Finalister i Årets digitaliseringskommun 2021

Den 21 september tillkännagav Kvalitetsmässan, ett forum för verksamhets- och samhällsutveckling inom offentlig sektor, vilka nominerade kommuner som gått vidare till final för utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun 2021. Upplands-Bro är en av tre utvalda kommuner som nu har chansen att vinna den prestigefyllda utmärkelsen.

Till Sveriges digitaliseringskommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet, skriver Kvalitetsmässan på sin hemsida.

– Jag är glad och stolt över vårt arbete som nu uppmärksammas. Det är människorna som står i centrum för oss i Upplands-Bro kommun och digitaliseringsarbetet handlar om att underlätta vardagen för invånare och medarbetare. Extra roligt blir det när även andra uppmärksammar detta viktiga arbete, säger Ida Texell, kommundirektör.

Lika viktigt som effektivisering och digitalisering är människorna i kommunens verksamheter. Under hashtag #viärupplandsbro delar kommunen berättelser om personer som i sina yrkesroller gör skillnad i Upplands-Brobornas vardag.

Över 100 e-tjänster har lanserats i kommunen inom loppet av ett år. Kommunen är först i världen med att använda AI-roboten Tengai som ett verktyg i arbetet med fördomsfri rekrytering. Sparksapp.se är en digital plattform för barn på 10-16 år som Upplands-Bro är pilotkommun för. Och i podden Bättre Tillsammans lyfts saker som är på gång i kommunen.

Kommunen producerar även egna informationsfilmer och annat filmmaterial som varit särskilt viktigt i tider av social distans, som att uppmärksamma högtider som valborg och midsommar och invigningsceremonier i form av film.

– Vi har satsat på en bredd av digitala tjänster. Det har gett resultat. Från att vara en av sex nominerade kommuner är vi nu en av tre i slutfasen, det är ett kvitto på att våra satsningar landar rätt, säger Johan Hedberg, digitaliserings- och IT-chef.

Övriga nominerade som gått vidare är Sundsvalls kommun och Växjö kommun. Vinnaren utses på Kvalitetsmässan den 2 maj 2022.

Sveriges digitaliseringskommun arrangeras av Kvalitetsmässan i samarbete med Sveriges kommuner och regioner (SKR), Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Regeringskansliet, It & telekomföretagen, Microsoft, Telia, Vinnova.

Läs mer i pressmeddelande från Kvalitetsmässan

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)

Upp