15APR2020

1000-tals rockar levererade – men mer hjälp behövs!

FRG, kommunens Frivilliga resursgrupp, har tillsammans med volontärer tillverkat drygt 3000 skyddsrockar till hemtjänsten och äldreomsorgen i Upplands-Bro de senaste veckorna. Men de behöver fler som ställer upp och hjälper till.

tvådelad bild. Dels porträtt på en man, dels en anonym person som klipper plast.

"Vi behöver vara många som hjälps åt för att orka över tid eftersom rockarna inte får ta slut", säger Dan Carlsson.

Många Upplands-Brobor har deltagit i arbetet med att producera skyddsmaterial till vården den senaste tiden. Både visir och skyddsrockar har tillverkats och levererats.

Men behovet av frivilliga krafter kvarstår, enligt Dan Carlsson, FRG-ansvarig och en av de som organiserar arbetet.

– Det finns inte rockar på marknaden att få tag på just nu, så det går inte att köpa in. Så för att de som jobbar i hemtjänsten och på äldreboenden ska ha rätt utrustning måste vi tillverka fler rockar. Det är en engångsprodukt och just nu används drygt 200 rockar per dag, säger Dan Carlsson.

Bra stämning

Rent praktiskt går det till så här:

På FRG:s Facebooksida anmäler man sig till arbetspassen. Varje pass håller på i tre timmar och det är max 12 personer som deltar per pass. Arbetet går ut på att tillverka ärmar av plast och sedan tejpa ihop dem med sopsäckar till skyddsrockar.

– När man kommer dit börjar alla med att tvätta händerna och vi spritar bord och verktyg inför varje pass. Vi kör en presentationsrunda, berättar hur arbetet går till och sen kör vi igång, säger Dan Carlsson.

Kaffe, te och fika finns och det är bra stämning, berättar han.

– Vi brukar peppa varandra genom att hålla räkningen och se hur snabbt vi kommer upp till 100 rockar. Rekordet för att tejpa ihop en rock hålls av en tjej som fixar det på 70 sekunder! säger Dan Carlsson.

Nu hoppas han alltså att ännu fler anmäler sig som frivilliga.

– Vi behöver vara många som hjälps åt för att orka över tid eftersom rockarna inte får ta slut. Man har trevligt samtidigt som man är med och bidrar, säger Dan Carlsson.

Så gör du

För att anmäla dig till ett pass, gå in på FRG:s Facebooksida.

Om du inte har Facebook kan du mejla dan.carlsson@upplands-bro.se

Arbetspassen hålls i Bro, exakt adress får du vid anmälan.

Relaterade nyheter

Upp