Uppdaterad 16 juni 2025
Skriv ut

Beredskapsombud – stärk din roll i krisberedskapen

Utbildningen beräknas starta hösten 2025 och hålls på distans. Utbildningen omfattar 50 YH-poäng och är CSN-berättigad. Efter utbildningen kan du arbeta som beredskapsombud i kommunal, regional eller privat verksamhet och stödja chefer och verksamheter i händelse av kris.

Om utbildningen

Vill du bidra aktivt vid samhällsstörningar, kriser och katastrofer och arbetar inom samhällsviktig verksamhet? Nu kan du ta steget och utbilda dig till beredskapsombud och få nödvändiga kunskaper och färdigheter inom området. Efterfrågan på beredskapsombud är stor inom kommuner, regioner och privata verksamheter.

MSB och SKR har identifierat att kompetensbrist inom beredskap och krishantering utgör en risk för samhällets krisberedskap och många arbetsgivare efterfrågar kompetens inom försörjning, krishantering och kommunikation.

"En utbildning som denna kan spela en avgörande roll för att stärka kommunernas beredskapsförmåga."

Patrik Thomé, beredskapsstrateg, Upplands-Bro kommun.

Utbildningens innehåll

Försörjning

Kunskap om lagerhållning och hantering av livsmedel, hantering av vattenförsörjning samt tillgång till hygien och sanitet. Personalplanering och prioritering och anpassa tillgängliga lokaler efter rådande situation samt förmåga att bedriva verksamhet utan direkt tillgång till el och värme.

Sjukvård

Kompetens att genomföra omhändertaganden av skadade i akuta situationer samt förmåga att fortbilda kollegor på arbetsplatsen i HLR och förstahjälpen. Den studerande får även kunskap om smitta, smittspridning och smittskydd.

Kommunikation & bemötande

Kunskap om psykologiska krisreaktioner och bemötande av människor i kris samt färdigheter i kommunikation, dokumentation och informationsöverföring under krävande förhållanden. Vidare får den studerande kunskap om hur ryktesspridning och propaganda kan påverka verksamheten samt färdighet att samverka med andra aktörer inom området.

Efter avslutad utbildning:

  • kan du arbeta som beredskapsombud i kommunal, regional eller privat verksamhet.
  • kan du på ett effektivt sätt stödja chef i upprätthållandet av den operativa driften av egen verksamhet i händelse av kris.
  • kan du genomföra omhändertaganden av skadade i akuta situationer och utbilda i HLR och första hjälpen.

Behörighetskrav beredskapsombud

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Bifoga CV och de intyg och betyg du har i ansökan. Är du osöker på om dina meriter räcker? Det lönar sig alltid att söka, vi bedömer varje enskild ansökan individuellt!

Särskilda förkunskaper

Endast grundläggande behörighet krävs.

Studieform, studietakt och kurser

Utbildningsform: Yrkeshögskola

Utbildningsort: Distans med platsförlagda tillfällen för praktiska moment

Utbildningstid: 32 veckor med planerad kursstart i oktober

Omfattning/YH-poäng: 80 YH-poäng

Studietakt: 50%

Kursstart: Inväntar besked från MYH

Ansökan

Utbildningen inväntar startbesked från myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) under juni och beräknas starta hösten 2025. När det blir möjligt att ansöka kommer en länk till ansökan att publiceras här under på sidan.