med fyra bilder. En kock i förskolekök, äldrevård, skola, byggpersonal.
  Upplands-Bro kommun krigsplacerar personal
  Upplands-Bro kommun har beslutat att krigsplacera all personal. Detta för att säkerställa att kommunen kan fortsätta bedriva verksamhet under höjd beredskap. Skolor, förskolor och vård- och omsorg är viktig infrastruktur och måste fortsätta fungera. I mitten av mars skickas besked om krigsplacering hem till samtliga medarbetare. Även kommunstyrelsen krigsplaceras för att säkerställa ledningen av kommunen i höjd beredskap.
  Läs mer


 • Nominera Årets Upplands-Broförening!
  Vilken förening tycker du förtjänar utmärkelsen Årets Upplands-Broförening? Ta chansen och nominera din favorit senast 16 juni via vår e-tjänst.
  Läs mer


 • Dags att boka in Kungsdagen och Brodagen!
  Här kommer ett trevligt besked till alla Upplands-Brobor! Det blir folkfester i både Kungsängen och Bro även i år. Kungsdagen är i år den 25 maj. Brodagen arrangeras den 7 september. Lägg in datumen kalendern redan nu!
  Läs mer


 • Matilda vann årets Funkisfestival!
  Matilda Bergström heter årets vinnare av Funkisfestivalen 2024 i Upplands-Bro kommun. Tävlingen avgjordes i lördags på Ekhammarscenen i Kungsängen inför stor publik. Nu väntar semifinal för Matilda på Nalen i Stockholm i april.
  Läs mer

 • Kollage, tre bilder. Ukrainska flaggan, manifestation på ett torg, en grupp människor framför ett konstverk.
  Två år sedan invasionen – Upplands-Bro stödjer Ukraina
  Den 24 februari har det gått två år sedan kriget kom till Europa i och med den ryska fullskaliga och folkrättsvidriga invasionen av Ukraina. Upplands-Bro kommun har sedan starten markerat sitt stöd för det ukrainska folket, genomfört insatser för att stödja Ukraina och fortsätter att stötta människor som tvingats därifrån till följd av kriget. På tvåårsdagen den 24 februari hissar kommunen den ukrainska flaggan i Kungsängen och Bro.
  Läs mer
  Kommun och politik

 • Två män bredvid varandra
  Kvartstrafik och framtidens samhällsservice i fokus när ministern besökte Upplands-Bro
  På torsdagen besökte infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD) Upplands-Bro kommun för ett samtal med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och kommundirektör Ida Texell. På agendan stod samhällsuppdraget i framtiden och vikten av god infrastruktur för att Upplands-Bro ska ha rätt förutsättningar för att växa och utvecklas.
  Läs mer

 • Två polisbilar på ett torg.
  Kommunens trygghetsarbete uppmärksammas
  Kommunens syn på kvalitet i skolan, där målet är att alla barn ska gå ut högstadiet med godkända resultat, lyfts i en krönika i Dagens Industri. I texten lyfts även kommunens förebyggande arbete för att bekämpa gängkriminalitet samt betydelsen av att Sverige nu mobiliserar sig mot gängen.
  Läs mer

 • Artist på scenen sträcker armarna i luften.
  Dags för årets Funkisfestival!
  På lördag den 24 februari är det dags för årets Funkisfestival, Sveriges största musiktävling för personer med funktionsvariation. Vid deltävlingen i Upplands-Bro uppträder 14 deltagare på Ekhammarscenen i Kungsängen.
  Läs mer

 • Glada barn med skridskor på isen med texten kul på sportlovet.
  Här är sportlovsprogrammet 2024!
  Snart är det dags för sportlov! Här hittar du årets program för vecka 9 med massor av roliga aktiviteter, allt från sportlovsbio till småbarnspussel, dans, ugglejakt, korvstolsrace och isflaksträning i simhallen. Fler tips publiceras löpande. Och glöm inte att du också hittar massor med aktiviteter i SparksApp. Trevligt lov!
  Läs mer
  Uppleva och göra


 • Rapport från kommunstyrelsemötet 31 januari
  I filmen sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) de viktigaste besluten på det senaste kommunstyrelsemötet.
  Läs mer


 • Första kommunledningsgruppen i Sverige att HBTQI-certifieras
  I dag, den 13 februari, blev Upplands-Bro kommuns ledningsgrupp den första i Sverige att HBTQI-certifieras av organisationen RFSL. Målet är att förstärka inkludering och mångfald, och att varje individ, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, ska känna sig respekterad, synlig och välkommen.
  Läs mer


