Bemanningsassistent inom vård och omsorg
Utbildningen beräknas starta hösten 2025 och hålls på distans. Utbildningen omfattar 50 YH-poäng (20 veckor) och är CSN-berättigad. Efter utbildningen kan du arbeta som bemanningsassistent inom kommunal, regional eller privat vård och omsorg, planera bemanning och resursfördelning och vara ett strategiskt stöd för chefer för att effektivisera och stärka arbetsmiljön.
Sidinnehåll
Om utbildningen
Effektivisera bemanningen – för vårdens kvalitet och hållbarhet!
Vill du ta nästa steg i din yrkesroll inom vård och omsorg? Har du erfarenhet av schemaläggning och ett intresse för organisation och resursplanering? Nu kan du vidareutbilda dig till bemanningsassistent och stärka ditt bidrag till en mer hållbar och effektiv verksamhet.
Efterfrågan på bemanningsassistenter växer i takt med att verksamheter söker lösningar på bemanningsutmaningar, ekonomisk press och behovet av hög kvalitet i vården. Kommuner, regioner och privata aktörer ser behovet av medarbetare med specialistkompetens i schemaläggning, resursoptimering och arbetsmiljöfrågor.
Som bemanningsassistent är du en nyckelperson i att skapa balans mellan verksamhetens behov, personalens arbetsmiljö och ekonomiska ramar.
Utbildningens innehåll
Utbildningen innehåller följande moment:
- Resursplanering: Kunskap om bemanningsekonomi och schemaläggning, med fokus på att anpassa resurser utifrån verksamhetens behov och kvalitet.
- Ekonomisk medvetenhet: Lär dig förstå personalbudgetens uppbyggnad och får insikt i lagar och avtal kopplade till schemaläggning och bemanning.
- Yrkesroll och inflytande: Färdigheter i att analysera behov, argumentera för resursfördelningar och ta en aktiv roll i beslutsprocesser.
- Ledarskap och strategi: Förmåga att stödja chefer i operativ och strategisk planering kopplad till bemanning och ekonomi.
- Arbetsmiljö och stresshantering: Lär dig identifiera bemanningsrelaterade arbetsmiljöproblem och ta fram lösningar för bättre arbetsvillkor och minskad stress.
- Patientsäkerhet och vårdkvalitet: Förståelse för kopplingen mellan bemanning, vårdkvalitet och patientsäkerhet samt kunskap om riskhantering och strategisk planering.
Efter avslutad utbildning kan du:
- arbeta som bemanningsassistent inom kommunal, regional eller privat vård och omsorg.
- ta en aktiv roll i bemanningsplanering och resursfördelning.
- vara ett strategiskt stöd till chefer för att effektivisera verksamheten och stärka arbetsmiljön.
Behörighetskrav bemanningsassistent
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Bifoga CV och de intyg och betyg du har i ansökan. Är du osöker på om dina meriter räcker? Det lönar sig alltid att söka, vi bedömer varje enskild ansökan individuellt!
Särskilda förkunskaper
Endast grundläggande behörighet krävs.
Studieform, studietakt och kurser
Utbildningsform: Yrkeshögskola
Utbildningsort: Distans
Utbildningstid: 20 veckor
Omfattning/YH-poäng: 50 YH-poäng
Studietakt: 50%
CSN: Ansökan om studiemedel möjlig
Kursstart: Inväntar besked från MYH
Ansökan
Utbildningen inväntar startbesked från myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) under juni och beräknas starta hösten 2025. När det blir möjligt att ansöka kommer en länk till ansökan att publiceras här under på sidan.