Uppdaterad 03 juni 2025
Skriv ut

Hållbara relationer inom social omsorg

Utbildningen beräknas starta hösten 2025 och hålls på distans. Utbildningen omfattar 50 YH-poäng (20 veckor) och är CSN-berättigad. Efter utbildningen har du kompetens i professionellt bemötande av patienter och kollegor, oavsett bakgrund, kunskaper i kommunikation och konflikthantering, krissituationer samt hur stress kan hanteras, för ett positivt arbetsklimat.

Om utbildningen

Stärk din förmåga att bygga meningsfulla relationer i en mångfaldig miljö!

Arbetar du inom social omsorg och vill utveckla din förmåga att skapa hållbara och meningsfulla relationer? Denna utbildning ger dig färdigheter och kunskaper som behövs för att skapa inkluderande relationer inom social omsorg, med fokus på mångfald.

Efterfrågan på de kompetenser som utbildningen leder till är mycket stor. Sociala omsorgssektorn står inför betydande utmaningar, såsom arbetsrelaterad stress och ökande sjukskrivningstal. I utbildningen får du fördjupade kunskaper om hur du bygger relationer, främjar välbefinnande och samarbetar för ett positivt arbetsklimat.

Utbildningens innehåll

Utbildningen innehåller följande moment:

  • Mångfald och relationer: Fördjupad förståelse för hur man bygger och upprätthåller hållbara relationer, med fokus på mångfald och inkludering samt förmåga att bemöta klienter, brukare och kollegor med olika bakgrund, kultur och behov på ett respektfullt och inkluderande sätt.
  • Stresshantering och välbefinnande: Kunskap om hur stress påverkar individer och team, samt förmåga att tillämpa strategier för stresshantering och främjande av friskfaktorer och välbefinnande i arbetsmiljön.
  • Kommunikation, konflikthantering och krisbemötande: Förbättrade kunskaper i kommunikation och konflikthantering och förmåga att kommunicera och hantera konflikter på ett konstruktivt sätt. Kunskap om kriser som kan uppstå i vård- och omsorgsmiljöer och förmåga att möta och hantera dessa samt ge krisstöd.
  • Gruppsykologi och kamratstöd: Förståelse för gruppdynamik och hur man kan bidra till ett positivt arbetsklimat och kunskap om hur man ger och tar emot kamratstöd.

Efter avslutad utbildning har du:

  • kompetens i professionellt bemötande av patienter och kollegor oavsett bakgrund.
  • kunskaper och färdigheter att effektivt kunna hantera stress och främja välbefinnande i arbetsmiljön för att kunna bidra till ett positivt arbetsklimat
  • kunskap och färdigheter i kommunikations- och konflikthanteringsförmåga för att tryggare hantera krissituationer.

Behörighetskrav bemanningsassistent

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Bifoga CV och de intyg och betyg du har i ansökan. Är du osöker på om dina meriter räcker? Det lönar sig alltid att söka, vi bedömer varje enskild ansökan individuellt!

Särskilda förkunskaper

Endast grundläggande behörighet krävs.

Studieform, studietakt och kurser

Utbildningsform: Yrkeshögskola

Utbildningsort: Distans

Utbildningstid: 20 veckor

Omfattning/YH-poäng: 50 YH-poäng

Studietakt: 50%

CSN: Ansökan om studiemedel möjlig

Kursstart: Inväntar besked från MYH

Ansökan

Utbildningen inväntar startbesked från myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) under juni och beräknas starta hösten 2025. När det blir möjligt att ansöka kommer en länk till ansökan att publiceras här under på sidan.