 • Kommunfullmäktige 14 februari 2024 klockan 18:30- se mötet i efterhand
  Onsdag 14 februari klockan 18:30 sammanträder kommunfullmäktige. På grund av tekniska problem kommer mötet inte att kunna direktsändas utan publiceras i efterhand i kommunens webb-TV.
  Läs mer

 • Bild på tegelbyggnad med grafitti.
  Nu rivs gamla värmeverket i Bro
  Det gamla värmeverket i Bro centrum ska rivas. För platsen pågår planering för stadsutveckling inom projektet Omdaning Bro. Rivningsarbetet startar under vecka 7 och beräknas pågå under fyra månader.
  Läs mer

 • Tre personer, varav två sitter och en står och håller en luta.
  Skolbarn och seniorer möttes i unikt musikprojekt
  Under hösten och vintern har närmare 400 skolbarn i Upplands-Bro kommun, tillsammans med seniorer i åldern 65+, varit engagerade i ett unikt musikprojekt kallat Musikresidenset. Målet har varit att skapa en mötesplats där äldre och yngre kan mötas i en kreativ miljö och utveckla musikproduktioner riktade mot barn och unga.
  Läs mer

 • Samiska flaggan
  Upplands-Bro kommun flaggar på samernas nationaldag
  Den 6 februari är Samefolkets dag, den samiska nationaldagen. Upplands-Bro kommun uppmärksammar dagen genom att hissa den samiska flaggan. Detta efter ett ordförandebeslut av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M).
  Läs mer
  Kommun och politik


 • Regeringen ger fortsatt stöd till arbetet mot grovt våld
  Brottsförebyggande rådet, Polismyndigheten och Kriminalvården har fått i uppdrag av Regeringen att ge fortsatt stöd till befintliga etableringar av Gruppvåldsintervention (GVI).
  Läs mer

 • Konst på en vägg
  Kom till vårsalongen och rösta fram årets konstnärer!
  En av årets stora konsthändelser är vårsalongen i Kungsängens konsthall. Och nu är det dags igen. Invigningen sker i morgon, lördag 3 februari, kl 13.00. Kom och var med och rösta fram årets Upplands-Brokonstnärer!
  Läs mer


 • Förstudie för en snabbare klimatomställning i Upplands-Bro
  Upplands-Bro kommun har tilldelats stöd för ett förstudieprojekt som syftar till att förstärka och accelerera klimatomställningen i städer. Förstudieprojektet öppnar upp för breda samarbeten i arbetet för att nå hållbara och klimatneutrala städer redan år 2030.
  Läs mer

 • Collage med fyra bilder, två kvinnor, en man och en bild med frågetecken i.
  Dags att nominera Årets Upplands-Broare!
  Nu är det dags att nominera den person som du vill ska utses till Årets Upplands-Broare 2023. Senast 19 februari 2024 vill vi ha din nominering.
  Läs mer

 • En man tittar på sin lilla dotter.
  Anmälan öppen till Trygghetscirkeln, för dig som är småbarnsförälder
  I vår startar tre omgångar av föräldraskapsprogrammet Trygghetscirkeln, den första börjar 13 februari. Programmet riktar sig till vårdnadshavare till barn 0-6 år och består av sju gruppträffar med erfarna samtalsledare. Det kostar inget att delta. Välkommen med din anmälan.
  Läs mer

 • Skridskoåkare framför slott.
  Nu kan du åka skridsko på Lillsjön och i Hällkana!
  Här kommer en trevlig nyhet inför helgen! Isen på Lillsjön och i Hällkana har nu plogats så att det går att åka skridsko där. Förutom tre kilometer långa slingor finns det upplogat ytor närmare stranden på båda sjöarna.
  Läs mer

 • Ett återvinningskärl och en hand som stoppar in plast.
  Kommunen tar över ansvaret för återvinningsstationerna
  Den 1 januari 2024 tog Sveriges kommuner över ansvaret för alla återvinningsstationer samt insamling av förpackningsavfall från hushållen. Detta för att skapa ett mer effektivt återvinningssystem och på så sätt bidra till Sveriges klimatmål.
  Läs mer
  Bo, bygga och leva hållbart

