Uppdaterad 14 november 2022
Skriv ut

Dansprofil

Är du intresserad av dans? Då ska du söka Dansprofil på Upplands-Brogymnasiet, UBG, där du kan kombinera dina gymnasiestudier med dansträning. Tillsammans lär vi oss koreografier, grundsteg, teknik och mycket mer i flera dansstilar, framför allt hip hop och jazz. Du får även möjlighet att utveckla din scenvana under flera tillfällen där vi uppträder för publik.

Dansprofilen på UBG

​Genom att välja dansprofilen på UBG får du en paus från de mer traditionella och teoretiska ämnena, med möjlighet att släppa loss till musik, tillhöra en gemenskap och öka ditt självförtroende under skoltid.

Nivå

Dansklasserna är på nybörjarnivå, så inga förkunskaper krävs. Du som har tidigare erfarenhet kommer däremot kunna fortsätta att utvecklas och utmanas utifrån den nivå du befinner dig på, även om betyg sätts på en grundkurs.

Två dansklasser i veckan

Varje vecka har två dansklasser på 90 minuter vardera. Passen ligger på morgnarna, vilket gör att du hinner återhämta dig till eventuell träning efter skoltid.

Kurser

Dansprofilen består av två kurser:

  • Dansteknik 1, 100 poäng
  • Dansteknik 2, 100 poäng.

Du läser en kurs per läsår under åk 1 och 2 och du kan läsa dansprofilen om du väljer något av följande program:

  • Barn- och fritidsprogramet
  • Ekonomiprogrammet
  • Försäljning- och serviceprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet

Danslärare

Sara Gadd är danslärare och har utbildat sig på dansskolan Broadway Dance Center i New York och även tränat på The Playground, Millennium Dance Complex LA och EDGE Performing Arts Center i Los Angeles.

I Sverige har utbildningen främst skett på Scandinavian Dance Academy (SDC och SDE), Balettakademien Stockholm och Jazzlinjen, Jam Dansstudio. Sara har undervisat på ett flertal skolor sedan 2015.

Sara är en mycket engagerad och inspirerande danstränare. Hon brinner verkligen för dans som uttrycksform och menar att dansen gav henne en tillhörighet och gemenskap under de intensiva tonåren. Sara poängterar gärna att dansklasser också är rolig träning med mycket svett och endorfinkickar. Dans är helt enkelt ett safe space att uttrycka sig i!

Ansökning och kontaktuppgifter

För frågor om dansprofilen kontakta dansläraren Sara Gadd.

Du ansöker till dansprofilen på UBG genom vår e-tjänst.

Träffa Shakira - elev på dansprofilen

Ung tjej framför bokhylla

Hej Shakira Browne,

Varför valde du dansprofilen på UBG?
Jag har dansat i nästan hela mitt liv och när jag hörde att det skulle bli en dansprofil här på skolan anmälde jag mig direkt.

Vad får ni göra på dansprofilen?
Vi får prova flera olika dansstilar, till exempal feminin hiphop. Just nu dansar vi jazz och lär oss en särskild koreografi inom den genren.

Vad är det bästa med dans?
Att jag får utföra min hobby! Dans får mig att må bra och det är roligt att hålla på med sitt största intresse på skoltid.

Är du nöjd med informationen på sidan?