Arbeta som röstmottagare

Den 11 september är det val till riksdag, kommun- och regionsfullmäktige. Fram till i början av juli har alla haft möjlighet att anmäla sitt intresse för att arbeta som röstmottagare och intresset har varit stor och nu har de flesta fått uppdrag in våra förtidsröstningslokaler eller i våra vallokaler.

Att arbeta som röstmottagare

Att arbeta som röstmottagare innebär att du medverkar till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert och därför har vi sökt dig som har en god administrativ förmåga, gillar att möta och hjälpa människor, är noggrann och effektiv och dessutom är över 18 år. Du behövde inte vara boende i kommunen. En obligatorisk utbildning ingår i förberedelserna för arbetet som röstmottagare. Ersättning utgår vid utbildningen.

Är du politiskt aktiv och finns med på en valsedel? Då är du dessvärre inte aktuell som röstmottagare. Det är du inte heller om du som person förknippas med något av de valbara partierna.

Röstmottagare i Vallokal

Att arbeta som röstmottagare under valdagen innebär att du tillsammans med andra röstmottagare, en vice ordförande och en ordförande håller ordning i lokalen, delar ut valkuvert, tar emot röster och prickar av i röstlängden. Efter stängning återställer du tillsammans med övriga röstmottagare, lokalen och räknar rösterna. Du bör vara inställd på en lång arbetsdag.

Röstmottagare i förtidsröstningslokal

Förtidsröstning sker under perioden 24 augusti till den 11 september. Under förtidsröstningen kommer du som arbetar vara schemalagd. I Upplands-Bro kommer det att finnas två förtidsröstningslokaler varav en i Bro och en i Kungsängen samt tre tillfälliga förtidsröstningslokaler.

Här arbetar du med att det är ordning i lokalen, tar emot röster och fyller i väljarförteckning, berättar hur det går till för nya röstande och hjälper till med att eventuellt skriva ut röstkort. intresset för att arbeta i förtidsröstningslokal har varit stort och just nu pågår nästa steg i arbetet med att bemanna våra förtidsröstningslokaler.

Arvodesnivåer

Arvodesnivåerna vid 2022 års val fastställs till:

  •  3 850 kronor för ordförande i valdistrikt
  • 3 200 kronor till vice ordförande i valdistrikt 
  •  2 600 kronor till röstmottagare i valdistrikt och i förtidsröstningslokal under valdagen
  •  180 kronor/ timme för röstmottagare i förtidsröstningslokal till och med den 10 september
  • 500 kronor i utbildningsarvode

Valkansliet kommer att kontakta dig som anmält intresseför att arbeta som röstmottagare, för att ge dig information eller för kompletterande frågor.

Läs mer om valet

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)

Upp