 • Ett barn och en vuxen på längdskidor i snön.
  Vinter i Upplands-Bro, massor av kul att göra!
  Vintern är här och det finns mycket att hitta på i Upplands-Bro! Du kan utforska vandringslederna, träna på utegymen, utmana familj och vänner på skridskobanan eller hitta en rolig aktivitet i sparksapp.se. För att nämna några exempel.
  Läs mer
  Eller kanske du vill försjunka i en god bok? Titta in på något av biblioteken eller låna ljud- och e-böcker digitalt. Vi har samlat allt du behöver för en skön vinter i Upplands-Bro på www.upplands-bro.se/vinter

 • Bild på barn i snö. Text i bild: Kul på jullovet!
  Jullovsprogram 2023
  Nu är det dags för jullov och vad är inte bättre än att få prova på något nytt? Förra årets succé med Winterdays är tillbaka. Det blir några fartfyllda dagar med massor av prova-på aktiviteter. Och allt hittar du i SparksApp!
  Läs mer
  Musikproduktion Häng med och prova musikproduktion i studio på jullovet! Vi jobbar i programmet Logic Audio och du får lära dig grunderna för att skapa en egen låt eller ett beat.Det krävs inga förkunskaper och du anmäler dig enkelt i SparksApp.Kontaktperson: andres.sierramartinez@upplands-bro.se

 • Collage med bilder på pristagare
  De är årets pedagoger i Upplands-Bro kommun
  Årets pedagogiska pris i Upplands-Bro kommun tilldelas mellanstadieläraren Anna Lindström på Ekhammarskolan samt den kommungemensamma förskolegruppen på Klockarängens förskola i Kungsängen. Prissumman är 30 000 kronor var.
  Läs mer
  Kommunens pedagogiska pris, som första gången delades ut 2016, är en uppmuntran till och bekräftelse på vikten av god pedagogik. Tanken är att priset ska ge inspiration, ökat fokus på pedagogens betydelse och bidra till en ökad måluppfyllelse för barn och elever. Både personal inom utbildningssektorn kan nominera, liksom vårdnadshavare. Jury är utbildningsnämndens presidium och prissumman ska användas till utvecklingsarbete inom yrkesområdet, till exempel kompetensutveckling.Rörd pristagareDet var en märkbart rörd Anna Lindström som överraskades på onsdagen i sitt klassrum på Ekhammarskolan när priskommittén, bestående av utbildningsnämndens ordförande Paul Gustafsson (M) och utbildningschef Anna Bjurenstam, kom på oväntad besök.
  – Det känns fantastiskt. Jag är så tacksam och ödmjuk. Vi lägger så mycket tid på vårt arbete med barnen, och det är många av mina kollegor som också förtjänar det här priset, berättade hon medan tårarna rullade nedför kinderna.
  – Du har en unik förmåga att stödja elever individuellt, att se och höra varje elev på ett hjärtligt och empatiskt sätt. Du har även en förmåga att skapa fantastiska elevgrupper. Det är en ovärderlig tillgång för både elever och vår skola, sade utbildningsnämndens ordförande Paul Gustafsson (M) när han läste upp delar av motiveringen.Blommor och prischeckPå Klockarängens förskola blev överraskningen lika stor. Personalen i den kommungemensamma förskolegruppen kallades till "ett viktigt möte", men möttes i stället av blommor och prisscheck på 30 000 kronor.– Vi jobbar med barn som har särskilda behov och gör allt vi kan för att de ska bli sedda, känna sig inkluderade och kunna delta på alla aktiviteter utifrån sina förutsättningar. Vi är jätteglada över den här utmärkelsen, berättade förskollärare Sara Welén i samband med prisutdelningen.Alla förtjänar prisPaul Gustafsson uttryckte sin tacksamhet över hur skickligt och individanpassat gruppen utvecklat sin undervisning för barn med särskilda behov.
  – Ni har en fantastisk förmåga att skapa en undervisning som är individuell och tar hänsyn till varje barns förutsättningar, som leder till att varje barn har en möjlighet att få känna sig trygg och blomstra i sin utveckling, konstaterade han.
  – Jag är så stolt och imponerad över vilka fina pedogoger vi har i vår kommun, och hur mycket de betyder för barnens utveckling och lärande. Alla förtjänar egentligen att få priset, men i år var det de här som lyste extra klart, säger utbildningschef Anna Bjurenstam.


