6APR2020

Här gör niorna visir till vården i Upplands-Bro

Påsklovet har just startat. Men i stället för att hänga ute i solen har ett tiotal elever samlats i NO-salen på Ekhammarskolan i Kungsängen för att tillverka visir till äldreomsorgen.

Elever och deras lärare vid skolbänkar med visir på.

Kristina Erdhage, Maja Zetterlund, Liv Riter, Agnes Hässelbäck, läraren Susann Riter, Tindra Gvidi, Andreas Birgic och Filippa Door gjorde visir på Ekhammarskolan.

Det är stor brist på skyddsutrustning i vården. Bland annat visir, som vårdpersonal använder för att skydda sig själva och sina patienter från att smittas av coronaviruset.

Så när några elever i nian på Ekhammarskolan fick frågan om de ville hjälpa till att tillverka visir sa de genast ja. Trots att det är påsklov.

– Det känns bra och viktigt att hjälpa till, säger Maja Zetterlund, när vi tittar förbi skolan.

– Ja, det är bättre att göra nytta än att ligga hemma och sova, fyller kompisen Agnes Hässelbäck i.

Gjorde handsprit på NO-lektionen

Det är NO-läraren Susann Riters som tagit initiativ till visirtillverkningen, som en fortsättning på förra veckans NO-lektion. Då blandade niorna ihop 40 liter handsprit till vården.

– Vi och två andra skolor fick i uppdrag av kommunens skolchef Magnus Persson att göra handsprit. Eleverna var så positiva, det betyder mycket för dem att kunna engagera sig. Så när jag hittade en stor hög over head-papper i ett av skolans förråd tänkte jag att vi kunde göra visir också, säger Susann Riter.

Efter lite sökande på nätet hittade hon ett sätt att tillverka visiren.

– Vi använder OH-plast, högtalarisolering, dubbelhäftande tejp och resårband. Vi har gjort över 300 visir på en förmiddag, säger hon.

Tänker på de äldre

Nästan allt material är använt, så resten av veckan blir det lovledigt för eleverna, men det verkar inte vara det viktigaste för dem just nu.

– Det här är en liten insats av oss men det kan göra nytta för många, säger Agnes Hässelbäck.

Kompisarna instämmer och berättar att alla tänker på de äldre i samhället och sina egna äldre anhöriga.

– Vi måste alla hjälpas år när det är kris, säger Andreas Birgic.