Arbeta som röstmottagare

Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet (EU).
Nu har du möjlighet att anmäla ditt intresse för att arbeta som röstmottagare på själva valdagen eller under förtidsröstningen, som pågår mellan 8 maj  och den 26 maj 2019.

Att arbeta som röstmottagare

Att arbeta som röstmottagare innebär att du medverkar till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert och därför söker vi dig som har en god administrativ förmåga, gillar att möta och hjälpa människor, är noggrann och effektiv och dessutom är över 18 år. Du behöver inte vara boende i kommunen. En obligatorisk utbildning ingår i förberedelserna för arbetet som röstmottagare. 

Är du politiskt aktiv och kommer attt finnas med på en valbar valsedel? Då är du dessvärre inte aktuell som röstmottagare. Det är du inte heller om du som person förknippas med ett av de valbara partierna.

Röstmottagare i förtidsröstningslokal

Förtidsröstning sker under perioden 8 maj till den 26 maj 2019. Under förtidsröstningen kommer de som arbetar vara schemalagda på dagtid. I Upplands-Bro kommer det att finnas två förtidsröstningslokaler varav en i Bro och en i Kungsängen.

Arbetet här innebär att du och tillsammans med andra håller ordning i lokalen, tar emot röster enligt rutiner, berättar hur det går till för nya röstande och hjälper till med att eventuellt skriva ut röstkort.

Antalet intresserade för arbete i förtidsröstningslokal har varit stort och vi arbetar just nu med att rekrytera till uppdraget. Det går därför inte längre att anmäla intresse för uppdraget

Röstmottagare i Vallokal

Att arbeta som röstmottagare under valdagen innebär att du tillsammans med andra röstmottagare, en ordförande och en vice ordförande håller ordning i lokalen, delar ut valkuvert, tar emot röster och prickar av i röstlängden. Efter stängning räknar ni rösterna och städar upp i lokalen. Du bör vara inställd på en lång arbetsdag som börjar innan öppning vid 8:00 och inte slutar förrens samtliga röster är räknade och inrapporterade till länsstyrelsen.

Just nu pågår fördelning av röstmottagare i valdistrikt. Det är inte längre möjligt att lämna en intresseanmälan att arbeta som röstmottagare.

 

Arvodesnivåer

Arvodesnivåerna vid 2019 års val fastställdes till:

  • 3 600 kronor för ordförande i valdistrikt
  • 3 000 kronor till vice ordförande i valdistrikt
  • 2 400 kronor till röstmottagare i valdistrikt
  • 500 kronor för jourhavande röstmottagare
  • 170 kronor/ timme för röstmottagare i förtidsröstningslokal

Valnämndens kansli kommer att kontakta dig under januari/februari 2019 för information eller för kompletterande frågor. Valkansliet beräknar vara klara med rekryteringen i under mars månad 2019.

Läs mer om valet

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)