 • God Jul önskar kommunstyrelsens ordförande
  Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) önskar alla kommuninvånare god jul och vill att vi skänker en tanke till de som lever under svåra förhållanden, i krig och konflikter, eller som tvingas fira julen ensamma.
  Läs mer


 • Vi jobbar mot våld och för din trygghet
  Upplands-Bro ska vara en trygg och säker kommun för alla som bor, verkar och vistas här. Stora delar av kommunens verksamheter samverkar och är avgörande för att öka tryggheten. Förskolor, skolor, socialtjänst, stadsplanering och specifika åtgärder med tydliga mål är alla områden inom verksamheten som bidrar till att öka den upplevda tryggheten och för att förebygga brott i kommunen.
  Läs mer
  Det senaste året har det grova våldet som är kopplat till gängkriminalitet eskalerat. I Upplands-Bro kommun har vi intensifierat våra insatser för att bekämpa och möta denna utveckling.Alla behövs i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. Därför samarbetar Upplands-Bro kommun med polis, andra myndigheter, invånare, näringsliv och civilsamhället för att tillsammans bryta den pågående våldsvågen.Samtidigt arbetar vi på regional nivå för att adressera och förebygga de underliggande strukturella problemen bakom våld och kriminalitet.– För att skapa ett säkert och tryggt samhälle så jobbar vi tillsammans; vi samverkar inom kommunen och med andra samhällsaktörer. Våra samlade kompetenser behövs då vi sätter människan i centrum för att vända utvecklingen, säger kommundirektör Ida Texell.Exempel från verksamheterna under året som varit
  • Fältassistenter har arbetat förebyggande genom att finnas på platser där unga rör sig.
  • 478 sommarjobb till lokala ungdomar.
  • Lovprogram med kultur- och fritidsaktiviteter på alla skollov.
  • Visningar av filmen Bullets för ungdomar med efterföljande diskussion. Filmen handlar om insocialisering av unga till kriminella nätverk och projektet genomfördes i samverkan med lokalpolisen.
  • Genom sociala insatsgrupper och gruppvåldsintervention, GVI, jobbar kommunen strategiskt med att bekämpa våld och kriminalitet samt stötta personer med kriminell livsstil som vill lämna det livet bakom sig.
  • Trygghetsvandringar har genomförts tillsammans med polis, bostadsbolag, grannstödjare, invånare. Här fångar vi upp sådant som kan upplevas otryggt i utomhusmiljön så att vi kan åtgärda det, till exempel med belysning.
  • Kommunen har samverkat med föreningar och andra delar av civilsamhället på flera plan.
  • Inspirerande talkshows om framtida yrkesval för unga Upplands-Brobor, med gäster från kommun, myndigheter och näringsliv.
  • Socialtjänsten har fått förstärkning och samverkar med polis, bland annat kring unga i riskzon.
  • Tillsammans med bostadsbolag och samverkansaktörer har kommunen deltat en gemensam lägesbild för gemensam riktning i trygghetsarbetet.
  • Kommunövergripande informationsträffar för medarbetare med tema trygghet och prevention.
  • Inom skolområdet har skolpersonal fått insatser för att stärka kompetensen hos skolpersonal inom stöd till barn och familjer i riskzon.
  – Vi har genomfört flera viktiga insatser under året, inom kommunen och tillsammans med andra. Och vi kommer att fortsätta med samma kraft under 2024. Ett tryggt och säkert Upplands-Bro för våra invånare är ett av våra viktigaste uppdrag, säger kommundirektör Ida Texell.Vill du veta mer?


