Earth hour-veckan 2021

Under Earth hour-veckan berättar några medarbetare om hur de jobbar med klimatfrågan i sina verksamheter

Bild på kvinna.

Nicola Björk, miljöstrateg.

Nicola Björk, miljöstrateg

”Vi behöver hjälpas åt. Vi står inför en enorm utmaning, att minska koldioxidutsläppen på vår jord. Detta är en av våra viktigaste frågor och vi behöver alla bli påminda då och då. Earth hour är en global klimatmanifestation som ordnas varje år, just därför, för att påminna oss. Upplands-Bro kommun deltar med flera aktiviteter den här veckan.

Det är ett sätt att visa var vi står. Vi har ett politiskt beslutat mål att vara klimatneutrala till 2030. När vi tar ett steg i rätt riktning bidrar vi till de nationella målen och till de globala målen om hållbarhet i Agenda 2030. Varje steg är viktigt, allt räknas.

Själva Earth hour är lördag 27 mars mellan klockan 20:30 och 21:30. Alla kan delta genom att släcka lamporna hemma och stänga av mobiler och skärmar. Tänd några ljus och passa på att prata lite om miljön och klimatet – en av vår tids viktigaste frågor.”

Kvinna vid vägbygge.

Afsaneh Kasiri, cykelstrateg, vid pågående bygge av ny gång- och cykelbana i Bro.

Afsaneh Kasiri, cykelstrateg

”Det måste vara smidigt. Om fler ska välja cykeln framför bilen behövs bra infrastruktur. Nya cykelbanor och nya kopplingar till det befintliga nätet är en stor del av kommunens cykelstrategi. Den gäller 2020-2025 och målet är att öka cyklandet i Upplands-Bro med två procent under den perioden. Varje år rapporterar vi till politikerna var vi har åstadkommit och vad vi ska göra härnäst.

Här i Bro byggs just nu andra etappen av en ny gång- och cykelbana. Den blir fyra meter bred, vilket är standard för de regionala cykelstråken som växer fram i länet. Från Upplands-Bro går stråket till Stockholm via Järfälla och Sundbyberg och på andra hållet vidare till Bålsta.

Inom kort kommer vi även att ha lånecyklar på flera håll i kommunen. Vid pendelstationerna till exempel, så att den som hoppar av tåget ska kunna hyra en cykel och fortsätta sin resa, eller kanske besöka något av våra vackra naturreservat.”

Man bland många solpaneler.

Thobias Vestin, byggnadsinspektör.

Thobias Vestin, byggnadsinspektör

”Många undrar om storlek och placering. ’Måste de sitta på taket?’ får vi frågor om ibland. Svaret är att det beror på – det behövs normalt sett inte bygglov för solceller som följer byggnadens form, förutom i kulturhistoriska miljöer eller inom försvarets riksintresse.

Ändå är det faktiskt alltid en bra idé att kontakta kommunen innan du sätter upp solceller. Ett vanligt fel som många gör är att solcellspanelerna sätts upp för tätt, vilket gör det svårt för brandkåren att komma åt om det skulle börja brinna i huset.

Vi jobbar för ett hållbart Upplands-Bro och gör allt vi kan för att underlätta. Hör av dig och dubbelkolla om din plan kräver bygglov eller inte, ställ andra eventuella frågor."

Kvinna i skolkök.

Susanne Rådberg Persson, kostchef.

Susanne Rådberg Persson, kostchef

”Klimatfrågan är ständigt närvarande i planeringen av maten i kommunens skolor och förskolor. En dag i veckan serverar vi helvegetariskt och vi har alltid vegetariska alternativ att välja på för den som vill. Vi jobbar ständigt för att minska matsvinnet. Nu i samband med Earth hour kör vi en ’klimatsmart vecka’ – inget nötkött eftersom det har störst klimatpåverkan av köttslagen, inget ris eftersom det transporteras långt, för att nämna några exempel.

Vi jobbar mot det nationella målet att 60 procent av all mat vi serverar i kommunens verksamheter ska vara ekologisk till 2030. Och det går bra! I skolköken är vi uppe i 46 procent och det går framåt hela tiden.

Allt handlar i slutändan om att servera mat av god kvalitet till barnen. I skolornas matråd får eleverna vara med och påverka. En viktig princip är att maten i våra kök ska vara lagad från grunden så mycket det bara går. Vi panerar till exempel all fisk själva och med hjälp av nyinköpta färsmaskiner gör vi egna köttbullar, biffar och falafel på ett effektivt sätt. Så vet vi exakt vad vi serverar och att det är en bra produkt.”

man och soptunna.

Mikael Thelin, avdelningschef avfall.

Mikael Thelin, avdelningschef avfall

”30 procent mindre ’vanliga sopor’ hade vi i december 2020 jämfört med året före. Vi märker stor skillnad sedan de nya fyrfackskärlen för källsortering gick ut till småhusägarna i kommunen i höstas. Samtidigt ökade matavfallet med 50 procent och det är ju jättebra! Det blir till biogas hos Eon på Högbytorp.

När vi införde fyrfackskärlen lanserade vi samtidigt Avfallsappen och den vill jag verkligen slå ett slag för. Man laddar ner den på telefonen och så får man notiser om när ens sopkärl ska tömmas, så man aldrig glömmer att rulla fram kärlen. I appen finns även en källsorteringsguide. Behöver du kasta en använd sprayflaska så skriver du in det – och direkt får du svar, ’gör så här’. Appen är alltså användbar för alla, oavsett om man bor i hus eller lägenhet, ladda ner den!”

Här hittar du mer info om Avfallsappen

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)

Upp