Uppdaterad 14 november 2022
Skriv ut

Musikprofil

Är du intresserad av musik? Då kan du välja musikprofilen på Upplands-Brogymnasiet, UBG. Du får sjunga eller spela instrument själv och tillsammans med andra. Scenen är din.

Samarbete med kulturskolan

Musikprofilen är ett samarbete mellan UBG och kulturskolan. För att bli antagen till Musikprofilen ska du vara duktig på att spela ett instrument och/eller sjunga.

Du kan läsa musikprofil om du väljer något av programmen barn och fritid, ekonomi, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller teknik. Musikprofilen startar i årskurs 1 och när du gjort ditt gymnasieval ansöker du till musikprofilen direkt i Upplands-Brogymnasiets e-tjänst.

Antagning

Vi antar upp till sju nya elever varje läsår. Det finns 1–3 platser på varje instrument/sång för att vi ska kunna spela i ensembler. De senaste åren har det varit flest sökande på sång och konkurrensen om dessa platser har därför varit större än på till exempel melodiinstrument.

Antagningsprovet till musikprofilen tar ungefär 20 minuter och består av följande moment:

  1. ett valfritt stycke på ditt huvudinstrument.
  2. en oförberedd uppgift (härma rytmer och toner, läsa ackord och så vidare).
  3. ett kort samtal med lärarna där vi berättar lite om musikprofilens undervisning och frågar dig om ditt spel/din sång.
  4. ett valfritt moment. Om du till exempel kan spela något annat instrument än ditt huvudinstrument vill vi gärna höra det också.

Kurser som ingår 

I musikprofilen ingår följande kurser genom det individuella valet.

  • Ensemble 1, 100 p
  • Instrument eller sång 1, 100 p.

Dessa två kurser löper över hela studietiden vilket innebär att du har musik under alla dina tre gymnasieår.

Samarbete med kulturskolan

Musikprofilen är ett samarbete mellan UBG och Kulturskolan i Upplands-Bro. Kulturskolans lärare undervisar dig i både instrument och sång.

Kontakta oss

Har du frågor om musikprofilen på UBG? Kontakta gärna vår musiklärare.

Musiklärare Henrik Falsin

Träffa Alma - elev på musikprofilen

Elev framför bokhylla

Hej Alma Brockman,

Varför sökte du till musikprofilen?
Först skickade en kompis in en video på mig som ansökan och då fick jag kontakt med en musiklärare som bad mig komma och prova på. Efter det ville jag vara kvar!

Vad är det bästa med musikprofilen?
I början var jag väldigt nervös över att sjunga inför människor, men det är bättre nu och man lär sig att det är ok att göra fel. Man får även testa mycket nytt och olika instrument.

Får ni uppträda någonting?
Ja, dels uppträder vi för varandra i grupper, men vi har också vintershow och sommarshow och så brukar vi spela när skolan har öppet hus.

Är du nöjd med informationen på sidan?