 • Julhälsning från den styrande Alliansen
  Alliansen i Upplands-Bro, bestående av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna, önskar alla kommuninvånare en god jul och ett gott nytt år!
  Läs mer
  "Vi vill framföra vårt varmaste tack till alla i vår kommun som har bidragit under 2023, och som fortsätter att göra Upplands-Bro så bra som möjligt under 2024.
  God Jul & Gott Nytt År!
  Tack för era goda insatser!”
  Hans Åberg (L), Jan Stefansson (KD), Fredrik Kjos (M) och Mattias Peterson-Ersoy (C) • En grupp med män och kvinnor.
  Här 2023 års kultur- och miljöstipendiater
  Musik och kulturarv premierades när årets kultur- och miljöstipendier delades ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagen 13 december.
  Läs mer
  SandénstipendietSandénstipendiet går i år till Villa Skogas Vänner. Föreningen belönas för sitt ihärdiga engagemang i makarna Sandéns anda för att bevara och sprida information om en värdefull kulturmiljö. Prissumman är på 20 000 kr.Huset Villa Skoga, som är bekant för många Upplands-Brobor, byggdes 1926 som bostad för riksdagsman Oscar Sjölander och hans familj. I slutet av 20-talet såldes huset till Stiftelsen Baptisterna som på 30-talet använde huset som pojkhem för fattiga och hemlösa pojkar. Huset köptes av kommunen 1978 och den viktiga sociala funktionen pågick ända fram till 1982 i olika former. Därefter hyrdes huset ut till olika föreningar.År 2016 fanns planer på att riva huset och bygga bostäder. Då bildades gruppen ”Vi som vill bevara Villa Skoga”. Gruppens engagemang skapade ett stort intresse bland kommunens invånare. Resultatet blev att huset räddades och nu används publikt.Föreningen Villa Skoga som bildades efter att huset bevarats har fortsatt att engagera sig för att sprida information om husets historia. Exempel på detta är utställningar och nästa projekt är att producera en film husets historia.

 • EN gruppbild och diplom.
  Äldreomsorgen firar stjärnmärkt – kompetenssatsning om demens
  Samtliga enheter på kommunens äldre- och omsorgsavdelning – och även privata vårdgivare i kommunen – tar del av utbildningspaketet Stjärnmärkt från Svenskt Demenscentrum. Nu är de flesta i mål, vilket firades med diplom, blommor och tårta.
  Läs mer
  Utbildningen Stjärnmärkt ger kunskap och verktyg att använda i möten med personer med demens. Äldre- och omsorgsnämnden i Upplands-Bro beslutade att all personal inom äldreomsorgen skulle genomgå utbildningen, som är framtagen av Svenskt demenscentrum. Samtidigt tar även privata aktörer i kommunen del av den.Det arbetet har nu pågått ett halvår och de flesta enheter fick under tisdagen ta emot sina diplom: de kommunala vård- och omsorgsboendena Kungsgården och Norrgården, dagverksamheten Solrosen, biståndsenheten samt företaget Destinys care.Kommunens hemtjänst är också snart i mål med sina 120 medarbetare och även fler privata vårdgivare.– Ni är fantastiska, jag ryser! Det här stärker arbetet med att sätta individens behov i centrum. Det är ni som är i frontlinjen och jag är så stolt som ordförande i äldre- och omsorgsnämnden, sa Tina Teljstedt (KD).Teori och reflektionUtbildningen kombinerar digitala föreläsningar med kunskapstester från Svenskt demenscentrum och workshops på plats där personalen reflekterar och delar erfarenheter med varandra. Ofta med flera yrkesgrupper tillsammans, vilket höjer kunskapen och ökar kännedomen om alla delar av organisationen.Nathalie Ekholm är specialistsjuksköterska inom demensvård på kommunens förebyggande enhet för äldre och har projektlett arbetet samt varit en av två instruktörer som hållit workshops med kollegorna.– Det här ger oss verktyg för att säkerställa att vi arbetar personcentrerat enligt socialstyrelsens nationella riktlinjer, vilket är viktigt i bemötandet av personer med kognitiv sjukdom. Det handlar om att utgå från varje persons levnadsberättelse och att allt från omgivning till måltider är anpassat efter individens behov, säger Nathalie Ekholm.Stort engagemangSvenskt demenscentrum deltog i firandet med två representanter.– Vi ser ett stort engagemang för demens i alla led här i Upplands-Bro. Att alla enheter inom äldreomsorgen – och de privata aktörerna – deltar i utbildningen, det är ganska unikt, säger Laila Becker, utvecklingsansvarig på Svenskt demenscentrum.Socialchef Mitra Ghannad understryker att detta är starten på ett arbete som fortsätter:– Jag är stolt över att vi har tagit ytterligare ett steg för att säkra kvaliteten inom vår omsorg, alla medarbetare som kommer in i verksamheten ska få rätt verktyg med sig i arbetet, säger hon.


