27MAR2020

Vården i Upplands-Bro redo för ökning av coronapatienter

Antalet patienter med luftvägssymtom väntas öka de kommande veckorna. Nu förbereder sig vårdcentralerna i Upplands-Bro för att gemensamt vara redo att ta hand om de patienter som kan komma att behöva vård.

Vita tält på en gräsmatta.

Vita tält har satts upp bakom vårdcentralen i Bro.

Region Stockholm har delat in länet i olika kluster, där flera aktörer inom primärvården samarbetar.

Upplands-Bro kommun är ett kluster, och här gör sig de tre vårdcentralerna i Kungsängen, Bro och Tibble redo för att ta emot fler patienter med luftvägssymtom.

– Än så länge är det väldigt lugnt i vår kommun, när det gäller misstänkt coronasmitta eller andra luftvägsinfektioner. Men när antalet börjar öka – man vet att det kommer att ske inom tre-fyra veckor – då kan vi vid behov öppna infektionsnoden, det vill säga tältet, säger Jeanette Blomqvist, verksamhetschef på vårdcentralen i Kungsängen och klustersamordnare för vårdcentralerna i Upplands-Bro.

Sök vård precis som vanligt

Infektionsnoder i form av tält sätts nu upp runt om i hela Stockholmsregionen. Men boende i Upplands-Bro som behöver söka vård för luftvägssymtom eller annat ska göra precis som vanligt, understryker Jeanette Blomqvist.

Alltså:

– Man ska kontakta sin vårdcentral på telefon. Där ger ansvarig sjuksköterska vidare instruktioner beroende på vilka symtom man har, säger hon.

Tältet i Bro är än så länge inte i bruk. Om det ändras så kommer de tre vårdcentralerna i kommunen att bemanna det gemensamt.

– Det är omöjligt att säga när vi öppnar, det beror på hur smittspridningen blir, säger Jeanette Blomqvist.

Här hittar du kommunens samlade information om coronaviruset