Uppdaterad 12 september 2022
Skriv ut

Musikprofil

Är du intresserad av musik? Då kan du välja musikprofilen på UBG. Du får sjunga eller spela instrument själv och tillsammans med andra. Scenen är din.

Samarbete med kulturskolan

Musikprofilen är ett samarbete mellan UBG och kulturskolan. För att bli antagen till Musikprofilen ska du vara duktig på att spela ett instrument och/eller sjunga.

Du kan läsa musikprofil om du väljer något av programmen barn och fritid, ekonomi, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller teknik. Musikprofilen startar i årskurs 1 och när du gjort ditt gymnasieval ansöker du till musikprofilen direkt i Upplands-Brogymnasiets e-tjänst.

Antagning

Vi antar upp till sju nya elever varje läsår. Det finns 1–3 platser på varje instrument/sång för att vi ska kunna spela i ensembler. De senaste åren har det varit flest sökande på sång och konkurrensen om dessa platser har därför varit större än på till exempel melodiinstrument.

Antagningsprovet till musikprofilen tar ungefär 20 minuter och består av följande moment:

  1. ett valfritt stycke på ditt huvudinstrument.
  2. en oförberedd uppgift (härma rytmer och toner, läsa ackord och så vidare).
  3. ett kort samtal med lärarna där vi berättar lite om musikprofilens undervisning och frågar dig om ditt spel/din sång.
  4. ett valfritt moment. Om du till exempel kan spela något annat instrument än ditt huvudinstrument vill vi gärna höra det också.

Kurser som ingår 

I musikprofilen ingår följande kurser genom det individuella valet.

  • Ensemble 1, 100 p
  • Instrument eller sång 1, 100 p.

Dessa två kurser löper över hela studietiden vilket innebär att du har musik under alla dina tre gymnasieår.

Samarbete med kulturskolan

Musikprofilen är ett samarbete mellan UBG och Kulturskolan i Upplands-Bro. Kulturskolans lärare undervisar dig i både instrument och sång.

Kontakta oss

Har du frågor om musikprofilen på UBG? Kontakta gärna vår musiklärare.

Musiklärare Henrik Falsin

Är du nöjd med informationen på sidan?