 • Kommunfullmäktige 13 december 2023 klockan 18:30– se direktsändning från mötet
  Onsdag 13 december klockan 18:30 sammanträder kommunfullmäktige. Mötet direktsänds i kommunens webb-TV.
  Läs mer
  Följ mötetOnsdagens möte hålls på Stora scen i Kulturhuset i Kungsängen.Den som vill kan se en direktsändning av mötet i kommunens webb-TV. Sändningen finns kvar på webben och kan även ses i efterhand.När? Fullmäktigemötet startar klockan 18.30 den 13 december 2023


 • Tibble sjöscoutkår får utmärkelsen Årets inkluderingsbonus
  Utmärkelsen Årets inkluderingsbonus i Upplands-Bro kommun går till Tibble sjöscoutkår. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden på sitt sammanträde 12 december. Prissumman är på 15 000 kr.
  Läs mer
  – Vilken fantastiskt fin nyhet, nu har vi möjlighet att skicka fler ledare på utbildning! säger Tobias Andersson, ordförande för Tibble sjöscoutkår, när han mottar nyheten.– Scouterna har ingen avbytarbänk. Vi inkluderar alla, löser uppgifter tillsammans och ser till att alla kan delta på sina villkor. Så priset går verkligen helt i linje med våra värdegrunder, tillägger han.Nämndens motiveringI sin motivering skriver kultur- och fritidsnämnden bland annat:"Föreningen välkomnar alla oavsett ålder, kön eller funktionsnedsättning. Medlemmarna får lära sig ta ansvar, arbeta i grupp, segla, göra upp eld och sova i skogen. Ledarna arbetar hårt för att alla ska kunna vara med utan att känna sig annorlunda. Föreningen växer och har ökat sitt medlemsantal år för år." Inkludering och empati– Vi är väldigt glada över att få dela ut priset till Tibble sjöscoutkår. Deras verksamhet genomsyras av fint ledarskap, samarbete, inkludering och empati. Egenskaper som ger barn och unga insikten att man blir bättre tillsammans, säger Mattias Peterson Ersoy, kultur- och fritidsnämndens ordförande.– En jämställd föreningsverksamhet där alla barn och unga har möjlighet att växa och utvecklas är bra för både samhället och folkhälsan. Det skapar ansvarstagande respektfulla vuxna och ger barn och ungdomar bättre och mer jämlika förutsättningar i livet. Stort grattis till Tibble sjöscoutkår! säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

 • Skiss över planområde vid Tammsvik.
  På samråd: Utbyggd konferensanläggning och bostäder i lantlig miljö
  140 bostäder i form av radhus, parhus och friliggande villor samt viss service kan möjliggöras vid Tammsvik. Detta enligt ett förslag till ny detaljplan för området, som nu går ut på samråd. Förslaget möjliggör även för konferensanläggningen att byggas ut till ett destinationshotell med spaanläggning. Du kan lämna synpunkter på förslaget fram till och med 2 februari 2024.
  Läs mer
  Hållbarhet är en röd tråd i förslaget vilket innebär att den nya bebyggelsen ska anpassas till topografin och planeras med hänsyn till natur- och kulturvärden på platsen. Bostadshusen blir enbostadshus och är tänkta att följa landsbygdens byggnadstraditioner med naturnära fasadmaterial och färger.Bostäderna placeras dels i södra delen av planområdet, vid konferensanläggningen. Här planerar man samtidigt återskapa en tidigare äppelpark, som blir gränsen mellan bostäderna och anläggningen. Dels placeras bostäder i norra delen av planområdet, som idag är obebyggt.En del i förslaget handlar om att utöka konferensanläggningen mot vattnet, delvis inom strandskyddat område. Men eftersom området redan idag används på det sätt som nu föreslås, och har gjort så sedan 1950-talet, så finns det skäl att medge upphävande av strandskyddet, enligt förslaget. Ytterligare ett skäl är att området är utpekat som ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, i kommunens fördjupade översiktsplan för landsbygden.Ställ dina frågor!Kommunen bjuder in allmänheten till öppet hus. Då har du möjlighet att ställa frågor om förslaget.Tid: Onsdag 10 januari 2024, klockan 17:00 – 19:00Plats: Kontaktcenter i kommunhuset, Furuhällsplan 1, Kungsängen.Tyck till!Vi vill veta vad du tycker om förslaget. Perioden för samråd är 11 december 2023 – 2 februari 2024. Då kan den som vill skicka in sina synpunkter till kommunen.Ange diarienummer KS 19/0695 , namn och adress och eventuell fastighetsbeteckning.


