3APR2020

Boenden ordnar videosamtal för äldre och deras anhöriga

På grund av besöksförbudet på äldreboenden är det många äldre som inte har kunnat träffa sina anhöriga på ett tag. Nu ska de få hjälp att se och prata med familj och vänner genom videosamtal.

Äldre man i samtal framför en datorskärm.

Nu ska äldre på kommunens boenden få hjälp att ha videosamtal med sina anhöriga.

Det råder totalt besöksförbud på Sveriges äldreboenden för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

Från och med måndag 6 april kommer därför kommunen att ge möjlighet till videosamtal mellan de äldre och deras anhöriga. Det gäller för äldre på kommunens äldreboenden och servicehus.

Anhöriga bokar

För att ha ett videosamtal med sin äldre släkting, bokar den anhöriga in sig via kommunens e-tjänst. Man identifierar sig med bank-ID vid bokningen, där man också uppger sin relation till den äldre.

Sedan fixar personal tekniken och ser till att samtalet startar som planerat. Varje videosamtal håller på 20 minuter.

– Vi vet att det är väldigt viktigt för äldre att ha kontakt med sina anhöriga och för familjerna att ha kontakt med sina äldre släktingar. Därför är vi oerhört glada att kunna erbjuda den här möjligheten nu.

Vi kommer att fortsätta med videosamtal även på sikt, säger Helena Åman, socialchef i Upplands-Bro kommun.