24MAR2020

Lösningar i fokus när kommunen mötte företagare

Idag, tisdag, träffades representanter för kommunledningen och företagare inom besöks- och restaurangnäringen i Upplands-Bro. Genom dialog och gemensamma krafttag vill man hitta lösningar på den tuffa situation som företagen befinner sig i, i spåren av coronavirusets spridning.

Fredrik Kjos och Lejondals slott

Över 20 lokala företagare inom besöks- och restaurangnäringen tackade ja till kommunens inbjudan till dialogmöte. I morse samlades de på Lejondals slott för att träffa Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, Ida Texell, kommundirektör och Marcus Nybom, näringslivschef.

Syftet med mötet var att skapa en samlad bild av de utmaningar som företagen står inför, i spåren av coronavirusets spridning, och hitta en gemensam väg framåt.

Att läget är svårt för många företag, står klart.

Men stämningen bland deltagarna var trots det god, och fokus under mötet var diskussioner om att ta fram åtgärder för hur man tillsammans kan hantera situationen.

– Vi förstår att det är oerhört tufft. Nu är det dags för oss som kommun att kliva fram och göra vad vi kan för att hitta konkreta, tydliga och långsiktiga lösningar, sa kommunstyrelseordföranden Fredrik Kjos (M) och fick spontana applåder av deltagarna.

Camilla Bring, hotelldirektör på Lejondals slott, var positiv efter mötet.

– Efter att besöksnäringen fått en rejäl tvärnit i och med coronaviruset och uteblivna gäster till följd så är jag ändå hoppfull efter dagens sammankomst med kommunen och besöksnäringen i Upplands-Bro. Vilken kraft man kände idag! Nu ger vi allt för att överleva och jag ser så fram emot det samarbete som idag initierades, sa hon.

Stort utbud

På kartan ovan syns lokala företag inom besöks- och restaurangnäringen i Upplands-Bro. Här finns mycket att göra på hemmaplan!

Saknar du någon? Hör av dig till kommunen via www.upplands-bro.se/kontakt

Karta över Upplands-Bro med 25 företag utplacerade.

Det finns mycket att hitta på på hemmaplan! Saknar du något företag? Hör av dig till kommunen på upplands-bro.se/kontakt. (Klicka på bilden för att förstora den.)

1. Gällöfsta konferens

- Tibble Pizzeria Grill och Kebab
- Aktiviteter Stockholm AB

Samarbete

Dagens dialogmöte var ett första steg mot ett närmare samarbete mellan företagen och kommunen. Men redan nu görs flera saker från kommunens sida för att underlätta för företagarna:

• Från tisdagen den 24 mars kan uteserveringar öppnas i Kungsängen.
  • Kommunen öppnar upp för att timanställa personal från näringslivet. I ett första skede kökspersonal, när behov uppstår i kommunen.

Åtgärder till företag som hyr lokal av Upplands-Brohus:

• Den som har kvartalshyra får betala månadsvis, det vill säga, behöver inte betala för hela kvartalet i förskott.
  • De minimiöppettider som kan finnas i kontrakten är inte ett krav.
  • Företag får stänga sin verksamhet om de behöver.
  • Om en företagare behöver nyttja en yta utanför sin butik för att möta sina kunder utomhus är detta okej där Upplands-Brohus äger marken, så länge man tänker på framkomligheten.

Ovanstående punkter är ofta villkor i hyresavtalet, vilket innebär att det ses som avtalsbrott om dessa inte efterlevs. Upplands-Brohus bortser nu från dem till och med 2020-06-30. Utöver ovanstående kan man ansöka om anstånd med att betala sin hyra. Läs mer om på Upplands-Brohus hemsida.