 • Kungsängens IP har öppnat för skridskoåkning!
  Här kommer en tidig julklapp för de som gillar att åka skridskor. I dag öppnade den konstfrusna isbanan på Kungsängens IP för allmänheten!
  Läs mer
  Under de senaste veckorna har vädret varit gynnsamt. Kraftig kyla och hanterbara mängder nederbörd har gjort att prepareringen av isen gått enligt plan. Målet var att kunna öppna till lucia, och nu blev det alltså två dagar tidigare.Så sent som i fredags arbetade personalen intensivt med att få de röda sidlinjerna på plats och på måndagen har ismaskinerna körts flera gånger för att hålla snön borta.Välkommen till Kungsängens IP för en skridskotur!

 • En skiss över en radhusgata täckt i snö.
  Förslag till detaljplan om 700 bostäder i Rankhus går ut för granskning
  I första etappen av Rankhusområdet planeras för cirka 700 bostäder samt för närservice, två förskolor och en F-9-skola med idrottshall. Detaljplanen är ute för granskning 8 december 2023 - 29 januari 2024. Då har du möjlighet att tycka till om förslaget.
  Läs mer
  Platser och gator är tänkta att få olika identitet baserat på lokala förutsättningar inom Rankhusområdet. Skiss: Pace arkitektur


 • Varsågod! Ta en mistelkvist
  I Upplands-Bro växer en stor mängd mistel. Kommunen har nu utfört ett beskärningsarbete för att vårda värdträdet som misteln växer på.
  Läs mer
  Den som vill kan hämta en gratis mistelkvist utanför ingången till kontaktcenter i Bro och i Kungsängen på måndag 11 december från klockan 9.00. Det är först till kvarn som gäller.Misteln är en fridlyst växt, vem som helst får alltså inte plocka den. Men som markägare får man skörda misteln för att vårda värdträden som misteln växer på.


 • Rapport från kommunstyrelsemötet 29 november
  I filmen sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) de viktigaste besluten på det senaste kommunstyrelsemötet.
  Läs mer
  Dold rubrik


 • Effekter av trygghetsskapande arbete
  Under året har många åtgärder gjorts för att stärka tryggheten i samhället. Flera av kommuninvånarna i Upplands-Bro har engagerat sig.
  Läs mer
  Kommunen arbetar med att ta fram lägesbilder för både händelser och upplevd trygghet. Lägesbilderna ligger till grund för gemensamma insatser, både kortsiktiga och långsiktiga. Det sker i nära samverkan mellan kommun, polis och bostadsbolag. Till viss del även tillsammans med näringslivet och civilsamhället.
  En hjälp och bidrag till lägesbilderna är de olika enkäter som genomförts årligen. I december förra året genomfördes en trygghetsmätning där kommuninvånare kunde peka ut otrygga platser på en karta. Underlaget har sedan används för att se över dessa platser fysiskt, exempelvis genom återkommande trygghetsvandringar.
  Mätningar ger även en indikation om våra insatser ger effekt. Vi kan se i senaste trygghetsmätningen, som genomfördes av polis och kommun, att vi överlag ser positiva resultat, med minskade upplevda problem i bostadsområden och en minskad känsla av otrygghet kvällstid (2020: 36%, 2021: 32% och 2023 31%).
  MedborgarlöfteUnder 2022 genomfördes medborgardialoger för framtagande av medborgarlöfte där kommun och polis lyssnade in kommuninvånare och medarbetare på kommunen för att ta reda på hur våra insatser skulle riktas. I de dialoger som hölls framkom ofta ungdomsfrågorna som högst prioriterade samt polisens och kommunens närhet och synlighet. Det har därför legat till grund för de insatser som utformats.Resultat av trygghetsvandringarVarje år trygghetsvandrar vi tillsammans med civilsamhället, polis, bostadsbolag och räddningstjänsten. Det görs årligen i Bro, Kungsängen och Brunna. Det är bland annat trygghetsmätningarna, inkomna ärenden i vår e-tjänst och barnperspektivet från skolor som ligger till grund för vilka platser vi besöker under vandringen. Oftast upptäcks sådant som är lätt att åtgärda, så som klottersanering och beskäring av buskage och liknande. Men ibland ser vi sådan som kräver längre processer. Exempel är påbörjade processer för effektbelysning under bron på Prästhagsvägen, samt förstärkt belysning i tunneln vid pendeltågsstationen i Kungsängen. Överlag ses belysningen över i hela kommunen för byte till LED-lampor för bättre ljus.
  På de platser som upplevs som otrygga ökar vi även närvaron i form av väktare, fältassistenter, grannstödsbil, polis och nattvandrare. Olika resurser beroende på problembilden.
  Samverkan för ökad trygghetVi samarbetar även för ökad trygghet. Ett exempel är Artistens förskola där stora insatser gjorts tillsammans med bostadsbolag för att öppna upp för insyn, öka belysning, öka fysisk närvaro med mera.Inom samverkan pågår även det prioriterade arbetet med unga och kriminalitet där unga insocialiseras i kriminaliteten. Insatser genomförs i samverkan mellan kommun, polis, fritid med flera.Exempel på insatser:
  • Samverkansforumen Effektiv samordning för trygghet (EST), skola socialtjänst polis fritid (SSPF), social insatsgrupp (SIG) och Gruppvåldsintervention (GVI)
  • Socialsekreterare som sitter hos polisen för närmare samarbete
  • Informationsinsatser på skolor i samarbete med bland annat polisen
  • Utbildning av skolpersonal
  • Temakvällar för kommuninvånare i öppna samtal med polis, fritidsgårdar, socialtjänsten mottagningsenhet samt stödenhet, brottsofferjouren, fältassistenter och skola.
  Vill du engagera dig för fortsatt trygghet?Tack vare er kommuninvånare har vi vetat var vi ska lägga våra resurser. Era åsikter betyder mycket för oss oavsett om det är på medborgardialoger, trygghetsvandringar eller temakvällar. Vi hoppas att det goda samarbetet kan fortsätta. Nedan finns länkar du kan använda dig av för att engagera dig vidare.

