Uppdaterad 21 september 2023
Skriv ut

Nio tjejer i årets transportetta!

Transportprogrammets elever domineras fortfarande mest av killar, men tjejerna ökar stadigt och i år är det inte mindre än nio stycken kvinnliga elever i årskurs 1 på UBG.

– Det är fantastiskt bra, vi har tidigare varit lite bekymrade över att det inte varit så många tjejer som söker till programmet. Vi vet att marknaden verkligen efterfrågar fler tjejer så det är väldigt roligt att vi har så många i ettan nu, säger Mikael Meijer, transportlärare på UBG.

Vi träffar Mimmi, Elsa, Emelie, Jaana, Alice och Alva i transportprogrammets lokaler i Brunna. De går alla i årskurs 1 och är glada över att det är så många tjejer i klassen.

– Vi är nio stycken, jag blev nästan chockad när vi började för jag trodde att det skulle vara mycket färre. Men det känns bra att fler tjejer söker utbildningen, säger Elsa Lamnér.
För flera av dem var transportprogrammet ett självklart val.

– Jag har två morbröder som är i branschen och fick tidigt åka med dem, så intresset för lastbilar har alltid funnits där, berättar Alice Bäckryd.

– Vi har även en bra stämning i klassen där alla pratar med alla och det är liksom ingen skillnad på tjejer och killar, säger Mimmi Ekholm.

Anledningen till att branschen vill ha in fler tjejer är för att de oftast kör med defensivt och miljövänligt och även mer försiktigt.

– Dessutom blir det ju en bättre balans och stämning på arbetsplatsen om det är mer blandat, så vi hoppas att ännu fler tjejer väljer den här utbildningen framöver, säger Mikael Meijer.


Är du nöjd med informationen på sidan?