Uppdaterad 26 oktober 2023
Skriv ut

Före detta elev har fått stipendium för att studera basket i USA

Anya Alvarado Lönberg tog studenten från UBG i våras. Efter att ha läst LIU basket här under tre år fick hon ett stipendium som nu tagit henne ända till Cheyenne i Wyoming, USA. Här berättar om hon den tuffa utmaningen som samtidigt är hennes största dröm.

Hej Anya! Berätta om var du är och vilket lag du spelar i.

– Jag går på en skola som heter Laramie County Community College i Cheyenne, Wyoming. Basketlaget heter LCCC Golden Eagle och vi spelar i division 1 som är den högsta divisionen för junior college.

Hur kändes det när du fick veta att du hade fått stipendiet?

– Det kändes så kul! Jag hade några andra erbjudanden men inget som var lika bra som det här. Det var en otrolig känsla att en skola med hög basketnivå erbjuder mig det jag alltid drömt om. Det kändes som att allt jag har jobbat för i flera år äntligen tog mig till min dröm.

Vad är skillnaden mellan att spela basket här i Sverige och i USA?

– Intensiteten och engagemanget. Det är verkligen en extrem skillnad mellan träningar och matcher här i USA jämfört med Sverige. Träningarna är betydligt tuffare, längre och fler. Man känner av en konkurrens mellan spelarna eftersom alla kämpar för att bli så bra som möjligt för att få speltid. Det gör att det ofta blir hetsigt och väldigt tufft och vår tränare förväntar sig alltid att vi presterar på topp. Sedan är engagemanget inom basket mycket större här än i Sverige med större publik, mer uppmärksamhet och bättre förutsättningar som till exempel sjukgymnaster, gym, utrustning, mat med mera.

Vad är den största utmaningen med att spela basket i USA?

– Helt klart intensiteten. I Sverige och Europa fokuserar man mer på tekniken än i USA där man mest fokuserar på fysiken. Det är också en utmaning att Cheyenne ligger ungefär 1850 meter över havet, vilket gör träning och fysisk aktivitet mycket jobbigare.

Vad vill du säga till andra unga som drömmer om att få spela på din nivå?

– Ge aldrig upp! Det kommer inte vara en lätt väg, man behöver offra saker och kämpa hårt men det kommer att vara värt det! Ta inga genvägar och mest av allt: tro på dig själv. Man kan komma hur långt som helst med mental styrka och vilja. Det är mycket viktigare med mål, disciplin och motivation än själva basketen eller vilken sport det nu än är. Låt ingen säga till dig att det är för svårt eller orealistiskt, det är bara du som bestämmer din framtid.

Hur minns du LIU-utbildningen på UBG?

– Jag vill säga att jag är väldigt tacksam för den träning som jag fick både på UBG och i Stockholm Nordväst. Båda mina tränare på LIU UBG och i Stockholm Nordväst har varit fantastiska. De har gett mig en väldigt stabil grundnivå inom basket och därför kan jag fokusera mer på att ta mitt spel till en högre nivå.

Är du nöjd med informationen på sidan?