 • Fyra personer på en scen
  Talkshow för unga lockade storpublik
  Onsdagkvällens talkshow på Stora scen i Kungsängens kulturhus lockade storpublik. Det var fullsatt på åhörarplats när de fyra gästerna intog scenen, berättade om sina personliga resor genom livet och vad som avgjorde deras yrkesval.
  Läs mer
  - Ja, vilken kväll det blev. Vi är så otroligt nöjda och tacksamma att det kom så många. Målet är att det ska bli fler evenemang som det här, säger Sharmarke Elmi, som var moderator under talkshowen.I augusti anordnades kommunens första inspirationskväll för ungdomar 13 - 19 år gamla, där tre gäster med olika yrkesbakgrund fick berätta om sina karriärval och vad som tagit dem till den platsen i livet där de är nu. Den kvällen blev en succé och på onsdagen var det dags för talkshow nummer 2.Fyra gästerGästerna bestod av Mona Mansour, entreprenör och life coach, Arivan Suleiman, lärare och fotbollstränare, Rissa Seidou, områdespolis i Järva och känd från TV samt Fahd Luyombya, entreprenör och verksamhetschef. Gemensamt för alla gäster var att de haft en tuff start på yrkeslivet, där olika händelser fått de att byta spår och välja att göra något som gjort skillnad för andra människor.Mona Mansour berättade om hur hon som ung blev utslängd från lektionerna för att hon hade oro i kroppen och inte kunde sitta still. I dag är hon utbildad inom KBT och driver en egen hälsostudio, där hon hjälper människor att må bättre.
  - Det är okej att må dåligt, att känna skam, rädsla och ångest. Men det är också viktigt att komma i kontakt med sina känslor och våga möta dem. Risken är annars att omgivningen blir drabbad av destruktivt beteende och våld, berättade hon.
  Arivan Suleiman, lärare på Hagnässkolan i Kungsängen och fotbollstränare, drömde om att bli fotbollsproffs och journalist som ung, men fick upp ögonen för läraryrket genom fina förebilder.
  - Att vara lärare är så mycket mer än att bara undervisa. Det handlar om att se eleverna, finnas där om någon mår dåligt och vara en vuxen förebild. Som lärare tror jag att det är en bra egenskap att vara lite av en människokännare.
  Räddades från kriminalitetPolisen Rissa Seidou har en bakgrund i Togo och Frankrike. Hon kom till Sverige som 20-åring med en gymnasieutbildning, men kunde inte får den verifierad, utan fick börja med att läsa in hela gymnasiet igen. Efter jobb bland annat i receptionen hos polismyndigheten bestämde hon sig för att själv bli polis. I dag arbetar hon i Järvaområdet och syns också i TV3:s program Efterlyst.
  - En av de saker jag är mest stolt över är att jag lyckades få en ung kille att sluta med drogförs