Fakta om kommunen

Flygbild över Kungsängen och Mälaren

Kommunen ligger i hjärtat av Mälardalen, en av de mest gröna och natursköna i hela Stockholmsregionen.

Här bor 30 600 invånare och de har närhet till 13 mil stränder vid Mälarens östra strand och en skärgård med närmare 50 öar.

Kommunen har den näst högsta befolkningsökningen i Sverige. Det är en ung befolkning, den femte lägsta medelåldern.

Upplands-Bro kommun är en av Stockholms läns snabbast växande kommuner, som rankas som en av Sveriges mest företagarvänliga kommuner och fick en topplacering i årlig tillväxt bland Stockholmsregionens kommuner.

Näringsliv

I Upplands-Bro finns cirka 2 500 företag, kommunens största privata arbetsgivare finns inom e-handel med lager och logistik. Allt från e-handel, hantverk, lantbruk och byggföretag till en av världens modernaste kretsloppsanläggningar.

Lejonparten av företagen i kommunen utgörs av små- och enmansföretag och varje år startas cirka 200 nya företag. Det finns ca 10 000 arbetstillfällen i kommunen, varav 7 000 i privat sektor och ca 3 000 i offentlig sektor.

Besöksnäringen har en särskild position i Upplands-Bro kommun. Få platser kan erbjuda ett lika varierat och naturnära utbud av konferensanläggningar, samt en sportnäring med bland annat två av Europas bästa golfbanor vid Bro Hof Slott och nationalarenan för galoppsport, Bro Park.

Ekhammarsgubben

Kommunvapnet

Vapnet kallas Ekhammarsgubben och avbildar en liten figur i brons. Den är stor som en tumnagel och påträffades vid arkeologiska utgrävningar vid Ekhammar 1968, i samband med utbyggnaden av E18.

Den beskrivs föreställa Oden med sina två korpar på hjälmen.

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)

Upp